Kiara Louis
Kiara Louis Betere wereld 19 jun 2019
Leestijd: 5 minuten

Zo ontwikkel je een gezond lichaamsbeeld bij je kinderen (en bij jezelf)

Steeds jonger worden kinderen zich bewust van hoe zij er uitzien. Veertienjarige meisjes zijn al bewust bezig hoe ze zichzelf presenteren op Instagram. Niet alleen online ligt de focus op uiterlijk, onze complete maatschappij raakt meer en meer gefixeerd op schoonheid. Hoe kunnen we in deze tijd een gezond lichaamsbeeld ontwikkelen bij onze kinderen en bij ons zelf? Zonder dat we het doorhebben, krijgen kinderen al vanaf jonge leeftijd de gewenste standaard qua lichaam en uiterlijk mee. Op zich is dit niet schadelijk, als de focus puur op een gezond lichaam zou liggen. Maar daar ligt de focus niet voor honderd procent. Het gaat vooral om er goed uitzien. Dat kan schadelijk zijn ontwikkeling van kinderen, ze krijgen zo een vertekend lichaamsbeeld.

Zevenjarige meisjes willen afvallen

Volgens een verzameling van studies, uitgevoerd door organisatie Common Sense Media, blijkt namelijk dat kinderen steeds eerder gefixeerd raken op hun uiterlijk. Geen positieve ontwikkeling, als je het ons vraagt. Iedereen is prachtig en elk lichaam is anders. En dat is maar goed ook!

Maar liefst de helft van alle meisjes en één derde van alle jongens die deelnamen aan dit onderzoek hebben een ideaal gewicht dat lager is dan hun huidige gewicht. Oftewel: binnen dit onderzoek wilt de helft van alle zes- zeven- of achtjarige meisjes afvallen. Dat is een vrij schokkende conclusie.

Voldoen aan het schoonheidsideaal

Al op zevenjarige leeftijd zijn één op de vier kinderen zich bewust van hun dieet, kwam bij dit onderzoek naar voren. Ook als we ouder worden, blijven we vaak hiermee bezig. Wie kent nou geen vriendin die wel vijf kilo eraf wilt? Of een collega die een appeldag houdt omdat ze te veel heeft gegeten?

Bewust omgaan met eten is meestal prima, tenzij het komt doordat we aan een door de maatschappij gecreëerd schoonheidsideaal willen voldoen. En dat is helaas vaak het geval.

Dit vind je misschien ook interessant: Stop  met het ‘fixen’ van je eigen lichaam en draag iets bij aan de wereld

Wees een voorbeeld voor je kinderen

Onbewust doen we er bijna allemaal aan mee. Maar kinderen kopiëren het gedrag van ouders heel snel, dus is het enorm belangrijk om als ouders het goede voorbeeld te geven. Wees bewust van je eigen gedrag. Wees bewust van hoe je over jouw lichaam praat. Je kinderen krijgen meer mee dan je denkt.

Let hierop

De vollere mensen in een serie op tv die je afsnauwt, de grapjes die je maakt met je vriendinnen, de vraag of je wel klaar bent om in bikini te gaan: dit sluit allemaal aan bij de boodschap dat dunner zijn altijd beter is. Met dat soort opmerkingen verkies je het uiterlijk van ons lichaam boven de functie en de gezondheid van het lichaam.

Tips voor een gezonder lichaamsbeeld

We delen daarom vijf tips van klinisch psycholoog Bobbi Wegner om een gezond lichaamsbeeld te ontwikkelen bij je kinderen. Ook heel handig voor jezelf.

Focus op je goed voelen

Probeer momenten te creëren waarbij je praat over de momenten dat je je goed voelt, bijvoorbeeld wanneer je gezond hebt gegeten of hebt gesport. Vraag ook aan je kinderen wanneer zij zich goed voelen. Na een goede nacht slaap? Na een volwaardige, vullende maaltijd? Of na de voetbaltraining? Op deze manier draait het meer om je goed voelen, dan om uiterlijk.

Focus op functionaliteit

Kijk goed naar hoe je kind omgaat met zijn of haar lichaam en wat voor gevolgen dit heeft. Als je weinig eet, heb je waarschijnlijk minder energie. Probeer dit ook je kinderen te leren, door uit te leggen dat ons lichaam een auto is die brandstof nodig heeft. Kinderen snappen dat de auto niet gaat rijden als er geen of de verkeerde brandstof in stopt.

Bewustwording van lichaam

Help je kind om zich bewust te worden van zijn of haar lichaam. Dit kan je doen door uit te leggen hoe ze goed voor hun lichaam moeten zorgen. En door uit te leggen hoe ons lichaam werkt. Ons lichaam is de plek waar we voor altijd zullen wonen, dus we moeten dit huis goed onderhouden. Tuurlijk vind je niet alles aan je lichaam mooi – en ook dat mogen we accepteren. We hoeven niet perfect te zijn.

Liefde voor je lichaam

Leer je kind al vanaf jonge leeftijd aan om dankbaar, liefdevol en met waardering om te gaan met zijn of haar lichaam. Het werkt namelijk elke minuut van de dag. Leg goed uit dat elk lichaam anders is en dat is ook juist heel bijzonder. Vraag je kind eens hoe de wereld er uit zou zien als iedereen hetzelfde lichaam had.

Praat positief over anderen

Hoe je tegen jezelf praat, zo praat je vaak ook over anderen. Leer je kind dus om niet over anderen hun lichaam te praten en om nooit iemand lelijk of dik te noemen. In plaats daarvan kan je andere manieren aanleren om mensen te beschrijven – waarbij de focus ligt op innerlijke kenmerken in plaats van uiterlijkheden.

Op deze manier kan je een gezond lichaamsbeeld ontwikkelen bij je dochter of zoon. Hoe eerder je hiermee begint, hoe beter!

Meer over een gezond lichaamsbeeld lezen?

Luister nu ook naar Bedrock

Ben je – net als wij – op zoek naar een gelukkig en gezond leven, maar zie je soms door de bomen het bos niet meer? Dan is onze podcast Bedrock Talks een perfecte match voor jou! Rosa en Lisanne interviewen in de tweede aflevering orthomoleculair voedingsdeskundige Anna de Meulmeester.

Spoiler: Anne geeft het antwoord op de vraag hoe je nou écht gezond leeft, helpt voedingsmythes de wereld uit én onthult hoe je bepaalde ziektes zou kunnen voorkomen door het eten van de juiste voeding!

Tip: Luister en volg Bedrock Talks via Spotify en iTunes & Apple Podcasts!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️