Kim van den Oord
Kim van den Oord Psyche 7 aug 2020
Leestijd: 5 minuten

Ben je vaak angstig? Zo zet je angst om in iets positiefs

Wil je een angst overwinnen? Helaas bestaat er geen simpel trucje om je angsten te laten verdwijnen, want angsten sluipen er vaak langzaam in en het vergt dus ook de nodige oefening (lees: doorzettingsvermogen) om ze er weer uit te krijgen. Toch er is licht aan het einde van de tunnel. Zo zijn er een heleboel manieren die ons kunnen helpen bij het overwinnen van onze angsten. Of ze in elk geval kunnen omzetten in iets positiefs.

Heb je moeite met het overwinnen van angsten? Door je angsten om te zetten in iets positiefs leer je je angsten ook gelijk een stuk makkelijker te overwinnen. We delen 5 tips die kunnen helpen bij het overwinnen van angst.

Angsten overwinnen? Maak er iets positiefs van

Eh, wat zeg je? Je angsten overwinnen door ze om te zetten in iets positiefs? De laatste keer dat je je angstig voelde was er daar niks positiefs aan, horen we je denken. Angst associeren we toch juist met iets negatiefs in plaats van met iets fijns?

Een logische gedachte, maar angst hoeft echt niet altijd iets vervelends te zijn. Want door angsten op een andere manier te bekijken, kan je ze namelijk ook heel goed in je voordeel laten werken.

Dit vind je vast ook interessant: Waarom iedereen angstig is, en wat we ervan kunnen leren

Door je angsten om te vormen naar iets positiefs, ontstaat er namelijk ruimte voor meer zelfinzicht en kunnen er nieuwe kansen ontstaan. Bekijk het maar eens op deze manier: angsten laten ons zien waar we nog kunnen groeien en daardoor kunnen ze ons uiteindelijk ook heel veel moois opleveren.

Eerste hulp bij angst overwinnen

Maar hoe doe je dat dan, je angsten omzetten in iets positiefs? Om te beginnen is de sleutel tot je angsten overwinnen: je angsten aan te gaan. Zodra we angst voelen, is het vermijden van, of ‘m uit de weg gaan vaak een logische eerste reactie, maar toch is de beste manier van je angst overwinnen om jezelf eraan bloot te stellen. Daarnaast is de angst voor iets vaak enger, dat het ‘probleem’ zelf.

Voel je een angst opkomen? Maak dan eerst bewust de keuze om de confrontatie aan te gaan. Stel jezelf vervolgens een aantal vragen. Door het stellen van de juiste vragen kan jij je angsten omvormen tot iets positiefs én ga je je angsten van een afstandje bekijken waardoor er meer ruimte ontstaat. De volgende vragen kunnen je hierbij helpen:

  • Als ik dat waar ik bang voor ben nu níét doe, kijk ik dan over 10 jaar met spijt terug op dit moment?
  • Als het niet helemaal gaat zoals ik wil, is er dan nog ruimte voor het zoeken naar een andere oplossing?
  • Als ik mijn grootste angst aan iemand vertel, is er dan een kans dat deze angst heel herkenbaar is?

Heb je 3 keer geantwoord met ja? Grote kans dat je nu je motivatie om je angst aan te gaan hebt gevonden.

5 tips om je angsten te overwinnen

Niet alleen het omvormen van je angsten tot iets positiefs kan je helpen om je angsten te overwinnen, er zijn ook nog een paar algemene tips waardoor jij makkelijker je angsten kan overwinnen en angst misschien zelfs wel tot je bondgenoot kan maken:

Benoem je angst of schrijf ‘m op

We schreven het hierboven al, maar door je angst(en) vanaf een afstandje te bekijken, creëer je meer ruimte. En door je angsten op te schrijven, kan je er letterlijk vanaf een afstandje naar kijken. Daarnaast krijg je door het schrijven meer inzicht in je angstgedrag en dat is handig als je ‘m effectief aan wil pakken.

Gebruik je lichaamshouding

Je lichaamshouding kan je zelfvertrouwen een enorme boost geven. Ga maar eens met een rechte rug en een opgeheven hoofd staan, waarschijnlijk voel je jezelf meteen een stukje zelfverzekerder. Een open houding heeft ook een fijne wisselwerking, want je gaat je er niet alleen beter door voelen, maar je trekt ook meteen positiviteit aan: doordat je kracht en vertrouwen uitstraalt wordt je vaak ook een stuk sneller benaderd.

Verklein je angsten

Oftewel: relativeer je angsten. We kunnen vaak heerlijk doorslaan in het bedenken van doemscenario’s en uren lopen piekeren, maar als je echt heel eerlijk bent tegen jezelf, hoe groot is dan de kans dat deze worst case scenario uitkomt? Een stuk minder groot waarschijnlijk. Door je angsten te relativeren kom je er vaak achter dat ze (soms) ook best wel onrealistisch zijn.

Mediteer op je angsten (of bedenk een angst-affirmatie)

“Ik ben niet mijn gedachten” en dat geldt hetzelfde voor onze angsten. Want wat er ook gebeurd: we zijn onze angsten niet. Een simpele meditiatieoefening kan je hierbij helpen, maar ook een angst-affirmatie bedenken kan werken. Als je één positieve affirmatie bedenkt kan je deze omhoog halen wanneer je angst voelt opkomen. Een simpele mantra als “alles. komt. goed” zou al kunnen helpen.

Focus op je ademhaling

Adem in, adem uit. Net zoals een korte meditatie, kan ook een korte ademhalingsoefening goed werken wanneer je angst voelt opkomen. Wanneer je je ademhaling onder controle hebt, kan je zelfs proberen door je angst heen te ademen. Het voordeel van een ademhalingsoefening? Je kan deze vrijwel op elk moment toepassen!

Meer lezen over angsten?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️