Tanja Terstappen
Tanja Terstappen Work 17 aug 2016

Je kunt productief zijn op 4 manieren: welk type ben jij?

Soms is het lastig om binnen een projectteam alle neuzen dezelfde kant op te krijgen. Om een proces helemaal soepel te laten verlopen als niet iedereen op dezelfde manier werkt. Want niet iedereen vindt nou eenmaal dezelfde digitale agenda, motivatie-app of projectmanagement-tool prettig. Komt omdat we allemaal productief zijn op onze eigen manier. 99u.com maakte een lijstje met 4 typeringen op het gebied van productiviteit.

The Prioritizer

De persoon die altijd logisch, analytisch, feitelijk, kritisch en realistisch denkt. Om efficiëntie te bevorderen timen deze types hoe lang ze met een bepaalde taak bezig zijn. Ze plannen hun dagen en weken scherp in. Deze collega’s zijn gefocust op het volbrengen van een doel. Zó gefocust, dat ze niet veel energie steken in hóe dat wordt gedaan. Soms zijn ze controlerend en stug. Ze staan bekend om hun drive en competitiviteit. Houden niet van kletspraat, ontbrekende data en of teveel persoonlijke verhalen. Hun mails bestaan vaak uit een paar zinnen, of liever: een paar woorden.

Good to know: Waar slimme productiviteitssystemen je niet mee kunnen helpen (en hoe je zélf productief kunt zijn)

The Planner

De persoon die georganiseerd, geordend en gedetailleerd is. The Planner lijkt in eerste instantie op The Prioritizer, maar houdt zich veel meer bezig met de details. The Planner is dól op agenda- of projectplanning-tools. Staan niet echt bekend om hun spontaniteit en laten vaak kansen liggen, omdat ze niet van de projectplanning willen afwijken. The Planner schrijft ook taken die al gedaan zijn op zijn of haar to do-lijst, puur om af te kunnen kruisen. Deze collega’s gedijen goed bij schema’s en actieplannen en staan bekend om bijtijdse follow-ups. Dit zijn de collega’s die graag to the point komen, maar wel alle kleine lettertjes lezen. Meetings zonder agenda zijn not done. Hun mails zijn gedetailleerd, vaak met bullet points en duidelijk geformuleerde next steps.

Altijd tijd te kort? Stel jezelf deze 5 vragen over het indelen van je tijd

The Arranger

De persoon die anderen support, expressief is en vanuit emotie werkt. Dit is de ultieme team player, die goed kan samenwerken. Communiceert makkelijk en is goed in het organiseren van meetings. The Arranger kan er niet tegen als mensen niet persoonlijk betrokken zijn en zich teveel focussen op data en feiten. Het zijn praters die dol zijn op verhalen, oogcontact en hun zorgen openlijk uiten. Deze collega’s stellen vragen over de voortgang van het project om anderen te kunnen helpen. Ze staan erom bekend dat ze veel kletsen tijdens werktijd. Zetten meestal álle betrokkenen in de CC van een mailtje.

The Visualizer

De persoon die holistisch, intuïtief denkt en eenheid creëert. Ze gedijen goed onder druk en zijn snel verveeld als ze niet verschillende ballen in de lucht moeten houden. The Visualizer kijkt naar the bigger picture, het concept en verbanden. Soms zien ze daardoor details over het hoofd. Deze collega’s kiezen kansen boven het proces. Hun excessieve spontaniteit en impulsiviteit kan tot grootse doorbraken leiden, maar het kan er ook voor zorgen een project off track gaat. The Visualizer heeft waarschijnlijk het oppervlak van zijn of haar bureau al jaren niet gezien door stapels papieren en inspiratie. Mailtjes zijn vaak lang en gevuld met ideeën en concepten.

Hoe ben jij productief?

Herken je jezelf? En misschien herken je je irritante collega ook wel in een van deze figuren? Bedenk je dat elk type z’n inbreng heeft binnen een projectteam en dat de verschillen in productiviteit juist goed zijn. Zo is The Prioritizer degene die ervoor zorgt dat de snelheid erin blijft, gegevens geanalyseerd worden en knopen worden doorgehakt. The Planner zorgt dat alles overzichtelijk blijft, er fouten in het proces ontdekt worden en actiepunten duidelijk zijn. The Arranger zorgt voor interactie tussen teamleden, ruimte voor hoe mensen zich voelen en ideeën uitwisseling. The Visualizer zorgt voor innovatie, lost problemen creatief op en ziet mogelijkheden voor de toekomst.

Productiever worden:

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Vegan kookinspiratie nodig?

Schrijf je in voor de mailing en ontvang BEDROCK's Grote Vegan Kookboek plús elk weekend de best gelezen artikelen 🌿

Reageer op artikel:
Je kunt productief zijn op 4 manieren: welk type ben jij?
Sluiten