Rosa Bertram
Rosa Bertram Psyche 24 nov 2018
Leestijd: 3 minuten

7 manieren om iemands lichaamstaal te lezen

Er zijn heel wat manieren om iemands lichaamstaal te lezen. Hoe goed je ook uit je woorden komt, als iemand jou niet aankijkt en ongemakkelijk met z’n handen doet, kan dat iets heel anders zeggen dan de zojuist uitgesproken woorden. Dit zijn 7 psychologische trucs om iemands lichaamstaal te lezen. 

Iemands lichaamstaal kunnen lezen, is best handig, want soms zeggen daden (lichaamstaal in dit geval) meer dan woorden. We halen namelijk ruim 55 procent informatie uit non-verbale communicatie, bijvoorbeeld uit gezichtsuitdrukkingen, gebaren en andere lichaamsbewegingen.

Dit zijn een aantal handige manieren om iemand te kunnen lezen als een boek.

Ogen dicht

Je kent het wel: mensen die een verhaal vertellen en tijdens het verhaal hun ogen een paar seconden dichthouden. Het lijkt zo alsof ze diep in hun verhaal opgaan. Maar, op deze manier kan de ander zich ook van je afsluiten. Als iemand tegen je praat terwijl ‘ie z’n ogen dicht houdt, kan dat betekenen dat de ander iets probeert te verbergen.

Handen onder je kin

Je gezicht laten steunen op je handpalmen (als een soort hoofdsteun), zou betekenen dat je de ander aantrekkelijk vindt. Als je kin op één hand rust, showen we als ons gezicht waren ons gezicht aan de ander. Dus volgende keer als je met iemand in gesprek bent en hij of zij leunt z’n hoofd op z’n hand: big compliment (!) óf de ander is gewoon heel erg moe.

Armen over elkaar

Dit is misschien wel één van de meest duidelijke vormen van lichaamstaal. Wanneer je je armen over elkaar legt en dus kruist, geeft dat een gesloten houding aan. Veel mensen vinden het een fijne positie omdat ze zich onbewust afsluiten van anderen. Daarnaast is het een makkelijke manier om je handen kwijt te kunnen als je even niet weet waar je ze moet laten.

Pas daar dus wel mee op, want daarmee creëer je bij de ander misschien de indruk dat je je van hem of haar afsluit.

Wat kun je leren van iemands lichaamstaal?

Voorover leunen

Als je bijvoorbeeld aan een tafel zit tegenover iemand en je leunt een beetje over de tafel heen (niet overdreven ver), dan zou dat kunnen laten zien dat je geïnteresseerd bent in de ander. Het is een natuurlijk instinct om met je lichaam te leunen in de richting van wie je leuk vindt. Vooral in groepsverbanden zou deze houding duidelijker worden.

Achterover leunen

Andersom geldt hetzelfde: als iemand achterover geleund zit, dan zou degene niet echt zin hebben in het gesprek. Stel je maar eens voor: als je in een interessant en diep gesprek zit en je wilt je punt maken of aandachtig luisteren, dan leun je waarschijnlijk niet naar achter, maar juist richting diegene.

Oogcontact

Wat is een duidelijkere blijk van interesse dan oogcontact hebben tijdens een gesprek? Oogcontact heeft grote invloed op de communicatie tussen 2 mensen. Handig om te weten: als je met iemand praat voor wie je romantische gevoelens hebt, dan zouden je pupillen tot wel 4 keer zo groot worden.

Géén oogcontact maken, kan betekenen dat diegene niet eerlijk durft te zijn en door oogcontact te vermijden niet geconfronteerd hoeft te worden met de ander.

Onafgebroken oogcontact (staren)

Oogcontact kan ook zó intens zijn de iemand z’n ogen niet van je afhoudt en je aanstaart. Als dit het geval is, is het mogelijk dat degene je wilt intimideren. Je voelt je immers bekeken en in de gaten gehouden. Door de ander onafgebroken aan te staren, kan je de ander ongemakkelijk laten voelen.

Het zou ook kunnen zijn dat iemand die niet eerlijk is juist extra veel oogcontact wil maken, om niet de indruk te wekken geen oogcontact te willen maken en eventueel zou liegen. Volg je ‘m nog?

Dit betekent niet dat iedereen die jou lang aankijkt, je probeert je te intimideren of dat iemand die wegkijkt een leugenaar is. Maar het is een interessante algemene psychologie achter onze lichaamstaal.

Meer lezen over lichaamstaal?

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️