Kiara Louis
Kiara Louis Psyche 4 mei 2019
Leestijd: 4 minuten

Meer in je lichaam, minder in je hoofd: zo breng je mindfulness in de praktijk

We hebben allemaal weleens momenten waarop we helemaal vastzitten in ons hoofd vol gepiekergedachten. Gelukkig kun je op een eenvoudige wijze meer in je lichaam komen door middel van mindfulness. Meestal zit je op stressvolle momenten helemaal in de knoop met je gedachten, waardoor je vergeet dat je een lijf hebt – soms blokkeer je alle gevoelens zelfs. Dit is natuurlijk niet wat je wilt, zeker niet als je gelooft dat lichaam en geest verbonden zijn. Meditatie- of mindfulnessoefeningen, waarbij je helemaal stil zit en aan niks denkt, kunnen goed helpen. Maar we moeten ook niet vergeten om goed voor ons lichaam te zorgen.

Horen, zien, proeven

Iets wat dan kan helpen, is het ervaren van je zintuigen. Klinkt misschien nogal apart of zweverig, maar het is eigenlijk waar mindfulness (deels) om draait. Door te focussen op lichamelijke ervaringen, kun je makkelijker contact maken met je lijf. Je gaat gewoon even terug naar wat je bent – een lichaam. Alleen al luisteren naar bijvoorbeeld een rustig muziekje, zorgt ervoor dat je iets minder in je hoofd zit. Simpele dingen als koud(er) douchen kunnen ook helpen.

Bodyscan-meditatie

Ook aan een bodyscan-meditatie kun je veel hebben als je constant zit te malen. Dat doe je door op een fijne plek te gaan liggen of zitten – je kunt een fijn muziekje opzetten, of bijvoorbeeld geluiden van de zee. Dan ga je met volledige aandacht elk lichaamsdeel af, van je kleine teen tot je linkerwenkbrauw. Je kunt dit zelf doen of door middel van een begeleide meditatie; er zijn er veel te vinden.

Dit is een goede manier om weer contact te maken met je lichaam, en ook om eventuele pijntjes of signalen op de sporen. Soms zijn we namelijk zo druk dat we niet eens door hebben wat ons lichaam voor signalen geeft.

Dit vind je vast ook interessant: How To Handle #3: Lichaam (hoe ga je om met je eigen lijf?).

Dagelijks stretchen

Oké, we snappen het als je geen zin hebt om een power work-out te doen op stressvolle momenten. Bij mindfulness denk je niet per se aan afzien in de sportschool. Toch kan beweging heel erg helpen om meer in je lichaam te komen – je hart gaat sneller kloppen, je bloed gaat harder stromen, je longen worden aan het werk gezet. En het is gewoon heel goed voor je, natuurlijk.

Rustig stretchen is ook een goede zet, want dit houdt je spieren sterk en flexibel. Voorzichtig elk lichaamsdeel bewegen, helpt je om lekkerder in je vel te zitten; zeker wanneer je dit elke ochtend of avond doet.

Lees ook: Stretchen: is het wel of niet goed (bij het sporten)?

Bewuste ademhaling

Tot slot is ook ademhaling je beste vriend op het gebied van contact met je lichaam. Ademen houdt ons vanzelfsprekend in leven, en daarmee is het perfect om beide benen weer op de grond te krijgen. Volgens onderzoek kunnen bepaalde ademhalingstechnieken meteen effect hebben, zoals een veranderde bloeddruk of een regulering van de pH-waarde van het bloed. Als je focust op je ademhaling vanuit je onderbuik, kun je zelfs de productie van stresshormonen verlagen.

Een techniek die fijn kan zijn, gaat als volgt: je legt een hand op je borst, en de andere hand op je onderbuik. Let op hoe je borst en onderbuik zich bewegen terwijl je ademt. Concentreer je op je ademhaling en probeer rustig in en uit te ademen door je neus. Focus je vooral op ademhalen via je onderbuik, waarbij je borst rustig stil ligt. Met elke ademhaling kun je voor je zien hoe spanning verdwijnt. Zo kun je rustig ademen vanuit je onderbuik en helemaal tot rust komen.

Mindfulness kan je dus helpen om meer in je lichaam te komen, zodat je niet meer als stressvol hoofd door je leven zweeft – maar gewoon met beide benen op de grond staat.

Luister nu ook naar Bedrock

Ben je – net als wij – op zoek naar geluk en probeer je je quarterlifecrisis zonder al te veel kleedscheuren door te komen? Dan is onze podcast Bedrock Talks een perfecte match voor jou! Rosa en Lisanne interviewen in de eerste aflevering expert en gelukspsycholoog Josje Smeets.

Spoiler: ze vertelt waar geluk allemaal mee samenhangt en wat je vooral wel en níét wilt doen. Luister je mee?

Tip: Luister en volg Bedrock Talks via Spotify en iTunes & Apple Podcasts!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️