Maaike Kooijman
Maaike Kooijman Betere wereld 7 dec 2018
Leestijd: 3 minuten

Minder keuzestress en meer duurzaamheid: wat is een capsule wardrobe?

Het is inmiddels wel bekend dat we in een wereld van fast fashion leven. Kerstfeestje? Even online shoppen. Sollicitatiegesprek? Daar heb je écht een nieuwe broek voor nodig. Het liefst de goedkoopste – als ‘ie stuk gaat, koop je wel weer gewoon een nieuwe. De kledingindustrie is één van de meest onduurzame ter wereld, en elke dag een andere outfit dragen die zo goed bij je imago past, is dat niet waard.

Eén van de manieren om dit probleem op te lossen, is door een capsule wardrobe te maken. Wat is dat precies en wat zijn de voordelen? Wij zetten de info voor je op een rijtje.

Wat is een capsule wardrobe?

De term capsule wardrobe is in de jaren ’70 bedacht door ene Susie Faux, eigenaresse van de boetiek ‘Wardrobe’ in Londen. Zij gaf de naam aan ‘een verzameling van essentiële items die nooit uit de mode gaan, zoals rokjes, broeken en jassen, die vervolgens kan worden aangevuld met seizoenskleding’.

Je kunt je ‘regels’ voor zo’n minimalistische garderobe natuurlijk helemaal zelf bepalen, maar het principe van een capsule wardrobe is dat je je kledingkast reduceert tot 37 kledingstukken per seizoen, die je goed kunt combineren. Ondergoed, sokken, pyjama’s en sportkleding worden niet meegerekend; schoenen en tassen mag je helemaal zelf weten. Je kunt ook zelf kiezen of je voor twee of vier seizoenen gaat; een deel laat je dus wel het hele jaar hangen.

De voordelen van een capsule wardrobe

Doordat je in principe redelijk neutrale kledingstukken koopt, heb je voor elke gelegenheid een geschikte outfit – je koopt dus geen jurkjes die je alléén op Nieuwjaarsavond draagt. Het minder kleding kopen is natuurlijk al duurzaam, maar omdat je waarschijnlijk minder vaak gaat shoppen en dus geld overhoudt, kun je ook nog investeren in goede kleding die langer meegaat. En de rest van het geld gebruiken voor andere leuke dingen, natuurlijk.

Dit vind je vast ook interessant: Elke week een nieuwe outfit? Dit is de (verborgen) impact van kleding op het milieu

Misschien denk je nu: leuk, die duurzaamheid, maar als echt alles uit mijn garderobe meetelt met die 37 items, dan kan ik toch bijna niets meer dragen? De kans is echter groot dat je nu weliswaar een stuk meer kleding hebt, maar het grootste gedeelte niet draagt. En geen zorgen, omdat je alles kunt combineren, valt het waarschijnlijk niemand op als je iets vaak draagt. Sterker nog, doordat je keuzes moet maken in kleding, kun je juist veel beter een eigen stijl ontwikkelen.

Een capsule wardrobe is dus niet alleen duurzaam, maar ook nog goed voor de creativiteit – steeds een andere combinatie verzinnen – en tegen de keuzestress. Als je alleen kleding houdt waar je je écht goed in voelt, heb je immers nooit meer het probleem dat je voor een overvolle kledingkast staat maar niets echt leuk vindt. O, en je hebt ineens ook nog overzicht.

Kortom: meer tijd, meer geld, meer kastruimte, meer overzicht en o ja: meer duurzaamheid. Het proberen waard!

Meer lezen over de kledingindustrie en duurzaamheid?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Vegan kookinspiratie nodig?

Schrijf je in voor de mailing en ontvang BEDROCK's Grote Vegan Kookboek plús elk weekend de best gelezen artikelen 🌿

Reageer op artikel:
Minder keuzestress en meer duurzaamheid: wat is een capsule wardrobe?
Sluiten