Winnie Verswijvel
Winnie Verswijvel Psyche 16 okt 2019
Leestijd: 3 minuten

Hoe slechte communicatie een relatie kan verpesten

‘t Is een cliché inmiddels: communicatie is cruciaal in een (romantische) relatie. En hoewel we dat allemaal wel weten, is écht heldere communicatie zo makkelijk nog niet. Toch is het de investering waard, want dit is hoe slechte communicatie je relatie kan verpesten.

Volgens relatietherapeute Elizabeth Earnshaw zijn communicatieproblemen de nummer één oorzaak om in relatietherapie te gaan. Maar hoe komt het dan precies dat communicatie zo’n grote impact heeft op relaties?

Waarom slechte communicatie een relatie verpest

Hoe je het ook went of keert: we zijn met z’n allen con-ti-nu aan het communiceren. Ook wanneer we stil zijn, communiceren we nog steeds non-verbaal door gezichtsuitdrukkingen en lichaamstaal.

Lees ook: 7 manieren om iemands lichaamstaal te lezen

Daarnaast communiceren we niet alleen door middel van woorden maar ook door intonatie en gedrag (iemand die met de deuren slaat, zegt met zijn gedrag vaak meer dan 1000 woorden).

Met andere woorden: communicatie zit in alles. Geen wonder dat koppels die niet bewust kunnen communiceren vaak stuiten op problemen.

Effecten van slechte communicatie in een relatie

Elizabeth Earnshaw verwoordt het als volgt:

Daarnaast lezen we dat een gebrek aan communicatie kan leiden tot meer conflicten, eenzaamheid, een gebrek aan intimiteit en het moeilijker bereiken van gemeenschappelijke doelen.

Bovendien gaan we de partner automatisch in een negatief daglicht stellen. Dat zijn dus best heftige gevolgen met een grote impact.

7 tekenen van slechte communicatie in een relatie

Ben je bang dat de communicatie binnen jouw relatie niet helemaal goed verloopt? Dit zijn 7 tekenen waaraan je slechte communicatie kan herkennen.

  1. Jij en/of je partner reageren vaak defensief.
  2. Jij en/of je partner maken vaak passief-agressieve opmerkingen.
  3. Jij en/of je partner hebben vaak kritiek op elkaar.
  4. Jij en/of je partner veronderstellen vaak te weten wat de ander denkt, zonder dit eerst bij de ander te checken.
  5. Jij en/of je partner doen zelden pogingen om de ander écht te begrijpen.
  6. Jij en/of je partner gebruiken vaak dezelfde, terugkerende argumenten in ruzies.
  7. Jij en/of je partner benoemen enkel feitelijke gebeurtenissen bij een conflict, zonder te focussen op wat voor gevoelens het conflict heeft opgeroepen bij elkaar.

Tips voor een betere communicatie

Klinkt dit bovenste allemaal net iets te herkenbaar? Je bent niet alleen, veel koppels stuiten zo nu en dan op communicatieproblemen. Het goede nieuws is dat je eraan kan werken en dat we al heel wat hebben geschreven rond bewust communiceren.

Heb je simpele tips nodig voor betere communicatieskills? Eerder tipten we onze simpelste en nummer één tip. Ook dit is een handige guide om bewuste communicatie naar een hoger niveau te tillen. Lees ze maar eens door, het kan immers je relatie kosten.

Meer over relaties?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️