Winnie Verswijvel
Winnie Verswijvel Welzijn 6 okt 2019
Leestijd: 3 minuten

The Sex Issue: waarom naspel net zo belangrijk is als voorspel

Het belang van een spicy voorspel hoeven we hier vast niet te verdedigen. Veel minder aandacht gaat echter naar het belang van seksueel naspel, dat terwijl het mínstens even belangrijk is. Had je daar nog niet bij stilgestaan? Dan zullen deze 3 redenen je ongetwijfeld overtuigen.

Seksueel naspel verwijst naar de tijd die we na de seks spenderen aan knuffelen, kletsen en voor elkaar zorgen. Klinkt als iets vanzelfsprekend? Toch is het dat niet. Vaak wordt naspel geskipt omdat we het druk hebben of omdat we meteen naar onze smartphones grijpen. Herkenbaar? Dan is het tijd om je gewoontes te veranderen en voortaan al-tijd tijd te maken voor een kwaliteitsvol naspel.

3 redenen waarom naspel net zo belangrijk is als voorspel

1. Naspel zorgt voor een betere emotionele band

Relatietherapeute Pam Shaffer legt uit hoe koppels die tijd besteden aan naspel intiemer zijn met elkaar dan koppels die geen naspel hebben. Dat komt omdat we na seks op ons kwetsbaarst zijn. We zijn naakt, we hebben misschien net een orgasme gehad en onze lichamen zijn meer gevoelig voor de geluksstofjes als dopamine.

Dit vind je misschien ook interessant: Wat is jouw plek in bed? Dit zegt het over de dynamiek in jouw relatie

Dit maakt dat de momenten na de seks de uitgelezen kans zijn om te laten zien dat je om elkaar geeft. Met andere woorden: net op zo’n kwetsbaar moment, worden de beste emotionele banden gesmeed. Sekscoach Kristine D’Angelo voegt daaraan toe dat het delen van positieve emoties de liefde aanwakkert.

2. Naspel helpt bij het wegnemen van schaamte

Hoewel seks niets hoeft te zijn om je voor te schamen, worden sommige vrouwen na een orgasme overmand door gevoelens van schaamte. Vaak woedt die schaamte onbewust in ons, te verklaren door verouderde conservatieve denkbeelden over man en vrouw. Wanneer je schaamte na de seks ervaart, is er niets zo pijnlijk als een partner die er meteen vandoor gaat. Dat versterkt immers enkel maar je negatieve gevoelens.

Must-read: De seks lijkt te draaien om het orgasme – wat als dat niet (makkelijk) lukt?

Naspel is dus de uitgelezen kans om elkaar te verzekeren dat schaamte nergens voor nodig is. Je geeft elkaar dan de boodschap mee dat je elkaar niet louter als seksobject beschouwt, maar dat jullie relatie verder gaat dan dat.

3. Naspel helpt tegen de after sex blues

Heb je weleens het gevoel gehad dat je wil huilen na de seks? Dat je zelfs na een geweldig orgasme een onverklaarbaar verdriet voelt? Dat heet dan de after sex blues. Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat zelfs 50 procent van alle mannen en vrouwen dit gevoel herkennen.

Naspel kan in dit geval de zalf op de wonde zijn. Een intiem naspel biedt veiligheid en zekerheid. Knuffelen, een goed gesprek en praten over de seksuele ervaringen zijn geweldige manieren om de after sex blues de kop in te drukken.

Natuurlijk moet seks vooral fun en ontspanning bieden. Hou dus in je achterhoofd dat er méér emoties bij kunnen komen kijken dan je op het eerste zicht zou vermoeden. Zoek uit welke vorm van naspel je leuk vindt, praat erover en hou dat liefdevolle gevoel extra lang vast!

Meer Sex Issues?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️