Lisanne de Vaan
Lisanne de Vaan Featured 28 jan 2018
Leestijd: 6 minuten

Een digital detox: dat is nogal wat voor een social media junk

Simone Sassmannshausen leeft 24/7 online. Haar telefoon staat altijd roodgloeiend. En dan heeft ze het niet alleen over inkomende belletjes, maar ook mailtjes, Facebook, Whatsapp, Signal, Instagram, Tumblr, Pinterest, Twitter en ga zo maar door. Het maakt Simone de ideale kandidaat voor een digital detox challenge. Helemaal nu ze zwanger is van haar eerste kindje. Op de Bedrock-redactie zijn we de afgelopen tijd allemaal een persoonlijke challenge aangegaan die bijdraagt aan een bewuster leven. En het leuke is: wij zijn niet de enigen. Simone Sassmannshausen (Founder Ganbaroo PR PR) zal 40 dagen lang haar digitale levensstijl aanpassen. Een mega uitdaging, gezien haar beroep 100% gekoppeld is aan digitaal gedrag.

Challenge accepted

Niet iedereen in haar omgeving begrijpt waarom ze een digital detox gaat doen, maar Simone is er meer dan klaar voor. “Ik realiseerde me al langere tijd dat ik echt een social media junk aan het worden was. Door mijn zwangerschap merkte ik ineens wat een enorme hoeveelheid prikkels er dagelijks voor zorgen dat ik afgeleid ben, stress ervaar en vooral dat ik snel vergeet te genieten van de zwangerschap.”

De digital detox komt voor Simone als geroepen. Al zal het niet altijd even makkelijk zijn. Simone: “Ik run al jaren een PR & Communicatie bureau waarbij mijn laptop, iPad en mobiele telefoon echt een verlengstuk zijn van mijn leven; vaak loopt privé en werk door elkaar heen omdat het geen nine to five baan betreft.” Haar grootste uitdaging? Niet meer vluchtig communiceren en de hele tijd bezig zijn met haar telefoon. “Ik doe er werkelijk alles mee; van mijn slaapritme bewaken (met de Sleep Cycle app), mijn sportklasjes inboeken, tot aan het bestellen van eten en vervoer.”

Stralingsbewust

Van stralingsgevaar is ze zich niet bewust. En dat terwijl ze op veel andere vlakken juist wél heel bewust leeft. “Ik gebruik organic deo, organic douchegel, make-up, shampoo en noem het maar op. Ik ben echt bezig met wat het kan doen voor mijn lichaam, maar ik ben me niet bewust van wat mijn mobiele telefoon kan doen. Soms leg ik mijn telefoon op mijn buik, zodat ik kan zien dat de baby schopt. En ik heb ook een app waarmee je zogenaamd het hartje kunt horen.”

Be smart, enjoy life

Derck Mekkering – oprichter van Radygo en expert op het gebied van straling – zal Simone begeleiden tijdens haar digital detox avontuur. De filosofie van Radygo is ‘Be smart, enjoy life’. Derck: “Het heeft meerdere betekenissen. Het is oké om een smartphone te hebben, maar ga er wel slim mee om.” Je telefoon tegen je buik houden wanneer er een baby in zit? Dat is dus alles behalve slim.

Derck geeft de invloed van straling weer aan de hand van een voorbeeld: “Als ik twee brandslagen op je spuit: eentje op twee meter afstand en eentje op 20 meter afstand. Welke zal er meer op je lichaam effect hebben? Die van dichtbij natuurlijk. De kracht is harder. In stralingsland zeggen ze dan ook niet voor niets: afstand is je beste vriend.”

Hoe schadelijk die straling dan precies is? Derck: “Het grootste gevaar is dat we nog niet eens weten hóe schadelijk straling is. Onze kinderen hebben al vanaf dat ze 1,5 jaar zijn een iPad bij hun lichaam. Niemand weet hoe schadelijk deze stralingsbelasting op een ontwikkelend lichaam is, maar genoeg signalen zijn er wel.” Ook legt Derck uit waarom het zo belangrijk is om bewust met je telefoon om te gaan. “Net zoals met andere verslavingsgevoelige zaken, zoals gokken en alcohol (die het brein belonen met dopamine), dien je er met mate mee om te gaan. Té veel is nooit goed; zowel niet voor je mentale gesteldheid als op het gebied van stralingsbelasting.”

