Lisanne de Vaan
Lisanne de Vaan Mind 14 mei 2018

Ben je extravert? Dit kunnen de minpunten zijn

Extravert zijn lijkt op het eerste gezicht misschien een zegen (extraverte mensen maken gemakkelijk vrienden en voelen zich op hun gemak in grote groepen), maar het is niet altijd even prettig. Ben je extravert? Dan herken je misschien wel de volgende minpunten.

Mensen kijken raar op als je een keer niet enthousiast bent

Extraverte mensen staan erom bekend energiek te zijn, enthousiast en spraakzaam. Ben je een keer chagrijnig omdat je met het verkeerde been uit bed bent gestapt? Of ben je verdrietig (want dat zijn extraverte mensen ook gewoon)? Dan kijken anderen je opeens raar aan. Je bent toch zo’n extravert type dat altijd enthousiast is?

Anderen gaan ervan uit dat jij de boel wel entertaint

Extraverte mensen weten hoe ze een feestje op gang moeten brengen én moeten houden. Het is een fijne eigenschap. Je bent in staat om mensen aan het lachen te maken en te boeien met leuke anekdotes. Maar er zit ook een nadeel aan. Of je nou een familiereünie hebt of een borrel op je werk: er wordt van je verwacht dat je de rest van de aanwezigen altijd en overal entertaint. En daar zit je echt niet altijd op te wachten.

Je wordt als oppervlakkig gezien

Zijn je vrienden van plan om een diner te organiseren? Dan ben je waarschijnlijk een van de eersten die daarvan op de hoogte wordt gebracht. Maar je bent niet alleen die ‘gezelligerd’ die etentjes en feestjes tot een succes maakt. Je bent ook in staat tot intellectuele discussies en complex denken. Nét zoveel als mensen die van nature introvert zijn. Toch kan het zijn dat je snel het gevoel hebt dat je jezelf moet bewijzen omdat je door anderen als oppervlakkig wordt gezien.

Je maakt je zorgen dat je soms te intens bent

Een veelvoorkomende angst van extraverte mensen is dat ze ‘te veel’ zijn voor sommige mensen. Best begrijpelijk. Extraverte mensen zijn erg aanwezig en flappen er van alles uit. Anderen kunnen zich daaraan ergeren en dat kan een vervelend gevoel geven. Maar je moet maar zo denken: dit is wie je bent. Take it our leave it.

Je kunt er niet tegen om lang alleen te zijn

Terwijl introverte mensen energie verliezen als ze samen zijn met te veel mensen, verliezen extraverte mensen juist energie als ze te veel tijd alleen doorbrengen. Als je niet genoeg sociaal contact hebt kan dat je dus negatief beïnvloeden. En laten je vrienden aankomend weekend nou állemaal al iets te doen hebben..

Meer lezen?

Ben jij introvert of extravert? (en maakt dat eigenlijk iets uit?)

Niets meer missen van Bedrock?

Like hier onze Facebook-pagina en blijf up to date. Of schrijf je in voor de Bedrock-nieuwsbrief.

Het is tijd voor een nieuwsbrief die je verder brengt (+ ontvang een mindful kleurplaat)

Schrijf je in en ontvang gratis de Bedrock kleurplaat!

Reageer op artikel:
Ben je extravert? Dit kunnen de minpunten zijn
Sluiten