Rosa Bertram
Rosa Bertram Psyche 12 mrt 2019
Leestijd: 2 minuten

Kan een introvert ook een extravert zijn?

Introverte mensen zijn rustig en naar binnen gericht. Extraverte types staat juist vooraan en zijn erg uitgesproken. Zo omschreef de grondlegger van de analytische psychologie Carl Jung persoonlijkheden in de basis: extravert óf introvert. Maar kan je als introvert eigenlijk ook extravert zijn?

Gelukkig ligt de verdeling tussen de mensheid niet zo zwart-wit dat je iedereen in twee groepen kan verdelen.

Wanneer ben je een introvert?

Er zijn 4 type introverte mensen. Over het algemeen is de introvert qua energie meer naar binnen gericht. Je bent vooral bezig met het onderzoeken van je eigen gevoelens en gedachten. Als je omringt bent door veel mensen, raak je waarschijnlijk snel overprikkeld. Dat betekent niet dat je niet sociaal bent, maar je staat nu eenmaal niet graag op de voorgrond. Introverte mensen kunnen goed luisteren en hebben vaak diepe gesprekken.

Wanneer ben je een extravert?

Over het algemeen zijn extraverte mensen juist naar buitengericht en zijn niet zo verlegen. Je sociale leven geeft je energie en interactie maakt je blij. Als je met iets zit, dan praat je daar graag over. Op die manier verwerk je je problemen. Je bent dan ook snel enthousiast en neemt graag initiatief.

Herkenbaar? 6 hobby’s van introverte mensen

Kan je als introvert ook extravert zijn?

Maar wat nou als je je herkent in beide typen? Want als je niet verlegen bent, betekent dat niet direct dat je extravert bent. Je karaktereigenschappen zijn deels gebaseerd op je persoonlijkheid, maar ook de dingen die je hebt aangeleerd. Dat kan te maken hebben met je opvoeding, de thuissituatie en de mensen om je heen.

Je persoonlijkheid hangt ook af van de levensfase en de situatie waarin je je bevindt. Als kind kan je erg verlegen zijn, terwijl je op de middelbare school uitbloeit tot een bijdehante puber. In een latere levensfase kan je weer op zoek zijn naar meer rust in je leven. Je kan dus zowel introvert als extravert tegelijkertijd zijn.

Ambivert

Als je karaktereigenschappen hebt van een introvert en een extravert wordt dat ook wel ‘ambivert‘ genoemd. Een ambivert wordt omgeschreven als iemand die het niet erg vindt om af en toe in het middelpunt te staan, maar er ook van me-time houdt. Je bent graag met vrienden, maar je hoeft niet per se overal bij te zijn.

Een ambivert trekt zich soms terug, maar is geen teruggetrokken persoon. De ene keer ben je een spraakwaterval terwijl je de andere keer wat rustiger bent en liever naar de ander luistert.

Dit betekent niet dat iedereen nu ineens in 3 hokjes te stoppen is in plaats van 2. Er zijn allerlei soorten extraverten en introverte mensen. En in de loop van je leven kan dat zomaar veranderen.

Meer lezen over introverten en extraverten?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️