Redactie
Redactie Psychologie 11 dec 2018
Leestijd: 3 minuten

Dit is waarom je deze week die kerstborrel níet moet overslaan

Wij, de mens, we houden van een feestje. Bij het minste of geringste wordt de wijn ontkurkt en de borrelnootjes opengetrokken. Natuurlijk is er de ochtend erna vaak geen reden meer voor een feestje, maar of we ons nu thuis met vrienden als beesten gedragen of in de club: als het even kan gaan we los. De één een paar keer per week, de ander één keer in het jaar. Erg gezond? Voor ons lichaam misschien niet, maar voor onze geest is het misschien wel onmisbaar. In de podcastserie Roes, aflevering ‘Feesten om te leven’ onderzoekt Audiocollectief SCHIK waarom we ons verliezen in het feest. In de aflevering horen we Walter Weyns, professor sociologie verbonden aan de Universiteit van Antwerpen. Weyns vertelt ons dat, antropologisch gezien, feesten misschien één van de meest menselijke eigenschappen is. “Dieren,” zegt Weyns “feesten niet.”

Waarom feesten we?

Maar waarom feesten we? Volgens Weyns zijn wij mensen sociale dieren die op bepaalde momenten hun ‘socialiteit’ vieren. Die ‘socialiteit’ is het vermogen om de grenzen van je eigen lichaam en de grenzen van je eigen beperkte bestaan te overschrijden en dat te delen met anderen. Normaal gesproken houdt iedereen zich aan strikte sociale afspraken in het leven.

Lees ook: Waarom het een goed idee is om vrienden te worden met je collega’s

Iedereen kent zijn eigen plaats in de maatschappij en de rol die hij/zij zou moeten vervullen. Of je nu bakker bent, huisvader of designer: jij hebt een rol in de wereld en mensen verwachten dat jij in die rol blijft.

Jouw sociale rol valt weg

Tijdens het feesten gebeurt er iets merkwaardigs: die rol valt weg. De regels waar we ons overdag aan vastklampen lijken niet te bestaan. “Op het feest zal je oom een dansje doen met een hondje dat toevallig passeert,” zegt Weyns. “Je tante speelt piano en zingt een lied dat je nog nooit gehoord hebt.

Plotseling gebeuren er allerlei vreemde dingen: dát is een feest. Je mag dronken zijn, je mag zingen, je mag luidkeels praten tegen bomen, niemand die je daar op aanspreekt. In het normale leven is dat een indicatie voor waanzin.” Maar tijdens het feest kunnen we al die regels laten gaan.

Ook leuk: Antwoord op: moet ik minder feesten?

Verhouding is dé key

Dus, is het nu goed of slecht om af en toe flink te feesten? Weyns stelt dat, zodra we niet zouden feesten, we ongetwijfeld zouden verzanden in routine. Iedereen zou sociaal gezien op dezelfde plaats blijven zitten. “Dan is het leven een gevangenis,” zegt Weyns kordaat. “Dan blijven we te rationeel. Ratio betekent letterlijk het zien van verhoudingen. In het feest heb je geen verhoudingen, dan is alles mateloos.”

Dat Weyns feesten een warm hart toe draagt moge duidelijk zijn als hij met zijn vuist op tafel slaat: “Dan besta je, tijdens het feest! Een rationeel wezen bestaat alleen in rationeel beperkte zin, die is nooit volledig. Echt bestaan is iets raars. Er zijn, dat is iets fantastisch weet ge?”

We zijn ons allemaal bewust van de slechte kanten van feesten: de alcohol, de snacks, het slaaptekort en de dronken appjes die we versturen als het ons echt allemaal niets meer kan schelen. Toch is het goed om je niet al te schuldig te voelen als je tijdens de kerstborrel met gevaar voor eigen leven in de kerstboom bent geklommen en je collega hebt gezoend. Stel je collega’s gerust en vertel ze maar dat dit is wat je mens maakt.

Meer lezen over feesten?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Vegan kookinspiratie nodig?

Schrijf je in voor de mailing en ontvang BEDROCK's Grote Vegan Kookboek plús elk weekend de best gelezen artikelen 🌿

Reageer op artikel:
Dit is waarom je deze week die kerstborrel níet moet overslaan
Sluiten