Redactie
Redactie Editorial 25 jan 2019

Antwoord op: moet ik minder feesten?

Er is in het leven veel om over te peinzen, en of je nu een wijze beslissing wil maken of simpelweg advies zoekt; het is altijd verhelderend om de mening van een ander te horen. In deze rubriek kunnen jullie een beroep doen op mijn bescheiden mening. Ik zal nooit beweren dat ik de waarheid in pacht heb, maar ik zal in ieder geval een goeie gooi wagen.

Beste Tom, mijn leven is op orde. Ik heb een goede baan, ik ben gezond en heb veel leuke vrienden. ‘s Avonds en in de weekenden kan ik me wel erg laten gaan wat betreft drankjes (en soms ook drugs). Ik heb dan de tijd van mijn leven maar ga altijd net iets verder dan per se nodig was. Waarom doe ik dit? En heb ik een probleem?

‘De vraag stellen, is hem beantwoorden’ hoorde ik laatst iemand zeggen in de trein. Hij zei dit nadat iemand aan hem vroeg ‘Zullen we vanavond nog wat gaan drinken?’ wat de uitspraak dubbel toepasselijk maakt voor jouw vraag. Je vraagt je namelijk af of je een probleem hebt. Alleen daarom al voelt het waarschijnlijk als een probleem. Maar is het dat ook?

Je vraag bestaat eigenlijk uit twee delen:

  1. Waarom kan ik geen maat houden?
  2. Heb ik daarom een probleem?

Over het eerste denk ik het volgende: Ik hoef jou niet te vertellen dat alcohol je beoordelingsvermogen behoorlijk in de war trapt en dat is dan ook precies waarom ‘vooruit, één biertje’ vrijwel nooit waarheid wordt. Tenminste, niet bij mij.

Laat ik mijzelf dan ook als voorbeeld nemen:

Wanneer ik stevig aan de zuip ga ben ik de volgende dag vaak zo moe dat ik weet dat ik me niet meer kan concentreren. Op werkdagen weet ik dus dat ik me, als ik ga drinken, in moet houden. Die angst voor een slechte werkdag (gebaseerd op ervaringen) blijft in mijn achterhoofd en zorgt ervoor dat ik over het algemeen goed maat weet te houden.

Misschien ontbreekt die angst bij jou. Het zou kunnen dat jij, in tegenstelling tot mij, juist prima functioneert na een nachtje doorhalen en dat er dus ook eigenlijk geen directe noodzaak is om beter maat te houden. Er is geen angst ontstaan voor ‘the day after,’ en daardoor weet je misschien dat het goed is om je meer in te houden, maar voelt het niet zo.

Dan deel twee van je vraag. Heb je een probleem?

Als jij veel uit gaat en je merkt dat het je niet belemmert in het leven dat je wil leiden heb je, de gezondheidsrisico’s even niet meegerekend, wat mij betreft geen probleem. Er zijn tenslotte geen negatieve effecten (nogmaals: los van je gezondheid) en is er ook niets om problematisch over te doen.

Misschien moet je je het volgende afvragen: wat maakt je situatie problematisch?

Lijdt je werk er onder? Doe je dingen waar je later spijt van hebt? Drink je zoveel of gebruik je zoveel drugs dat je je lichaam er onherstelbaar mee beschadigt (ook al merk je dat nu niet fysiek)? Heb je het gevoel dat je er geen controle over hebt en dat je niet meer zonder kunt?

Als je ‘ja’ op één van deze vragen kunt beantwoorden zou je kunnen stellen dat je wellicht wel een probleem hebt. Als de negatieve effecten van je gedrag namelijk zwaarder gaan wegen dan de positieve is het verstandig om het roer om te gooien.

Dan is het net zoals stoppen met roken: zeg tegen iedereen dat je minder vaak uit zult gaan en dan minder zult drinken. Iedereen zal je er tenslotte weer mee confronteren als ze je toch weer om vijf uur naar huis zien zwalken.

Maak desnoods afspraken met je vrienden over je nieuwe levensstijl en vraag ze je er aan te herinneren. Vraag ze dan ook echt voet bij stuk te houden, want hoe meer je drinkt hoe meer je denkt ‘ach, die afspraak, die gaat volgende week pas in.’

Het is helaas een beetje een open deur, maar jij bent de enige die kan bepalen of je gedrag écht een probleem is (of gaat worden) en ook de enige die dat kan veranderen. Je hoeft je daarbij niet altijd te verantwoorden tegenover anderen (niemand kan voor jou bepalen hoe jij moet leven), maar als mensen in je omgeving je gedrag als problematisch ervaren, is het wel slim even achter je oren te krabben en je gedrag kritisch te bekijken.

Toch lekker zin om te feesten?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Vegan kookinspiratie nodig?

Schrijf je in voor de mailing en ontvang BEDROCK's Grote Vegan Kookboek plús elk weekend de best gelezen artikelen 🌿

Reageer op artikel:
Antwoord op: moet ik minder feesten?
Sluiten