Redactie
Redactie Maatschappij 11 sep 2019
Leestijd: 4 minuten

Wil je iets terug doen voor de wereld? 5 x leuke vrijwilligersactiviteiten in de buurt

Elke vrijdag bingoën met Hendrika, waterputten graven in Afrika en taalles geven aan vluchtelingen. Wat is de overeenkomst? Allemaal stereotypen van ‘vrijwilligerswerk’, allemaal niet zo sexy en allemaal niet zomaar iets wat je op een vrije middag gaat doen. Goed nieuws: je kunt ook impact maken in één (mid)dag, gewoon bij jou in de buurt (lekker duurzaam want geen vliegtuig voor nodig), met iets waar je zelf ook blij van wordt.

Wij selecteerden de leukste, gezelligste, lekkerste en makkelijkste vrijwilligersactiviteiten waarmee je het verschil maakt.

1. Kok voor een dag

Lekker eten, interessante mensen ontmoeten én iets goeds doen wat makkelijk in je agenda past: what’s not to like. Kook bijvoorbeeld voor daklozen in Rotterdam. Meet en eet met Buurtbuik Utrecht waarbij je voedselverspilling én armoede voorkomt. Of geniet van gratis kunst tijdens het koken bij het Groningse Art Carivale festival. Alle do good with food activiteiten check je hier.

2. World Clean up Day

Zaterdag 21 september gaat de hele wereld aan de grote schoonmaak – naja bijna dan, 160 landen doen mee aan de World Clean up Day. In  Nederland zijn er op meer dan 360 plekken opruimacties tegen zwerfvuil en plastic. Van prikken in het park tot ploggen op het strand en alles ertussenin. Dus charter je vriend(inn)en, broer, zus, ouders of buren en doe gezellig samen mee. Hoeveel afval denk je dat jullie in een uurtje kunnen verzamelen?

Ook interessant: 5 redenen waarom jij je wilt inzetten voor vluchtelingen

Bijkomend voordeel van deze duurzame do-good actie is dat je lekker buiten bezig bent en nieuwe mooie plekjes kunt ontdekken. Je kunt je aanmelden bij een bestaande actie of jouw eigen actie starten. Meer info en aanmelden hier.

3. ‘Echtgenoot’ voor een dag

Only in Amsterdam: ‘trouw’ met een toerist voor een dag en onderneem samen een activiteit die positief bijdraagt aan de stad. Zoals maaltijden serveren in het buurtcentrum, een beautymiddag voor ouderen zonder familie of hutten bouwen met kinderen die het thuis moeilijk hebben. Jij kiest! Dat is winst voor iedereen: jouw buurt, jouw nieuwe hubbie en jijzelf. Je trouwt op oproepbasis dus je kunt het zelf inplannen. Aanmelden kan hier.

Lees ook: Hoe jouw vrijwilligerswerk in Nederland iemands leven kan veranderen

Wél zin in romantiek maar nog niet klaar voor het huwelijk? Ga stijldansen met ouderen in Rotterdamnaar de bioscoop met jongeren die zich eenzaam voelen (in heel Nederland) of ga een middagje varen als schipper op een (huwelijks?)bootje voor mensen met een beperking. En er zijn nog ruim 450 andere unieke dingen die je op een vrije middag kunt doen.

4. Run for KIKA

Op 21 en 22 september heeft KIKA jouw hulp nodig in Eindhoven bij één van de grootste sponsor hardloopwedstrijden van Nederland. Wat je kunt doen? Eigenlijk is alle hulp welkom: van evenement-organisatie tot creatief schminken, water uitdelen en de renners aanmoedigen.

Voor de sporty spice onder ons: je kunt ook zelf meerennen en zo geld ophalen voor de missie van KIKA: 95 procent genezing van kinderen met kanker.

Inschrijven kan hier.

5. Wensen vervullen

Vleugels krijg je er niet van, maar wensen vervullen geeft je wél het gevoel dat je kunt vliegen. Vervul bijvoorbeeld de liefste wens van Amy en vlieg samen weg op een Magic Carpet (VR experience). Print een boomhut in 3D met Tim of rol Bram naar The Lion King musical in Den Haag. Beleef een voetbalavond bij PSV met Theo die vanwege een ongeluk niet meer kan spreken. Of zorg ervoor dat Barry zijn familie aan het andere kant van het land weer kan zien! Hoe groot of klein de wens ook is: het maakt sowieso een enorme impact op de ander én jezelf. Je kunt deze zomer wensen vervullen met:

Meer do good activiteiten

Er is deze maand nog veel meer tofs te beleven waar je tegelijkertijd impact mee kunt maken. Ontdek wat bij jou past met deze do good test. Of neem een kijkje op NLvoorelkaar voor een compleet overzicht van ál het vrijwilligerswerk in Nederland. Er zijn meer dan 22.000 activiteiten te doen, dus altijd iets wat bij je past.

Meer over vrijwilligerswerk?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️