Josje Smeets
Josje Smeets Psychologie 25 dec 2019
Leestijd: 3 minuten

Hoe weten we wat ons echt gelukkig maakt? Een gelukspsycholoog geeft antwoord

We doen aan hot yoga, lezen de nieuwste zelfhulpboeken en alle blogs op Bedrock, eten vegan, maken 4 reizen per jaar naar de meest onontdekte oorden en chillen met vrienden zoveel we kunnen. We kiezen bewuster dan ooit voor wel of geen kinderen, wel of geen partner en nemen een loopbaancoach bij de arm om die droomjob te vinden. Maar toch. Echt hélemaal gelukkig zijn we nog steeds niet. We voelen ons goed, maar we willen great. We gaan voor happily ever after. Maar de vraag is: hoe?

Gelukspsycholoog Josje Smeets geeft antwoord op een lezersvraag.

Wat is geluk eigenlijk?

Geluk is persoonlijk. Jij zult van heel andere dingen gelukkig worden dan je onderbuurvrouw. Toch zijn we binnen de psychologie achter een aantal gemeenschappelijke zaken gekomen waar iedereen blij en gelukkig van wordt. Jij, maar ook je buurvrouw.

Dit zijn zaken als goed voor je lichaam zorgen en veel samen zijn met anderen. Daar kun je dus mee beginnen. Maar wat nu als je dit al allemaal doet? En nog steeds niet 100 procent gelukkig bent?

Op wie ben ik jaloers?

Wat dan helpt, is zelfonderzoek. Je kunt jezelf heel simpel de volgende vraag stellen ‘op wie of wat ben ik jaloers?’ Dit kan meer dan één persoon of ding zijn. Schrijf alles en iedereen op. Wie weet heb je wel een hele waslijst aan mensen of zaken met wie jij zou willen ruilen.

Je kan groots denken. Misschien wil je wel Chantal Janzen zijn? Of klein; simpelweg ruilen met je luie kat is soms minstens zo aantrekkelijk. Wanneer je je lijst compleet hebt, doe je het volgende.

Luister ook: Luister nú naar de gloednieuwe podcastserie over een bewust leven: Bedrock Talks

Bedenk waarom je op deze zaken of personen jaloers bent. Schrijf ook dit op. Zo kan het je heerlijk lijken om eens voor een grote groep mensen te presenteren, net als Chantal. Het kan ook zijn dat je het juist tof vindt dat zij geen blad voor de mond neemt.

Probeer zo specifiek mogelijk te zijn.

Beantwoord deze cruciale vragen

Vind je dit lastig? Probeer dan de volgende vragen te beantwoorden:

  1. Wat heeft of doet deze persoon wel, dat jij niet hebt of doet?
  2. Of omgekeerd; wat heeft of doet deze persoon niet, dat jij wel hebt en doet?

Bovenstaande twee vragen zijn cruciaal. Ze verschaffen je meer inzicht in datgene waar jij naar verlangt. Naar dat waar je van droomt. Het maakt duidelijk wat je zou willen hebben, maar ook wat je liever zou willen kwijtraken.

Tada: een lijst die jou gelukkig gaat maken

Als het goed is, heb je ook nu weer een hele lijst. Dit is de lijst met punten die jou écht gelukkig gaan maken. Dat was toch simpel. Niet?

Het lastigste komt echter nog. Met deze gelukslijst mag je namelijk aan de slag. Zorg dat je in actie komt! Maak minimaal één actiepunt en begin met datgene wat het makkelijkst voor je is. Iets wat je gelijk aan kunt pakken. Liefst nog voor de kerst. Lukt dat niet? Zet hem dan hoog bovenaan je ‘goede voornemens-lijst’.

Je eigen geluk kun je best beïnvloeden. Het kost echter wel wat moeite. Maar dan heb je ook wat. Happily ever after!

Dit artikel is geschreven door Josje Smeets, gelukspsycholoog en owner van HelloBetty.nl. “Als gelukspsycholoog weet en lees ik veel over geluk. Mijn doel is om iedereen te laten weten dat geluk deels maakbaar is. In mijn artikelen op Bedrock.nl leer ik je hoe.”

More happy vibes 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️