Lisanne van Marrewijk
Lisanne van Marrewijk Psyche 2 jan 2020
Leestijd: 5 minuten

Zo maak je een ritueel van zelfreflectie (en leer je nog meer over jezelf)

Zelfreflectie is een belangrijk instrument om te kunnen groeien. Door te reflecteren op jezelf zie je wat er goed en minder goed gaat in je leven en kun je daar op inhaken en schakelen. Het geeft het gevoel dat je controle hebt over je leven en dat is fijn. Helemaal in onze drukke levens waarin we weinig stilstaan, maar gejaagd door social media scrollen de boventoon voert.

Oké, dat klinkt wel heel heftig. Maar hé, wees ‘s eerlijk: hoe vaak pak jij nou echt een moment op te reflecteren op jezelf?

Reflecteren op jezelf

Voor veel mensen is het begin van het nieuwe jaar zo’n moment van reflectie. We blikken terug op wat er is gebeurd, wat we daarvan vonden en hoe we dat (nog) beter of anders doen in het nieuwe jaar.

Handig: Hoe een visionboard je helpt je dromen te verwezenlijken

Vervolgens slokt het leven van alledag je op, totdat er eind 2020 weer tijd voor wordt gemaakt. Tijdens de kerstdagen is er vaak genoeg rust in ons koppie om te reflecteren en vooruit te blikken, nietwaar?

Maar wat nu als we van zelfreflectie een ritueel maken? Als we ervoor zorgen dat het in plaats van één keer per jaar, 12 keer per jaar gebeurt. Of 52 keer. Your call! Pak de verantwoordelijkheid over je eigen groei.

Zelfreflectie als ritueel

Door stil te staan bij wat je aan het doen bent, krijg je een helder zicht op jouw pad. We schreven eerder over de kracht van reflecteren en dat het helpt om te bepalen of de keuzes die je hebt gemaakt in het verleden goed bij je passen. Wat je 5 jaar geleden nog een goed idee leek, sluit misschien nu niet meer aan op jouw huidige levensstijl.

Door regelmatig te reflecteren op jezelf, voorkom je dat je keuzes maakt die niet aansluiten op je gestelde doelen, dromen en ambities. Het maakt dat je bewust kan kiezen voor datgeen wat past bij jouw te bewandelen pad. Want yup, die gedachteloze keuzes slippen er gemakkelijker in dan je denkt.

Ook handig: Na 66 dagen wordt een activiteit een ritueel (en dit is wat er dan gebeurd)

Neem jezelf en je dromen serieus en maak van reflecteren een terugkerend ding. Besluit dat je elke maand of misschien zelfs elke week een moment pakt om stil te staan bij waar je staat en waar je naartoe gaat in het leven. Deze tips kunnen je hierbij helpen.

Doen: pak het goed aan en schrijf alles op in een mooi boekje dat je hier speciaal voor gebruikt.

Maak er een moment van

Plan het moment van reflectie in in je agenda of spreek met jezelf af dat je bijvoorbeeld elke zondag na het avondeten een uurtje pakt om te reflecteren op jezelf (of korter, het hoeft niet altijd heel uitgebreid te zijn).

Maak er een fijn moment van. Pak een lekkere kop thee, zet een kaarsje aan, gun jezelf iets lekkers en sta even stil. Stel jezelf wekelijks dezelfde vragen, zoals:

  • Wat heb je deze week gedaan? Denk aan hoogte- en dieptepunten
  • Wat heb je deze week ervaren? Denk aan gevoelens
  • Wat heb je deze week ontdekt? Waar ben je door verrast?
  • Wat heb je deze week geleerd? Denk aan lessen die je mee wil nemen

Ook interessant: Waarom persoonlijke ontwikkeling steeds belangrijker is (en wat het überhaupt is)

Maar doe het ook terloops

Gebeurt er iets waarbij je eigenlijk direct een moment nodig hebt (bij zowel hoogte- als dieptepunten)? Ga ervoor en pak je moment! Net nadat je iets hebt ervaren is je herinnering nog het meest fris en kun je er het meest uithalen. Ook al duurt het maar 5 minuten.

Vind een fijne methode die voor jou werkt

In plaats van of in toevoeging op de vragen die je jezelf stelt, kun je ook reflecteren met een reflectiemethode. Onlangs schreven over verschillende methodes die je kunt gebruiken. Onze favoriet is de STARR-methode.

Deze methode gebruik je om terug te blikken op situaties en behandel je als volgt:

  • Situatie: Wat was de situatie die zich voordeed? Het project waaraan je werkte?
  • Taak: Wat was jouw rol hierin?
  • Actie: Hoe handelde je?
  • Resultaat: Wat was de uitkomst hierdoor?
  • Reflectie: Wat had je beter of anders kunnen doen om tot een (nog) beter resultaat te komen?

Doe het ook als het niet ‘nodig’ lijkt

Een week of maand kan voorbijrazen en voordat je het weet is het weer tijd om je pen en reflectieboekje erbij te pakken. Heb je het gevoel dat er niks is gebeurd en je voor Jan met z’n korte achternaam bezig bent? Don’t feel like that! 

Ook als je het gevoel hebt dat je het niet nodig hebt, kun je nog steeds veel leren. Meestal zijn dit de momenten waarop alles even lekker gaat en je volop de wind in de rug hebt. Hoe komt dat? Wat heeft ertoe geleid dat het zo goed gaat? Wat leer je daarvan?

Betere prestaties

Reflecteren op jezelf zorgt voor meer zelfontwikkeling en betere prestaties. Je groeit als mens, als collega en als vriend. Waarom zouden we die momenten dan beperken tot één keer per jaar? Pak de verantwoordelijkheid over je eigen groei en ga ervoor!

Over hoe je groeit als persoon

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️