Maaike Kooijman
Maaike Kooijman Better World 11 jan 2018

Yes, je gaat trouwen! Zo organiseer je een groene bruiloft

Ga je trouwen in 2018? Gefeliciteerd! Je verdient de meest geweldige dag van je leven. En natuurlijk is het oké om een dagje níet minimalistisch te leven (eerder het tegenovergestelde), maar er zijn wel een paar kleine dingen die je in gedachten kunt houden om het toch niet de meest onduurzame dag van je leven te maken. Deze, bijvoorbeeld.

Koop een tweedehands jurk

Misschien voelt het een beetje gek om een tweedehands bruidsjurk te kopen: het is jouw speciale dag, waarom zou je dan niet een jurk kopen die speciaal voor jou is gemaakt? Maar nieuwe bruidsjurken zijn niet alleen heel (héél) duur, het is ook gewoon onnodig om een heel nieuwe jurk te kopen die je slechts één keer gaat aantrekken. Natuurlijk hoef je niet de jurk van je beste vriendin over te nemen, maar het is prima om een jurk te kopen die al een keer gedragen is. Als je ‘m eventueel een beetje laat vermaken, hoef jij je daar niet minder mooi in te voelen.

Doe zo veel mogelijk lokaal

Of het nou om de bloemen of om het eten gaat: hoe lokaler, hoe beter. Dan stimuleer je niet alleen ondernemers in de buurt, maar exotische bloemen die vanaf de andere kant van de wereld moeten komen zijn ook gewoon heel overbodig (en het vervoer niet zo milieuvriendelijk). Kleine ondernemers willen vaak bovendien veel eerder meewerken aan de ideeën die jij in je hoofd hebt.

Vraag ervaringen cadeau

Dacht je dat je met de feestdagen al veel cadeaus had gekregen? Op je bruiloft is het nog veel extravaganter allemaal. Natuurlijk is het leuk om iets voor jullie huis te krijgen dat je heel graag wilt hebben, maar sommige gasten zullen alleen maar onpersoonlijke cadeaus kopen die je eigenlijk helemaal niet nodig hebt (hallo, honderdste kaars voor je collectie). Het is helemaal niet raar om om ervaringen te vragen, of geld voor je huwelijksreis of voor een goed doel.

Stuur save the dates per mail

Goed, een uitnodiging per post is misschien te leuk om te schrappen. Maar is die save the date dan óók nog nodig? Als je een grote bruiloft organiseert, kan alleen al het schrappen van dat kaartje heel veel afval én veel geld schelen. In plaats daarvan kun je het gewoon elektronisch doen. Je uitnodigingen kun je bovendien op eco-friendly papier laten drukken.

Regel een vegetarisch diner

Je conservatieve opa en oma zullen er misschien niet zo blij mee zijn dat ze geen lekker stukje vlees voorgeschoteld krijgen op jouw bruiloft, de rest van je gasten staat er waarschijnlijk niet eens bij stil. Want ja, je kunt ook best een fancy vegetarisch (of zelfs vegan) diner regelen. Het zal misschien nieuw zijn voor de cateraar die je op het oog hebt, maar eerlijk is eerlijk: voor het geld dat jij betaalt, mogen ze wel wat over hebben.

Vraag ook aan je cateraar of er een mogelijkheid is om overgebleven eten te doneren aan bijvoorbeeld het Leger des Heils of de Voedselbank. Kleine moeite, groot gebaar.

Huur je versieringen (of koop ze tweedehands)

Heb je een klassieke witte bruiloft in gedachten, of toch eerder iets bohemians? Voor de foto’s, maar ook voor jezelf is het ontzettend leuk als de setting van je groene bruiloft net zo sprookjesachtig is als je in je hoofd hebt. Je kunt versieringen bijvoorbeeld zelf maken van dingen die je in de kringloop vond, maar het is misschien nog wel gemakkelijker om ze gewoon te huren. Het is ook leuk om plantenpotten neer te zetten, met bloemen die je later weer kunt gebruiken voor je tuin als herinnering.

Ga niet al te ver weg op huwelijksreis

Ben je vorig jaar ook al naar Thailand gevlogen, of heb je een weekje New York gedaan? Overweeg dan gewoon om dicht bij huis te blijven voor je huwelijksreis. Er zijn prachtige (romantische) gebieden in Italië, of wat dacht je van de natuur in Zweden? Vliegen is nou niet bepaald de duurzaamste optie die er is, en vaak kun je hetzelfde ook dichterbij beleven.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Vegan kookinspiratie nodig?

Schrijf je in voor de mailing en ontvang BEDROCK's Grote Vegan Kookboek plús elk weekend de best gelezen artikelen 🌿

Reageer op artikel:
Yes, je gaat trouwen! Zo organiseer je een groene bruiloft
Sluiten