Laura Maaskant
Laura Maaskant Body 25 mei 2020

Waarom we elkaar moeten respecteren in de grenzen van fysiek contact (in de kroeg bijvoorbeeld)

Het is vrijdagavond en je zit in de kroeg. Je bestelt een biertje aan de bar en loopt naar een groep mensen met wie je die avond uit bent. Al snel raak je in gesprek met een jongen. Je stelt je aan elkaar voor en ondanks dat de sfeer in de kroeg steeds uitgelatener wordt en de muziek een gesprek nauwelijks mogelijk maakt, lukt het jullie al snel een conversatie te voeren over allerlei dingen.

Dan opeens verandert de sfeer en in plaats van een normaal gesprek wordt er geflirt door je mannelijke gesprekspartner.

Rare verschil

Herkenbaar? Waarom, vroeg ik mij af, is er toch altijd dat rare verschil tussen gesprekken met vrouwen – voor mij als hetero nul spanning – en mannen – voor mij als bezette hetero nul spanning, maar toch altijd het ongemakkelijke gevoel dat dat voor die ander niet duidelijk is?

Lees ook: De drie fases van flirten volgens de wetenschap (slaag jij erin?)

Ik sprak erover met vrienden, zowel mannelijk als vrouwelijk en allemaal beaamden ze dit. Vriendinnen die de kroeg inlopen met enige argwaan wanneer een jongen een drankje voor hen besteld, andere die überhaupt geen contact zoeken met mensen van een ander geslacht.

Kneepje hier en daar

Vriendinnen die creatief zijn geworden door in hun eerste zin meteen te vertellen dat zij een vriend hebben en ook single vrouwen die dat maar zeggen, om van het geflirt af te zijn. Vrouwen en mannen die ongewenst waren aangeraakt in de kroeg, van een kneepje hier en daar tot een ongewenste kus.

Het is misschien dat er andere regels gelden tijdens gesprekken in de kroeg, dat er meestal alcohol in het spel zit en dat mensen daar soms juist heengaan om een one night stand te scoren. Hoe het ook moge zijn, ik vind het altijd een teleurstelling te merken dat degene met wie ik praat flirt, in plaats van mij te zien als een volwaardige gesprekspartner die meer is dan een vrouwelijk lichaam. Het brengt ongemakkelijkheid met zich mee en het leuke gesprek dat je wellicht had kunnen voeren, wordt bruut verstoord.

En voor sommigen blijft het niet bij het aangeven van grenzen in een gesprek: 40 procent van de Nederlandse vrouwen heeft weleens te maken met fysiek seksueel grensoverschrijdend gedrag. Dat kan gaan van ongewenst zoenen tot seks. 13 procent van de mannen maakt hetzelfde mee.

Must read: Waarom de Internationale Dag tegen Geweld tegen Vrouwen hard nodig is

Maar ook niet-fysieke handelingen als kwetsende seksuele opmerkingen kunnen als schokkend worden ervaren en grote gevolgen voor iemand hebben. Laten we elkaar, man of vrouw, respecteren in de grenzen van fysiek contact. Ongewenst flirten, seksistische opmerkingen maken, iemand aanraken: het is niet oké. Want echte seksuele interactie mag gaan over wederzijdse instemming, gelijkwaardigheid, respect en liefde.

Laura is schrijfster en studente. Ze schrijft graag over leven in het nu en de schoonheid die dat toevoegt aan dagen, maar ook over lekker eten en het recht. Opgegroeid met meditatie en de yogamat, onderzoekt ze nu hoe het leven buiten deze ‘comfortzone’ is.

Meer over het lichaam?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Vegan kookinspiratie nodig?

Schrijf je in voor de mailing en ontvang BEDROCK's Grote Vegan Kookboek plús elk weekend de best gelezen artikelen 🌿

Reageer op artikel:
Waarom we elkaar moeten respecteren in de grenzen van fysiek contact (in de kroeg bijvoorbeeld)
Sluiten