Maaike Kooijman
Maaike Kooijman Welzijn 14 jan 2020
Leestijd: 3 minuten

Dit is wat je slaaphouding over je persoonlijkheid zegt

Al op jonge leeftijd leren we een vaste slaaphouding aan. Natuurlijk, we draaien weleens wat als we niet kunnen slapen, maar we eindigen meestal op dezelfde manier. De één slaapt het liefst op zijn buik, de ander kan niet anders dan op zijn rug.

Als je in slaap valt, denk je er waarschijnlijk niet over na hoe je dat doet. Maar als je erover nadenkt, hoe slaap jij dan? Die positie zegt misschien iets over jou. Er is namelijk veel onderzoek gedaan naar de relatie tussen slaaphouding en persoonlijkheid.

6 slaaphoudingen met bijhorende karaktertrekken

Onderzoeker Robert Glatter legt uit dat er 6 categorieën van slaaphoudingen zijn die elk bijhorende karaktertrekken.

1. Foetus-houding

De foetus-houding, opgekruld op je zij, komt veruit het meeste voor: zo’n 40 procent van de mensen slaapt in deze positie. Veel van deze mensen zijn introvert, of beschermen zichzelf heel goed.

Ze zijn niet altijd verlegen, maar wel vaak gevoelig en ze houden zich bezig met kleine details.

2. Op je zij, met je armen langs je lichaam

Slaap je wel op je zij, maar dan met gestrekt lichaam? Grote kans dat je je dan sneller op je gemak voelt dan mensen die in foetus-houding slapen.

Maar hoewel je relaxed bent, kun je ook wel goedgelovig zijn. Natuurlijk, het is goed om je aan te passen, maar je hoeft ook weer niet altijd met de stroom mee te gaan.

3. Op je zij, met je armen vooruit

Mensen die met hun armen uitgestrekt slapen, kun je zien als mensen die ergens naar reiken, en dat merk je dan ook in hun persoonlijkheid. Ze hebben vaak de neiging om te reiken naar houvast.

Keuzes maken om tot hun wensen te komen duurt regelmatig een tijdje (voordelen, nadelen…), maar de beslissing is wel altijd weloverwogen. Als ze eenmaal gekozen hebben, gaan ze niet meer terug.

4. Op je rug, met je armen naast je

Als ik tegen mensen zeg dat ik op mijn rug slaap, kijken ze me vaak raar aan, maar ik vind het heerlijk. Deze positie wordt ook wel de ‘soldaat’ genoemd, en de persoonlijkheid die erbij hoort is dan ook ‘stil maar sterk’.

Rugslapers zijn vaak gereserveerd, maar kunnen ook druk leggen op zowel zichzelf als anderen.

5. Op je buik, met je armen om je kussen

Hoewel de buikslaappositie bij sommigen heel geliefd is, is het objectief gezien de minst comfortabele slaaphouding, simpelweg omdat je je nek in een onnatuurlijke positie draait.

Buikslapers willen graag controle, maar voelen zich ook vaak alsof ze die controle verliezen en liggen daarom regelmatig lang wakker.

6. Op je rug, met je armen om je kussen

Als je op je rug en met je armen boven je hoofd slaapt, zie je er wel een beetje uit als een zeester, en dat is dan ook precies waar deze houding naar vernoemd is (klinkt een stuk leuker dan sit-uppositie, toch?).

Mensen die in deze positie slapen zijn sociaal, onbaatzuchtig en gul. Ook met snurken, ja.

Herken jij jezelf hierin?

Meer tips voor een betere nachtrust?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️