Rosa Bertram
Rosa Bertram Column 5 dec 2019
Leestijd: 5 minuten

Hoog tijd dat we opnieuw naar ‘single zijn’ gaan kijken (we hebben een nieuwe naam nodig)

Niet lang geleden kwam het té coole boek uit ‘Heb je nou al een vriend?’, geschreven door Marie Lotte Hagen en Nydia van Voorthuizen. Je kent ze misschien van de DAMN, HONEY! podcast en hun pleidooi als tegengeluid op Jamie Li. In het boek worden typische anti-feministische opmerkingen 3-ledig beantwoord. Niet alleen zij vinden dat er anders naar het ‘single zijn’ gekeken moet worden, ook feminist Emma Watson liet zich hier onlangs over uit. 

Nog steeds wordt World Singles Day jaarlijks groots gevierd (lees: webshops als Alibaba maken een miljoe-hoenen omzet), is niet iedereen even trots om met kerst weer zonder aanhang te verschijnen en let’s be honest: de term ‘alleen’ klinkt ook niet al te best.

Hoog tijd voor verandering!

Het imago van vrijgezel zijn

Ben je mid of eind 20 of ‘erger nog’: in de 30 en heb je geen relatie, dan zul je vroeg of laat geconfronteerd worden met je vrijgezelle bestaan. Ware het niet op je werk, bij familiediners of de confrontatie met torenhoge huur- en huizenprijzen.

Het vrijgezelle bestaan heeft een ietwat zielig imago. Alsof jij degene bent die niemand kan vinden en al die anderen wél. Ligt het dan aan jou? Je zou bijna denken van wel. Maar, nee.

Natuurlijk zijn er mensen die maar wat graag een relatie wíllen, maar het niet lukt een partner te vinden. Maar dat geldt zéker niet voor de rest van de solo-populatie. Dat imago is op z’n minst jammer te noemen, want het vrijgezelle bestaan is juist hartstikke leerzaam én leuk. Daarover in dit artikel meer: waarom het leerzaam (en vooral heel leuk) is om vrijgezel te zijn.

Want wie zegt dat je een relatie nodig hebt om gelukkig of volmaakt te zijn?

Nieuwe woorden geven aan vrijgezel zijn

Volgens actrice en feminist Emma Watson, zo schrijft The Gardian, ligt dit negatieve stigma aan de benaming die we voor ‘single zijn’ hebben. In het Nederlands vertalen we het zelfs naar ‘alleen zijn’. Ouch.

Self-partnered

De oplossing? Die ligt in het vinden van nieuwe woorden, meent Watson. Toen haar in een interview werd gevraagd naar haar relatiestatus noemde ze zichzelf ‘self-partnered‘. Hoe mooi? Ze noemt zichzelf dus niet ‘alleen’ (oftewel: ‘single’), maar haar eigen partner.

Concious uncoupling

Of wat dacht je van Gwyneth Paltrow die haar scheiding geen scheiding noemde maar ‘concious uncoupling‘. Is dat niet waar de uitkomst ligt van het stigmatiseren van al dit soort relationele zaken? Het simpelweg komen met nieuwe, minder beladen woorden?

Must read: ‘Happy single’ onderbouwd: vrouwen zonder man en kinderen blijken echt gelukkiger

Bij dezen ben ik het daarom 100 procent eens met The Guardian journalist Brigid Delaney die pleit voor het feit dat we meer woorden nodig hebben om onze status te omschrijven. Als mens vinden we het immers fijn om lekker te kunnen kaderen, dus is het hoog tijd voor een meer genuanceerde taal.

Minder labels, meer woorden

Het is je vast niet ontgaan dat labels langzamerhand steeds minder populair worden. Mannen- en vrouwentoiletten veranderen steeds vaker in genderneutrale toiletten, in menig vragenlijst vink je tegenwoordig ‘man’, ‘vrouw’ of ‘anders’ aan, en wordt de LBTBQ sterker vertegenwoordig dan ooit. Seksualiteit is vloeibaar en minder hokkerig.

