Lisanne van Marrewijk
Lisanne van Marrewijk Psyche 29 dec 2019
Leestijd: 5 minuten

Hoe een visionboard je helpt jouw dromen in beeld te brengen en te bereiken

De overgang van het oude naar het nieuwe jaar is voor veel mensen bij uitstek het moment om terug te blikken op de afgelopen maanden. Wat wilde je allemaal doen en bereiken en hoe is dat voor je gegaan? Zo’n moment van reflectie is essentieel om vervolgens weer vooruit te kunnen. En na het reflecteren, komt het vooruitblikken. Wat ga je in het komende jaar (of jaren) doen? Wat zijn jouw dromen? Wat wil je bereiken? En hoe ga je dat doen? Om dat allemaal helder én inzichtelijk te krijgen, kan je een visionboard maken.

Een visionboard is een krachtig middel om je te helpen om jouw dromen waar te maken. Het vat in één blik jouw dromen samen, zorgt ervoor dat het concreet wordt en maakt het visualiseren van jouw dromen en doelen makkelijker.

Waarom een visionboard maken?

Een visionboard is een canvasbord of vel papier waarop je jouw doelen en dromen (of één specifieke droom) visueel maakt met plaatjes en woorden die je droom kracht bijzetten..

Een visionboard maken doe je om jouw toekomstvisie en datgeen wat je wilt bereiken helder te krijgen.

Als je het alleen opschrijft, belandt je lijstje dromen op een pagina die je niet dagelijks ziet of stop je het zelfs ergens weg onder een stapel boeken. Terwijl het juist zo belangrijk is om regelmatig met je doel/droom te worden geconfronteerd.

Het visueel maken van alles zorgt ervoor dat je jouw droom als het ware al kan beleven, voordat het werkelijkheid is. Dit werkt motiverend en helpt je om de juiste stappen te zetten en keuzes te maken. Je weet immers maar al te goed wat je wilt bereiken, hoe dat voelt en wat je daarom dus wel of niet zou moeten doen.

Ook interessant: Deze 3 dingen staan jouw doelen in de weg (en zo bereik je ze alsnog)

Bovendien werken onze hersenen het beste met beelden. “Om die reden kan het helpen hetgeen dat je wil bereiken visueel te maken. Zo gaf Max Verstappen aan een momentje voor zichzelf te nemen voor de wedstrijd. Hij gebruikt dit om de perfecte race in zijn hoofd af te spelen. Iedere bocht en iedere handeling heeft hij gevisualiseerd, met succes als resultaat.” Vertelt coach en psychotherapeut Odette Koelewijn ons in een eerder artikel.

Eerst doen: je visionboard uitdenken

Voordat je je direct stort op het visueel maken van jouw dromen en doelen, is het een goed plan om deze eerst op te schrijven. Begin met het maken van een lijstje met jouw wensen.

Wat wil jij in de komende periode manifesteren in jouw leven? Dit kan van alles zijn en is compleet afhankelijk van wat jij belangrijk vindt. Groot of klein, een ellenlange lijst of één focuspunt, het maakt allemaal niet uit.

Verder lezen: Zo kun je je focussen op één ding (kort die lijst met goede voornemens maar in)

Je kunt een lijst maken van jouw wensen (een soort bucketlist), maar je kunt ook aan de slag gaan met een mindmap. Als jij nog niet heel concreet weet wat je precies wilt bereiken of manifesteren, kan dat handig zijn.

Door woorden op te schrijven die bij belangrijke thema’s in je leven op poppen, kom je erachter wat je belangrijk vindt. Denk niet te lang na en laat je intuïtie de vrije loop!

Visionboard maken

Als je helder hebt welke doelen of welk doel je wilt bereiken of manifesteren, kunnen we het visionboard maken. Pak er een vel papier bij of juist een tof canvasboard en ga op zoek naar plaatjes van dingen die passen bij dat doel.

Spit tijdschriften door en knip alles uit wat het gevoel bij je oproept wat je wilt hebben als je jouw doel hebt bereikt. Denk ook aan woorden/termen die jij belangrijk vindt. Die kan je ook uitknippen en opplakken.

Probeer in de beelden antwoord te geven op de vraag: hoe ziet het leven er precies uit als ik mijn doel heb bereikt?’

Belangrijk: bij het maken van jouw doelen en vision board draait het om het gevoel wat je erbij krijgt. Wat wil jij voelen als je je dromen hebt bereikt?

Als je iets alleen maar met je hoofd bedenkt, wordt het aantrekken van jouw doel namelijk moeilijker. Leuk dat je een toffe baan wilt, maar waarom wil je die zo graag? Hoe voelt dat? Maak dat visueel!

De kracht van visualisatie: Hoe visualiseren je lichaam en geest kan helpen genezen

Aan de slag!

Wil je een vision board maken? Prik een middag of ochtend in je agenda. Zorg dat je de tijd hebt om lekker aan de slag te gaan (verwen jezelf met een goede kop koffie en lekker stuk chocolade als je aan de slag gaat), maar maak jezelf ook niet te gek.

Het kan fijn zijn om een timer te zetten op 30 minuten als je bijvoorbeeld naar plaatjes aan het zoeken bent in tijdschriften. Voor je het weet vergeet je de tijd en ben je ineens 3 uur verder!

En ook als je het uiteindelijk helemaal niks vindt en het niet voor je werkt, is dat oké. De één zweer bij een visionboard, de ander laat het leven liever op haar vrije beloop. Er is geen goed of fout (wat een geruststellende gedachte is dat toch altijd weer).

Hulp nodig bij het formuleren van jouw doelen? Met de Reflection & Setting goals guide helpen we je graag op weg! Je download ‘m hieronder als je je inschrijft voor de mailing.

?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️