Monique van den Boomen
Monique van den Boomen Betere wereld 17 okt 2019
Leestijd: 3 minuten

10 simpele manieren om groener te leven én geld te besparen

Groen leven en tegelijkertijd geld besparen… Klinkt ideaal, toch? Met deze 10 ideeën kun je de aarde én je portemonnee een handje helpen. Als je denkt dat een groener leven enkel voorbestemd is voor mensen met geld, dan heb je het mis. Je kan zelfs een hoop held besparen door je levensstijl te vergroenen! En wel met deze tips.

Goedkoper en groener leven: 10 manieren

1. Maak van composteren je nieuwe hobby

Gebruik je GFT-afval om te composteren. Is goed voor de tuin en het bespaart jou kosten voor het weggooien van je afval. Hallo, nieuwe hobby!

2. Koop in grote hoeveelheden

Koop grootverpakkingen van lang houdbare producten, of producten die je vaak gebruikt. Het scheelt je geld en het kost minder verpakkingsmateriaal.

Lees ook: Zero waste leven tip #9: koop in bulk

3. Was met koud water

Draai je wasjes in het koud-programma van de wasmachine. Het bespaart je geld en energie: fijn voor je portemonnee en het milieu. Het zorgt er bovendien voor dat je kleding langer mooi blijft. Hang na het wassen alles te drogen in plaats van het in de droger te stoppen.

Dit vind je misschien ook interessant: Dit is hoe vaak je je beddengoed eigenlijk zou moeten wassen

4. Koop tweedehands voor een groener leven

Je kunt een heleboel geld besparen door dingen tweedehands te kopen. Het is ook veel beter voor het milieu, doordat spullen hergebruikt worden en dus niet opnieuw geproduceerd hoeven te worden.

5. Maak je eigen schoonmaakmiddelen

Voor elk schoonmaakklusje is er wel een gespecialiseerd product te koop. Maar wist je dat je eigenlijk alles in huis schoon kunt krijgen met een beetje schoonmaakazijn? Azijn werkt perfect om dingen te ontvetten en ontkalken.

Must-read: Zero waste leven tip #22: maak je eigen schoonmaakmiddelen

6. Leen boeken bij de bieb

Waarom zou je nieuwe boeken aanschaffen als de bibliotheek en enorm aanbod heeft? Huur voortaan je boeken en tijdschriften bij de bibliotheek. Het scheelt jou geld én er hoeven minder bomen gekapt te worden. De beste laatste boekentips vind je trouwens hier.

7. Trek de stekker eruit

Apparaten die in het stopcontact zitten, gebruiken zelfs als ze uit staan energie. Trek dus de stekker eruit en verminder zo je energieverbruik.

8. Eet minder vlees voor een groener leven

Heb je de docu Cowspiracy gezien? De veehouderij veroorzaakt een enorme aanslag op ons milieu. Die heerlijke hamburger put de aarde dus behoorlijk uit en zorgt daarnaast voor een verhoogde uitstoot van methaan, wat weer zorgt voor een versterkt broeikaseffect.

En goed nieuws: tegenwoordig zijn er heel wat vegaburgers (op basis van kikkererwten of linzen bijvoorbeeld) die goedkoper én voedzamer zijn.

Lees ook: De lekkerste vegan burgers van Amsterdam

9. Gebruik minder papier

Bespaar papier door alles zo veel mogelijk online te doen. Kies voor online facturen in plaats van een factuur met de post te versturen en onderteken documenten online in plaats van ze eerst uit te printen.

10. Check of je subsidie kunt krijgen

Als je je huis energiezuiniger maakt, bijvoorbeeld door zonnepanelen, kun je in veel gevallen subsidie krijgen. Op deze manier wordt energiebesparing nog voordeliger.

Meer tips voor een groene levensstijl

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️