Op de hoogte blijven van Bedrock-nieuws? Schrijf je in voor onze Bedrock-sparks!

Met Radygo communiceert Derck de Smart Lifestyle en inspireert hij mensen om zich bewust te zijn van het fijne, mooie leven. Zo ook Simone. Het uitgangspunt voor deze challenge is als volgt: meer beschikbaar zijn voor echte sociale contacten en alleen gebruik maken van je smartphone wanneer het nodig is. Derck: “Het doel van het experiment is om erachter te komen hoe moeilijk we het vinden om niet constant bereikbaar te zijn en hoe we verstandiger met onze mobiele apparatuur kunnen omgaan.”

Van pretox naar detox

Voor het geval het je nog niet was opgevallen: we hebben hier met hardcore afkicken te maken. Het plan is daarom om de challenge in te steken op een manier die uitdagend is, maar wel realistisch. Simone: “Ik doe vier keer per jaar (elk seizoen) een sappenkuur, en daarbij heb ik ervaren hoe belangrijk het is om je lichaam geleidelijk aan veranderingen te laten wennen om zo een grotere lange termijn impact te bewerkstelligen. Ik geloof niet in cold turkey methodes; alles wat radicaal is wekt weerstand op.”

Simone start daarom met een pretox van 3 dagen. Deze dagen zijn bedoeld om langzaam af te bouwen en iedereen op de hoogte te stellen van haar challenge. Na deze dagen is het tijd voor het échte werk: de detox. Het uitgangspunt is niet om smartphonegebruik te verbieden (het is toch best handig om de verloskundige te kunnen bellen), maar om het gebruik te reguleren. Tijd om de afspraken zwart op wit te zetten.

De richtlijnen

 • Bellen mag alleen op luidspreker, of met oortjes in.
 • E-mail mag alleen gecheckt en beantwoord worden op de computer, op de volgende tijden: 9.00, 11.00, 15.00 en 18.00 uur.
 • Whatsapp mag één keer per dag (om 18.00 uur) worden gecheckt en beantwoord op de computer.
 • Social media mag één keer per week gecheckt en beantwoord worden op de computer.
 • Er moet altijd minimaal 30 centimeter afstand zijn tussen apparaat en buik (onthoud: afstand is je beste vriend).
 • Netflix mag alleen op vliegstandmodus worden gebruikt.
 • Er mag niet achter de computer geluncht worden.
 • Minimaal een uur voor bedtijd mogen er geen apparaten meer gebruikt worden.
 • De telefoon mag niet de slaapkamer mee in of moet op vliegtuigstand worden gezet.
 • Het nieuws mag doordeweeks alleen gelezen worden op de computer (of in de krant), en in het weekend alleen in de krant.
 • Minimaal één keer per week naar het bos of het strand gaan om te ontladen en regelmatig op blote voeten lopen.

Nu de richtlijnen zijn opgesteld heeft Simone nog één klein verzoekje: “Mag Googlemaps dan wel? Ik heb echt het oriëntatievermogen van een kip”. Eigenlijk is Derck het hier niet mee eens, maar we weten allemaal: een zwangere vrouw moet je niet boos maken.

Benieuwd hoe het Simone vergaat? Binnenkort lees je al haar inzichten (en wellicht ook struggles) op Bedrock.

Meer lezen?

Is de straling vanaf je telefoon schadelijk?

Niets meer missen van Bedrock?

Like hier onze Facebook-pagina en blijf up to date. Of schrijf je in voor de Bedrock-nieuwsbrief.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Vegan kookinspiratie nodig?

Schrijf je in voor de mailing en ontvang BEDROCK's Grote Vegan Kookboek plús elk weekend de best gelezen artikelen 🌿

Reageer op artikel:
Een digital detox: dat is nogal wat voor een social media junk
Sluiten