Josje Smeets
Josje Smeets Psyche 11 mrt 2019
Leestijd: 3 minuten

Word je gelukkig als je veganistisch eet? (Volgens een gelukspsycholoog)

Bij Bedrock zijn we fan van veganistisch eten. Nu onderscheid je je van de rest wanneer je vegan bent. En je weet wat onderscheidend zijn voor gevolgen kan hebben; door anders te zijn word je vanzelf een makkelijk doelwit voor stereotypering.

Nu is het geitenwollen-sokken-imago gelukkig ver naar de achtergrond verdwenen bij hippe vegans; maar je hoort vaak nog opmerkingen als ‘te idealistisch’, ‘dromers’ of mensen die ‘zuur’ zijn (zuur naar de ‘gewone rest’ dan natuurlijk).

Is dat waar? Zijn mensen die plantaardig eten zuur? Of maakt vegan zijn juist gelukkigBedrock’s gelukspsycholoog Josje Smeets geeft antwoord!

Veganisme en idealisme

Het is inderdaad zo dat veganisme voortvloeit uit idealisme. Je probeert de wereld een beetje beter te maken, volgens de alom bekende quote ‘begin bij jezelf’.

Wanneer je 100% achter deze keuze staat en veganist bent vanwege je overtuigingen dan kan het je inderdaad gelukkiger maken. Wil je vooral meedoen aan de hippe trend, dan is de kans groot dat je op een gegeven moment afhaakt omdat de offers te groot zijn, waardoor je juist minder gelukkig voelt.

Gelukkig zijn als vegan

Hoe maakt het zijn van een overtuigde veganist dan gelukkig?

  • Je draagt ergens aan bij. Je wilt niet enkel bijdragen aan een betere wereld en een beter milieu, je dóet het daadwerkelijk ook. Dit geeft je een goed gevoel. Dit sterkt je zelfvertrouwen, bij elke maaltijd opnieuw weer. Je hebt het gevoel dat je iets voor elkaar bokst. Daarbij veegt het tegelijkertijd je schuldgevoelens met betrekking tot dierenleed van de tafel, omdat je hier juist niet meer aan bijdraagt.
  • Zingeving. Al zo lang wij op aarde rondhuppelen, zijn we op zoek naar zingeving. Want het gevoel dat we hier voor niets zijn, is eigenlijk ondraaglijk. De bekendste vorm van zingeving is religie. Uit onderzoek is gebleken dat mensen die een religie aanhangen gelukkiger zijn dan mensen die dat niet doen. Ze hebben een reden om te leven en goed te doen. Dit geldt ook voor de veganist. Dat idealisme van veganisme heeft een hele positieve kant. Je streeft naar een mooiere en betere wereld. Het geeft je richting en doel in het leven.

De ultieme gids voor de (toekomstige) veganist: all you need to know over plantaardig eten

  • Creativiteit. Vegan koken is een uitdaging. Je moet er goed bij nadenken. Het proces vergt veel creativiteit, waardoor je je brein hard aan het werk zet. Dit maakt je blij!
  • Gezond! Last but not least is veganistisch eten natuurlijk hartstikke gezond. Met name je darmen en huid zijn je ontzettend dankbaar. Je voelt je fitter, je verliest gewicht. Van dit word je zeker weten gelukkiger. Hou het natuurlijk wel binnen de gezonde perken, zorg dat je genoeg voedingsstoffen binnen krijgt.

Weg dus met die stereotypering. De échte vegan handelt vanuit zijn hart en wordt daar gelukkig van. Helemaal fijn!

Wat je moet weten over geluk

Dit artikel is geschreven door Josje Smeets, GeluksPsycholoog en owner van HelloBetty.nl. “Als GeluksPsycholoog weet en lees ik veel over geluk. Mijn doel is om iedereen te laten weten dat geluk deels maakbaar is. In mijn artikelen op Bedrock leer ik je hoe.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief die wij met liefde voor jou maken (en ontvang gratis het Grote Vegan Kookboek!)

Reageer op artikel:
Word je gelukkig als je veganistisch eet? (Volgens een gelukspsycholoog)
Sluiten