Ariela Slakhorst
Ariela Slakhorst Betere wereld 7 okt 2018
Leestijd: 1 minuut

Goed nieuws! Er is een nieuwe vegan boter (gemaakt van aquafaba)

Als veganist is het soms zoeken naar fijne alternatieven voor je favorieten producten zoals boter. En hoewel margarine van plantaardige olie is gemaakt en bijna overal verkrijgbaar is, houdt niet iedereen van de smaak. Maar goed nieuws, want er is een nieuwe vegan boter (van kikkererwtenvocht!) op de markt: FabaButter. 

Het goede nieuws is dat de smaak van FabaButter heel dicht in de buurt van de smaak en textuur van zuivelboter komt. De nieuwe veganistische boter is gemaakt van gerecycled kikkererwtenvocht (oftewel aquafaba), kokosolie en een beetje zout.

Wat is aquafaba?

Kikkererwtenvocht staat ook wel bekend als aquafaba. Het is een goedje dat vaker wordt gebruikt in de veganistische keuken. Aquafaba is eigenlijk de vloeistof die vrijkomt van het koken van peulvruchten. Aqua staat voor water en faba voor bonen, aquafaba is dus precies wat de naam zegt: bonenwater.

Je kunt dus ook aquafaba  maken van andere peulvruchten, maar de vloeistof die vrijkomt van kikkererwten komt het meest dichtbij de consistentie van ruw eiwit. Aquafaba wordt daarom gebruikt als eiwitvervanger. Erg fijn voor het maken van veganistische slagroom, schuimpjes, merengue, maar ook voor vegan cake.

De lekkerste vegan herfstrecepten voor de donkere dagen

De nieuwe FabaButter

Aquafaba is dus niet nieuw, maar FabaButter wel! Het brein achter de veganistische boter is het bedrijf Fora Foods. Ze maken de veganistische boter van gerecycled kikkererwtenvocht. Dit krijgen ze toegezonden door hummus producenten. Vervolgens voegen zij er kokosolie en een beetje zout aan toe et voilà: FabaButter. De veganistische boter is net zoals zuivelboter hoog in vetten, maar het heeft wel minder natrium per portie dan zuivelboter.

Meer vegan producten

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Vegan kookinspiratie nodig?

Schrijf je in voor de mailing en ontvang BEDROCK's Grote Vegan Kookboek plús elk weekend de best gelezen artikelen 🌿

Reageer op artikel:
Goed nieuws! Er is een nieuwe vegan boter (gemaakt van aquafaba)
Sluiten