Winnie Verswijvel
Winnie Verswijvel Betere wereld 8 mrt 2019
Leestijd: 2 minuten

Hoe vrouwen kunnen groeien door andere vrouwen te helpen

Dat vrouwen een geweldig team vormen samen wisten wij al langer. Extra blij worden we op deze Internationale Vrouwendag van de boodschap dat onderzoek heeft aangetoond dat vrouwen méér professionele kansen krijgen wanneer ze steun krijgen van andere vrouwen.

Je leest het goed: als vrouw carrière maken vereist niet dat je concurreert met andere vrouwen of dat je over een bossy attitude beschikt. Het is juist een steunend groepje van andere vrouwen dat tot meer kansen op de arbeidsmarkt zorgt.

Aantal vrouwen bepaalt kans om door te stromen

In onderzoek van de universiteit van Californië werd onderzocht hoe sociale netwerken gelinkt zijn aan leiderschapsposities. Uit een groep van 700 businessschool-studenten bleek dat dames met een overwegend vrouwelijk sociaal netwerk 2,5 keer meer kans hebben om later in een leidinggevende positie geplaatst te worden, dan vrouwen met een mannelijk sociaal netwerk. 2,5 keer! Laat dit maar even insijpelen.

Waarom het woord girlboss onzin is

En bij mannen…

Bij mannen maakt het niet uit door welk geslacht ze omringd worden. Wel geldt bij mannen dat een groter sociaal netwerk (ongeacht de man-vrouw verdeling) voor een grotere kans op een leiderschapspositie zorgt. Waar dames dus vooral andere dames nodig hebben, hebben mannen vooral véél vrienden nodig om het te maken.

Waarom precies?

De onderzoekers vinden het moeilijk om een specifieke verklaring te geven voor dit fenomeen. Ze suggereren dat dames die omringd zijn met vrouwen, specifieke informatie van hen krijgen die van nut is in hun rol als leidinggevende.

Bottom-line? Omring je met een groep van empowering women die je steunen en bij wie je altijd terecht kan. Je hebt ze blijkbaar harder nodig dan je denkt!

Wij zijn in ieder geval ook van mening dat dames die empathisch omgaan met elkaar bijdragen aan een betere wereld.

Meer lezen over girl power?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Hoe vrouwen kunnen groeien door andere vrouwen te helpen
Sluiten