Josje Smeets
Josje Smeets Psyche 13 okt 2019
Leestijd: 3 minuten

Word je eigenlijk wel gelukkig van seks? Een gelukspsycholoog legt uit

In de zoektocht naar geluk zijn we vaak vooral bezig met alles wat er in ons omgaat, hoe onze omgeving eruit ziet en hoe we voor onze lichaam en geest zorgen. Liefde hoort daar vaak ook bij, want liefde maakt nu eenmaal gelukkig (en heel ongelukkig, maar dat even ter zijde). Maar hoe zit dat met seks? Draagt het – naast het feit dat het nogal plezierig is – ook bij aan ons gelukspotje?

Om zulke levensvragen te beantwoorden, vragen we regelmatig de hulp van experts. Dit keer deelt gelukspsycholoog Josje Smeets haar kennis (zoals ze wel vaker doet). Dit keer legden we haar de vraag voor: worden we eigenlijk wel gelukkig van seks?

Worden we gelukkig van seks?

JA! Het antwoord is eigenlijk heel simpel. Daar zijn een aantal redenen voor:

  • Om onze soort te laten overleven, moeten wij ons voortplanten. Daarom beloont ons brein ons voor een fijne vrijpartij. Zo komt er bij seks een hoge dosis oxytocine (het knuffelhormoon) vrij, waardoor we ons meer verbonden voelen met de ander. Daar word je écht onwijs gelukkig van.
  • Daarnaast is seks een enorme uitlaatklep. Het doet je even alles vergeten en al je eventuele frustratie of opgekropte energie wordt letterlijk uit je lichaam gestoomd.
  • Omdat een goede sekspartij ook nog behoorlijk wat lichaamsbeweging van je vergt, gaat je hartslag omhoog. Zodra dit het geval is, worden er nog meer fijne geluksstofjes vrijgegeven worden.

Lees ook: Zoveel seks heb je nodig om gezond te blijven (volgens onderzoek van Harvard)

Waarom hebben we op den duur dan minder seks?

Een win-win-win-situatie dus. Waarom merken we dan steeds meer dat stellen die al langer bij elkaar zijn zich steeds moeilijker tot seks kunnen zetten? Onderzoek heeft uitgewezen dat ‘te druk’ en ‘afleiding’ de grootste boosdoeners zijn. Nog meer reden om eens een digital detox te doen. Zet je schermen op zwart en heb aandacht voor elkaar.

Toch blijkt uit weer een ander onderzoek van Peter Leusink dat, ondanks we al jarenlang steeds minder seks hebben met zijn allen, we tóch tevreden zijn over ons seksleven. Dus we hebben het niet alleen te druk, we vinden het stiekem wel goed zo.

Er wordt in dit onderzoek gesteld dat we vooral meer seks zouden willen, omdat we vinden dat het zo hoort. Dat klinkt best plausibel, gezien we ons er blijkbaar niet toe kunnen zetten om het vaker zonder Netflix te moeten stellen.

Druk om vaker seks te hebben

Omdat er veel over seks geschreven en gesproken wordt, voelen we een soort druk om vaker te presteren onder de lakens. Dat hóeft dus niet. Ja, je wordt er gelukkiger van, maar doe het vooral als je er echt zin hebt.

Wat is dan nu die gouden standaard? Hoe vaak moet je seksen om echt significant gelukkiger te worden? De Universiteit van Toronto (onderzoek University of Toronto-Mississauga, gepubliceerd in Social Psychological and Personality Science in 2015) heeft het antwoord. Namelijk één keer per week.

Ook interessant: The Sex Issue: rond deze tijd kan je het beste seks hebben (volgens onderzoek)

Dat klinkt inderdaad niet veel voor sommigen en strookt geheel met de bevindingen van het onderzoek hierboven. Eén keer per week zorgt voor verdieping van je relatie en een goed onderhoud van je algehele welbevinden. Wil je vaker of minder vaak? Geef er vooral je eigen draai aan. Maar schuldig voelen over het feit dat je extreem moe bent, hoeft dus niet meer.

Je mag je win-win-win gerust nog een dagje uitstellen.

Dit artikel is geschreven door Josje Smeets, gelukspsycholoog en owner van HelloBetty.nl. “Als gelukspsycholoog weet en lees ik veel over geluk. Mijn doel is om iedereen te laten weten dat geluk deels maakbaar is. In mijn artikelen op Bedrock leer ik je hoe.”

Meer uit The Sex Issue?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️