Of dat genoeg is, is natuurlijk een tweede, maar verandering is in elk geval zéker gaande. Maar nu onze taal nog, die loopt achter en kan alle veranderingen niet bijhouden.

Luister ook: Bedrock Talks: over (vrije) liefde, monogamie, seks en méér met seksuologe Nynke Nijman

Bij de gemeente of andere overheidsvormen zijn er nog steeds maar een paar opties die je kan aanvinken: ‘alleenstaand’, ‘gehuwd’, ‘gescheiden’ of ‘weduwnaar’.

Alleen die woorden zelf al zitten tot de nok vol verwachtingen. Is je huwelijk beëindigd dan ben je ‘gescheiden’. Een woord dat een negatieve nadruk legt op situatie. Maar wat als jouw scheiding vriendelijk, bevrijdend en hartstikke bewust was? Is het concious uncoupling (bewust ontkoppelen bekt dan weer minder lekker) geen betere benaming?

Wat als je je niet echt single voelt?

Nog even terugkomend op het ‘single zijn’; wat als je technisch gezien wel single bent, maar je je niet alleen voelt, zoals ik? Het is maar net hoe je je geen-relatie status ervaart.

Er is immers een groot verschil in de verschillende vormen van single zijn. Ben je single maar wil je geen single zijn? Ben je intensief aan het Tinderen en daten? Of ben je single en vind je het juist heerlijk zo? En heb je daar in de nabije toekomst überhaupt gene behoefte aan?

Vind je vast ook leuk: Volgens deze psycholoog is het beter om single te zijn

Dan heb je nog deze variant van single zijn; dat je het meer dan prima vindt zo, wel open staat om nieuwe mensen te ontmoeten, maar niet pro-actief op zoek bent.

En wat dacht je dan de situatie dat je meerdere contacten hebt – emotioneel en/of  seksueel – maar er geen wilt definiëren als verkering (want waarom willen we dat eigenlijk, relaties vastleggen)?

Hoe kunnen we ‘statussen’ fatsoenlijk formuleren zonder ouderwetste stigma’s te plakken?

Dé nieuwe naam?

Of je kan het noemen zoals Emma Watson eerder het noemde, zelf-partnerschap: “Als je geen huis hebt gebouwd, als je geen man hebt, als je geen baby hebt, en je wordt 30 en je bent niet op een ongelooflijk veilige, stabiele plek in je carrière, of je ‘bent nog steeds dingen aan het uitzoeken’ … Er is gewoon een ongelooflijke hoeveelheid angst. Het heeft lang geduurd, maar ik ben erg blij [om single te zijn]. Ik noem het zelfpartnerschap.”

Zo’n gek idee is dat nog niet. In plaats van je bezig te houden met een relatie of huwelijk of te zoeken naar ‘de ware’ (als die überhaupt bestaat), kan je je ook bezig houden met jezelf beter leren kennen. Noem het een soort zelfbewustzijn. En bovendien helpt je dat waarschijnlijk alleen maar bij het voorbereiden op een eventuele relatie, mocht dat er ooit van komen.

Je bent immers de rest van je leven met jezelf opgescheept, je kan er dus maar beter voor zorgen dat je jezelf door-en-door kent en weet waar jíj gelukkig van wordt.

Ben jij ook klaar met de vraag ‘heb je nou al een vriend?’, dan is dit geweldige, nieuwe boek van Nydia en Marie Lotte (al is het alleen al om de cover!) zeker een aanrader!

More self love?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Vegan kookinspiratie nodig?

Schrijf je in voor de mailing en ontvang BEDROCK's Grote Vegan Kookboek plús elk weekend de best gelezen artikelen 🌿

Reageer op artikel:
Hoog tijd dat we opnieuw naar ‘single zijn’ gaan kijken (we hebben een nieuwe naam nodig)
Sluiten