Maaike Kooijman
Maaike Kooijman Psyche 13 jan 2018
Leestijd: 5 minuten

Deze 6 boeken over spiritualiteit moeten op je boekenlijst

Het is de Maand van de Spiritualiteit! Dit initiatief wil iets doen met de groeiende behoefte aan zingeving en inspiratie in onze samenleving, en daarom staat de periode tussen 12 januari en 11 februari staat dit jaar in het teken van ‘opnieuw beginnen’. Tijdens de maand worden er diverse activiteiten in boekhandels in heel Nederland georganiseerd omtrent spiritualiteit. ‘Wie opnieuw begint vergeeft zichzelf voor zijn gemaakte fouten en creëert daarmee nieuwe kansen’, aldus de site van de Maand van de Spiritualiteit. ‘Door te falen leer je en groei je. Opnieuw beginnen gaat over jezelf herpakken, jezelf vernieuwen, de zaken compleet anders kunnen en durven benaderen. Een nieuwe start maken vergt moed, maar kan voor iedereen nuttig zijn. Nuttig voor onszelf, maar ook voor onze relaties met anderen. Loont het echt om altijd alles uit te praten, te herkauwen en te over-analyseren, of is het soms beter om simpelweg samen opnieuw te beginnen?’

De genomineerden voor het Beste Spirituele Boek staan daarom ook in dat teken. Misschien leuk om jezelf cadeau te geven als start van je persoonlijke ontwikkeling dit jaar?

Steeds leuker – Jelle Hermus

De ondertitel van Steeds leuker is ‘Schrap de ellende en ontdek de korte route naar een leuker leven’. Jelle Hermus, bekend van soChicken.nl, schrijft dus over je leven leuker en betekenisvoller maken, en dat hoeft helemaal niet zoveel moeite te kosten. Als je er maar goed over nadenkt welke kleine stappen je zet, hebben die een groots effect. Maar té veel nadenken hoeft nou ook weer niet, want je mag het leven best eens wat minder serieus nemen.

Het boek is opgedeeld in de delen ‘De broednestmethode’, ‘Vrijheid, ‘Blijheid’ en ‘Betekenis’. Het resultaat: een leuker leven.  ‘Alsof je altijd wind mee hebt’, aldus Hermus zelf.

Rebible – Inez van Oord

Als we aan de Bijbel denken, denken we altijd aan dezelfde standaard verhalen: Jezus die over water liep, Eva die een appel at, et cetera. En als we heel eerlijk zijn, zijn sommige van die verhalen in onze huidige maatschappij een beetje achterhaald: ze zijn moeilijk te begrijpen en nog moeilijker toe te passen in ons dagelijks leven.

Inez van Oord ging (samen met een theoloog) op zoek om op een nieuwe manier te kijken naar Bijbelse verhalen, een nieuwe manier om naar deze verhalen te luisteren. Zo kun je ze toch ook weer toepassen in je eigen leven.

In het oranje ochtendlicht – Nina Riggs

Wat is de betekenis van het leven nog als de dood al in zicht is? Daar gaat het boek van Nina Riggs over, die op haar achtendertigste te horen kreeg dat ze een ongeneeslijke vorm van kanker had. Want hoe ga je om met zulk nieuws, hoe bereid je je voor op de dood, en hoe neem je afscheid van je dierbaren? Wat zal er met je man en kinderen gebeuren na je overlijden? Riggs omschrijft haar laatste maanden van het leven, niet op een zware manier, maar juist op een lichte – en inspirerende manier.

Dit vind je misschien ook interessant: Wat is spiritualiteit nou eigenlijk? Een heldere uiteenzetting.

De kracht van betekenis – Emily Esfahani Smith

We zijn geobsedeerd door geluk. Maar waarom voelen we ons dan toch zo doelloos? Volgens Emily Esfahani Smith moeten we stoppen met streven naar geluk, en ons in plaats daarvan richten op betekenis. Dat onderbouwt ze met psychologische en filosofische inzichten.

Daarnaast geeft ze ook praktische tips om betekenis te geven aan je leven. Volgens de auteur zijn daarvoor vier pijlers van belang: ergens bij horen, een doel dat ons motiveert iets aan de wereld bij te dragen, een coherent verhaal over je leven kunnen vertellen en gebeurtenissen waardoor je boven het alledaagse uitstijgt. Die omschrijft ze allemaal.

De kracht van stilte – Kankyo Tannier

Merk je dat je agenda altijd vol staat met afspraken, je elke paar minuten automatisch op je telefoon kijkt om de tijd te checken (om die vervolgens te vergeten), je heel slecht slaapt en regelmatig ongelooflijk chagrijnig bent door de stress? Geen nood: je bent niet de enige. Want hoewel we allemaal balans willen vinden in ons leven, zijn er maar weinig mensen die ontdekken hoe dat moet.

Kankyo Tannier bracht twaalf jaar in een boeddhistisch klooster in de Elzas door en leerde daar behoorlijk wat over stilte vinden. Stilte is niet alleen het ontbreken van geluid, maar juist het vinden van innerlijke rust – ook als je wel in een hectische omgeving bent. Tannier geeft praktische tips, oefeningen en meditaties om beter te leren luisteren, kijken, voelen en te genieten van het leven en de rust daarin. Spoiler: als je echte rust wilt vinden, moet je afstand nemen van de media en andere dwingende informatie, en je richten op eenvoud en soberheid. En ja, dat is leuker dan het klinkt.

Gewoon God – Philip Troost

Philip Troost, die ooit werkte als studentenpastor maar nu al een hele tijd als psychotherapeut, beschrijft in zijn boek Gewoon God veertig werkwoorden die tegelijk geloofswoorden zijn: doen, huilen, lachen, staan en noem maar op. Klinkt niet alsof die woorden iets met het geloof te maken hebben, maar dat is nou net de kunst: ook daar kun je God in leren herkennen. Lijkt allemaal nogal zweverig, maar Troost beschrijft het op een heel toegankelijke manier, met allerlei verhalen over zijn eigen leven. Want ‘geloven is niet een zaak van je hoofd, pas in het volle leven met zijn dagelijkse handelingen krijg je contact met de energie van God’.

Tot 30 januari kun je stemmen op jouw favoriete boek via maandvandespiritualiteit.nl. Overigens is er ook een essay dat speciaal geschreven is voor de Maand van de Spiritualiteit. Sterrenstof van Daphne Dekkers vind je deze maand voor maar € 3,50 in de boekhandel. Het gaat vooral over de beleving van de verschillende fases van haar moederschap heeft beleefd, van zwangerschap en geboorte tot puberteit en het lege nest.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️