Redactie
Redactie Psyche 10 sep 2019
Leestijd: 3 minuten

Zo stap je uit de ratrace van je drukke leven (en een handige oefening)

Het nooit meer te druk hebben. Klinkt heerlijk toch? Want vaak krijg ik te horen dat drukte of eigenlijk geen tijd hebben mensen tegenhoudt om hun dromen te volgen. Om te gaan doen waar ze echt naar verlangen, want waar moeten ze de tijd vandaan halen?

Daarom deelt coach Mirjam Beek een aantal handige vragen en tips, zodat je het minder druk krijgt en rust gaat ervaren in je leven.

Waarom zou je willen veranderen?

Misschien vind je het stiekem ook wel fijn dat je zo lekker doorrent elke dag en het te druk hebt. Want waarom zou je dit willen veranderen? Want dit voelt wel lekker makkelijk. Door te veranderen zul je je overtuigingen en gewoonten moeten aanpassen. En dat is vaak helemaal niet zo gemakkelijk. Het is namelijk best eng om je zekerheden op te geven, dingen te schrappen en vaker nee te zeggen. Daar is moed voor nodig.

Ook interessant: Druk druk druk: waarom zien we druk zijn als een statussymbool?

Daarom een voor jou een hele belangrijke vraag:

Wat maakt dat je zou willen veranderen? Wat zal er veranderen voor jou, je gezin en je carrière als je besluit om minder te moeten? Schrijf dat eens zo nauwkeurig mogelijk voor jezelf op. En gun jezelf de tijd om deze vraag te beantwoorden, zodat je echt voelt waarom je het zou willen.

Lees ook: Van moeten naar willen: op deze manier stop je met druk zijn

Elke dag 5 minuten aan de slag

Daarnaast is het ook handig – om écht te kunnen veranderen – om in een notitieboekje elke dag de volgende 2 vragen te beantwoorden.

  • Wat werkte goed vandaag, zodat ik het minder druk had?
  • Wat heb ik vandaag geleerd of ontdekt zodat ik morgen hier nog beter gebruik van kan maken?

Doe het aan het einde van je (werk)dag en neem er een paar minuten voor, 5 minuten is al genoeg. Hou dit experiment een paar weken vol, zodat je echt nieuwe inzichten en gewoonten gaat krijgen.

Reflecteren = leren

Probeer om aan het einde van de week eens terug te kijken naar je aantekeningen van die week. Wat heb je deze week geleerd en ontdekt? Welke van deze nieuwe inzichten kan je meenemen voor de komende week en blijven doen?

Als je dingen probeert, onderzoekt en ermee experimenteert zal niet alles goed gaan of in één keer lukken. Sommige dingen zullen beter werken dan andere dingen en soms zal het zelfs ongemakkelijk aanvoelen. Dit is niet raar, je bent nu eenmaal bezig om verandering aan te brengen. En heb vertrouwen in jezelf en kijk met trots naar alle mooie stappen die je al wel hebt genomen!

Dit gastartikel is geschreven door coach Mirjam Beek. Van 9 t/m 11 september september geef ik de gratis online training: Bewust kiezen voor jouw werkgeluk. Bekijk haar website hier

Meer tips van coaches?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️

Reageer op artikel:
Zo stap je uit de ratrace van je drukke leven (en een handige oefening)
Sluiten