Maaike Kooijman
Maaike Kooijman Society 6 jul 2019

Taboob: dit account op Instagram wil het taboe rond vrouwentepels doorbreken

Er zijn – helaas – nog steeds allerlei dingen rond het vrouwelijk lichaam die weliswaar heel normaal zijn, maar waar nooit over gepraat wordt. Daardoor schamen we ons ervoor en hebben we soms het idee dat ons lichaam, gewoon zoals dat is, niet goed is of er niet mag zijn. Dan hebben we het bijvoorbeeld over ongesteldheid. Het vrouwelijk orgasme. Vruchtbaarheidsproblemen. En vrouwentepels.

Want waarom mogen mannentepels wel op Instagram, en vrouwentepels niet? Waarom mag het platform vrouwenlichamen censureren en taboes in stand houden? Dat vroegen de Belgische fotograaf Noortje Palmers en grafisch vormgever Jasper Declercq zich af.

Daarom startten ze ‘taboob‘, een Instagram-account dat op een kunstzinnige manier wil verkennen wat de definitie van een vrouwenborst is volgens het Instagram-algoritme en hoe ver de censuur gaat. Want wat telt nog als borst, en wat niet meer?

 

#taboob nr 13

1,323 Likes, 24 Comments – Taboob (@taboob_official) on Instagram: “#taboob nr 13”

En hoewel er al meerdere foto’s zijn verwijderd, zijn ze met hun duizenden volgers wél lekker bezig om dat taboe te doorbreken.

Taboob: vrouwentepels op Instagram

En dat niet alleen: de verzameling foto’s is ook gewoon heel tof om naar te kijken. Van tepels achter gaas of beplakt met discodip tot tepels ‘verstopt’ in een sandwich of tussen de tumtums, je kunt het zo gek niet bedenken of je vindt het op het account.

#taboob nr 12

1,115 Likes, 12 Comments – Taboob (@taboob_official) on Instagram: “#taboob nr 12”

Tenminste… nu nog wel. Want er worden regelmatig foto’s verwijderd, tot grote verontwaardiging van veel volgers. De makers zelf pakken het trouwens wel sportief op, en rapporteren steeds welke foto ze ‘kwijt’ zijn (“we’ve lost nr 21!’).

Ook tof: het account is er niet alleen om de borst zelf in the picture te krijgen (letterlijk), maar is tegelijkertijd een podium voor alle soorten borsten, van klein tot groot en jong tot oud. Op het account is dan ook een enorme diversiteit te zien.

#taboob nr2

871 Likes, 11 Comments – Taboob (@taboob_official) on Instagram: “#taboob nr2”

Er zijn in totaal 75 foto’s genomen, maar die staan nog lang niet allemaal op Instagram. Er komen voor het experiment dus nog flink wat foto’s aan, mits het account niet verwijderd wordt natuurlijk.

Ben je nou ook fan van taboob? De foto’s worden over een paar maanden ook verkocht, waarbij de opbrengt naar onderzoek tegen borstkanker gaat.

Meer taboe-doorbrekende initiatieven:

Luister nu ook naar Bedrock

Geef jij om ook het welzijn van de wereld en wil je graag bijdragen een mooiere plek? Dan is onze nieuwste podcast Bedrock Talks een perfecte match voor jou! Rosa en Lisanne interviewen in de derde aflevering klimaatjournalist van de Correspondent Jelmer Mommers.

Spoiler: Jelmer vertelt waar de opwarming van de aarde mee begon, dat het niet te laat is en vooral: wat wij kunnen doen. Want dat we iets kunnen doen, dat is zeker. Maar dat we dat nú moeten doen, is nog niet het gesprek van de dag.

Tip: Luister en volg Bedrock Talks via Spotify en iTunes & Apple Podcasts!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Taboob: dit account op Instagram wil het taboe rond vrouwentepels doorbreken
Sluiten