Rosa Bertram
Rosa Bertram Spiritualiteit 7 aug 2020
Leestijd: 4 minuten

Oooommm… dit betekent het Om-symbool uit je yogaklas

Nietsvermoedend loop je een yogaklasje binnen en neemt keurig plaats op een mat tot de klas begint. Je sluit je ogen, vouwt je benen in elkaar en ademt diep in en uit. Als start van de yogaklas vraagt de yogaleraar(es) je na een diepe inademing mee te doen met Om en voor je het in de gaten hebt brom je mee op een lage toon: “Ooooooooooom”. Misschien ben je rood aangelopen door de lange uitademing, hap je weer snel naar adem en doe je nog 2 keer mee. De klas kan beginnen. Maar waarom zeggen we eigenlijk Om voor een yogasessie? Wat betekent het?

Om ken je misschien door de start en de afsluiting van je yogaklas, maar er zit nog veel meer achter het ogenschijnlijk eenvoudige symbool.

De betekenis van Om

De klank van Om (uitgesproken als: oom) is een fundament van het hindoeïsme en wordt daar beschouwd als het allereerste geluid van het universum. Daarvoor zou er niets zijn geweest. Begrijpelijk dus dat de Om-klank er belangrijk is.

Om (of Aum) kan worden gezien als een 3-delig woord. “De A staat voor creatie, de U voor manifestatie en de M voor vernietiging,” vertelt ashtanga yogaleraar Vasavi Kumar aan MindBodyGreen. “Om is allesomvattend, het hele universum samengevoegd in één geluid. Het vertegenwoordigt de vereniging van de geest, het lichaam en de spirit.”

Ook lezen: De betekenis van de lotus (die misschien wel op je yogamatje staat)

Volgens PDH assistent-professor Deepha Sundaram in religieuze studies aan de Universiteit van Dever vertegenwoordigt het Om-symbool eenwording binnen het hindoeïsme. “Mensen beschouwen Om als een manier om die 3 delen van jezelf – mind, body en spirit – samen te brengen.”

Ook in het boeddhisme is Om een bekend symbool. Daar staat Om voor compassie en verbinding. In het Jaïnisme wordt Om weer vaak gebruikt als verwijzing naar Pañca-Parameṣṭhi (de 5 hoogste wezens van de oude Indiase religie).

Om symbol
Bron: NOOS Design

Het Om-symbool

Het Om-symbool bestaat uit verschillende lijnen en curven, ze vertegenwoordigen de 5 verschillende staten van bewustzijn:

  • De curve linksonder staat voor de bewuste, een wakkere staat van zijn.
  • De curve linksboven staat voor de onbewuste toestand.
  • De curve rechtsonder staat voor de droomtoestand (tussen het wakker zijn en de onbewuste staat).
  • De halve cirkel bovenaan representeert de maya-staat (maya betekent illusie).
  • De stip boven aan staat voor de absolute staat. “Het is de hoogste bewustzijnsstaat, de ultieme staat van spiritueel geluk, als je gewoon kunt ‘zijn’,” aldus Kumar.

Waarom is het Om-symbool zo belangrijk?

Oké, het is duidelijk dat het Om-symbool veel betekenis en lading heeft in verschillende religies en dat de reden is waarom jij nu braaf 3 keer de Om-klank maakt voor je yogaklas. Maar, waarom is juist het Om-symbool zo belangrijk?

Kumar legt uit dat Om in het hindoeisme als heilig wordt beschouwd. “Voor elk Sanskriet gebed, recitatie en tekst zeggen we Om.” Om is namelijk het hoogst heilige symbool in de religie. Het herhalen van het woord Om (als mantra) zou namelijk sterke positieve effecten hebben op je welzijn.

Dat komt omdat Om – wanneer je het gebruikt als mantra – zou helpen bij het samenbrengen van de mind, body en spirit, zo het bewustzijn verhoogt, de focus verdiept en compassie opbouwt.

Ook lezen: Bedrock’s calming meditaties voor beginners en pro’s

Hoe kan je zelf Om gebruik?

Je kan Om natuurlijk ook zelf gebruiken en in je spirituele practice integreren, ook als je geen hindoe, boeddhist of jaïn bent. Met respect uiteraard. Hoe doe je dat?

Daar zijn 2 manieren voor (waarbij de geschiedenis én de betekenis van Om wordt erkend):

Als zang

Voor zover bekend heeft het zingen van Om (waarbij je dus heel lang de ‘o’ zingt) krachtige effecten op je lichaam en geest. Het is dan wel belangrijk dat je eerst geschiedenis en de context van de klank erkent, zegt Kumar. Je kan het dan in stilte of juist hardop zeggen, tijdens een meditatie of yoga.

“Je wilt Om langzaam uitspreken. Daarmee verhoog je je emotionele en mentale vibratie,” legt Kumar uit. “Je kunt Om herhalen tijdens je meditatie om te zorgen voor meer focus, of je zegt het 3 keer (chanten) voor je yogasessie.”

Als symbool

Het Om-symbool kan je ook integreren in je meditatiehoekje. Het kan dan werken als een herinnering aan jouw verbinding met het universum, net zoals de eenwording met de mind, body en spirit.

Namasté.

Meer spiritualiteit

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️