Maaike Kooijman
Maaike Kooijman Welzijn 1 jul 2019
Leestijd: 2 minuten

5 recepten gemaakt van het magische aquafaba (kikkererwtenvocht)

Als je plantaardig eet, heb je wellicht weleens van aquafaba gehoord – maar de kans is ook groot dat het woord vooral vraagtekens bij je oproept. Aquafaba is het vocht dat in een blikje kikkererwten zit (je kunt het ook zelf maken door gedroogde kikkererwten te weken en koken, maar dat duurt een stuk langer). En geloof ons, het is magisch. Met aquafaba maak je namelijk heel gemakkelijk vegan meringue – ja, echt. En dat niet alleen, je kunt er nog veel meer mee maken. Niet zomaar door de gootsteen spoelen dus!

Er zijn meerdere manieren om aquafaba te gebruiken. Als je het opklopt, krijgt het eenzelfde soort structuur als opgeklopt eiwit. Voor sommige recepten is dat voldoende, bijvoorbeeld als het in beslag moet. Maar wil je de aquafaba echt als meringue gebruiken, dan is het handig om er wat versteviger aan toe te voegen.

Veel bloggers gebruiken bijvoorbeeld cream of tartar, xanthaangom of appelciderazijn. Je hebt er maar een heel klein beetje van nodig, maar dan is de uitkomst een stuk steviger! Zorg er bovendien voor dat je de suiker in meerdere delen toevoegt, in plaats van in één keer.

Meringue van aquafaba

Foto van vegan meringue van aquafaba
Loving it vegan

Waar het allemaal mee begon: vegan meringue van aquafaba! Van die lekkere schuimpjes, die je stiekem aan één stuk door weg kunt werken. Ook heel leuk om kerstkransjes mee te maken over een paar maanden, trouwens. Loving it vegan heeft een goed basisrecept.

Vegan lemon meringue pie

Foto van vegan lemon meringue pie
The Vegan Corner

De heerlijk frisse citroen-meringuetaart doet het eigenlijk altijd goed, of het nou bij de koffie of als dessert is, en zowel in de zomer als in de winter. In het recept van The Vegan Corner zit er geen versteviger in het kikkererwtenvocht, maar dat is dus wel aan te raden.

Dit vind je vast ook leuk: 5x het lekkerste vegan ijs voor het warme weer

Vegan mayonaise

Foto van vegan mayo van aquafaba
Minimalist Baker

Leuk, dat ‘nepschuim’, maar nu gaan we pas écht out of the box. Van aquafaba kun je namelijk ook heel gemakkelijk veganistische mayonaise maken – en een stuk goedkoper dan die in de winkel is. Je vindt het recept op Minimalist Baker.

Vegan chocolademousse van aquafaba

Foto van vegan chocolademousse van aquafaba
Lazy Cat Kitchen

Voor geweldige vegan chocolademousse heb je eigenlijk maar twee ingrediënten nodig: aquafaba en gesmolten pure chocolade. Wil je toch een recept hebben, dan vind je dat op Lazy Cat Kitchen. Echt, hierna gooi je nooit meer je kikkererwtenvocht weg.

Vegan chocoladedonuts

Foto van vegan chocoladedonuts
Minimalist Baker

Zoals we al schreven, kun je aquafaba ook in verschillende soorten beslag gebruiken – hierbij werkt het dan als eivervanger. Op Minimalist Baker staat bijvoorbeeld een recept voor vegan (en glutenvrije!) chocoladedonuts, waar we echt héél veel honger van krijgen.

Meer vegan recept-inspiratie?

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️