Monique van den Boomen
Monique van den Boomen Psyche 29 okt 2020
Leestijd: 3 minuten

Zo leer je naar je gevoel te luisteren

Vaak wordt er gezegd dat je je gevoel moet volgen, maar hoe doe je dat dan precies? Hoe weet je wat je intuïtie zegt, hoe werkt het precies en hoe leer je ernaar luisteren?

Intuïtie houdt in dat je al een bepaald gevoel hebt over de uitkomst van een beslissing zonder er rationeel over na te denken. Je intuïtie is als het ware de stem van je onderbewuste. Het luisteren naar je onderbuikgevoel kan vaak een goede manier zijn om tot een beslissing te komen.

Hoe ontstaat een onderbuikgevoel eigenlijk?

Volgens Albert Einstein ontstaat het voorgevoel doordat we onbewust toch bepaalde informatie oppikken. Op basis van onze eerdere ervaringen maken we vervolgens een inschatting over de uitkomst van een bepaalde beslissing. Doordat het onbewust gebeurt, weten we vaak niet waar het gevoel op gebaseerd is.

Uit onderzoek is gebleken dat onze intuïtie vaak al lang voor ons rationele verstand weet wat we moeten doen. Wetenschappers hebben ontdekt dat het onderbewuste – onze intuïtie – vaak veel sneller het antwoord weet dan het bewuste, meer analytische, deel van de mens. Onze intuïtie weet vaak zelfs al het antwoord als ons verstand het nog niet helemaal begrijpt.

Lees ook: 5 tips om in contact te komen met je intuïtie (hallo onderbuikgevoel)

De intuïtie bevindt zich in het deel van de hersenen dat al aanwezig is sinds de prehistorie. Het analytische deel van de hersenen heeft zich pas later ontwikkeld. Onze verre voorouders maakten gebruik van hun intuïtie bij het inschatten van gevaar. Je intuïtie is er dus niet voor niets!

Je verstand of je gevoel?

Soms weten we niet of we nou naar ons gevoel of naar ons verstand moeten luisteren. Een goede manier om deze beslissing te maken, is door terug te kijken naar de belangrijkste momenten in je leven. Door terug te gaan naar zo’n intuïtief moment, herken je het in het vervolg beter. Waarom heb je bijvoorbeeld gekozen voor een bepaalde studie?

Waarom ben je begonnen aan of heb je juist een punt gezet achter een relatie? Waren dit de juiste beslissingen? En heb je deze beslissingen genomen op basis van vooral je gevoel of je verstand? En wat was hierbij dan doorslaggevend?

In veel gevallen zal waarschijnlijk je onderbuikgevoel doorslaggevend zijn geweest. Vaak heeft je intuïtie het bij het juiste eind. Toch vinden we het lastig om naar onze intuïtie te luisteren. Dit komt doordat we in onze maatschappij veel waarde hechten aan het maken van weloverwogen beslissingen.

We hebben geleerd om rationeel naar de dingen te kijken. Vanaf onze geboorte wordt ons al ingeprent om ons intuïtieve gevoel te negeren. Daardoor zijn we verleerd ernaar te luisteren. Zoals Einstein het mooi verwoordde: “Het intuïtieve denkvermogen is een godsgeschenk en het rationele verstand is een dienaar. We hebben een maatschappij geschapen die de dienaar vereert en het geschenk is vergeten.”

Als je je intuïtie blijft negeren, zal het op den duur niet meer van zich laten horen. Je zal dus moeten proberen om dat intuïtieve gevoel te herontdekken. Wanneer je open staat voor je innerlijke stem, zal het makkelijker zijn om te luisteren naar je intuïtie.

Hoe doe je dat dan?

Je intuïtie komt meestal naar voren als je er niet teveel mee bezig bent. Probeer erop te vertrouwen dat het uiteindelijk goed komt en je gevoel je niet in de steek laat. Wanneer je bang bent om de verkeerde beslissing te nemen, wordt het veel moeilijker om naar je intuïtie te luisteren.

Vertrouw jezelf, je weet veel meer dan je denkt. Vertrouw erop dat je zelf de antwoorden hebt, die je nodig hebt. Dan kun je jezelf pas openstellen voor je eigen intuïtie.

Wist je dat meditatie je kan helpen om beter naar je onderbewustzijn te luisteren? Lees hier meer over de effecten van meditatie.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️