Josje Smeets
Josje Smeets Psyche 5 jul 2019
Leestijd: 6 minuten

Hoe je van dagdromen gelukkig wordt en van hoge verwachtingen hebben niet

Een zondagochtend in de lente. De buurman draait een Latin muziekje dat vanuit zijn open balkondeur met fladderend gordijn mijn tuin in dwaalt. Vogels hebben het druk; een duivenpaar fladdert verliefd achter elkaar aan. Bloemetjes in de knop om me heen. De lente is absoluut mijn favoriete seizoen. Het is het seizoen van verwachting en dromen. Een aanloop naar een lange, zinderende zomer en bijbehorende zomervakantie.

Eenmaal op vakantie kan ik me nog weleens vervelen. ’Is dit het nu?’ denk ik tot mijn eigen schrik na wéér een dag strand, uitstapjes en heerlijk eten.

Hooggespannen verwachtingen

Waarschijnlijk waren je verwachtingen te hoog gespannen. Na maanden van teveel werken, móet en zál die ene vakantie ontspanning bieden. Dit kan ook gelden voor andere zaken. Die lang en zorgvuldig geplande bruiloft móet alle tijd en moeite waard zijn. Dat te dure festival móet de belevenis van je leven worden.

Wordt dat het niet, dan ervaar je cognitieve dissonantie. Kortom een gevoel van onrust omdat je niet beleeft wat je zou willen beleven. Er zit een kloof tussen datgene dat je verwachtte en dat wat er daadwerkelijk is.

Dit vind je vast ook interessant: Je brein in topconditie houden: dit voedsel helpt je daarbij

Maar mogen we dan niet meer dromen? Voorpret is toch juist de halve pret? Juist. Het visualiseren van een fijne gebeurtenis (als… dan..) is op zich al iets dat een zalig geluksgevoel produceert. Als ik dit jaar nog van functie wissel, dan hoef ik nooit meer naast die uit-zijn-mond-stinkende-collega te zitten.’

Dagdromen zorgt voor ruimte in het brein

Dagdromen heeft nog een functie. Tijdens drukke periodes kan het ervoor zorgen dat we mentaal ontspannen. Het zorgt voor ruimte in ons drukke brein. Tevens helpt het ons bij het maken van keuzes. Blijkbaar wil je onderbewuste je wat vertellen. Namelijk dat wat je écht heel graag wilt.

Helaas kent dagdromen ook een keerzijde; mensen dit (te)veel doen zijn ontvankelijker voor depressies. Dromen komen namelijk niet altijd uit. Daardoor wordt je portie cognitieve dissonantie te hoog. Van onrust naar stress.

Zo krijg je van dagdromen een geluksgevoel

Hoe zorg je ervoor dat dagdromen leuk blijft? Dat het geen onrust, maar juist een extra dosis geluk geeft?

Ga eerst na wat je droom je vertellen wilt

Wat is de onderliggende betekenis? Droom je van die éne vakantie, waarin het allemaal moet gebeuren, en waarin je eindelijk zal bijtanken, rusten en ontspannen? Zeker weten dat je teveel op je bordje hebt.

Leef je al een tijd toe naar dat ene grote feest of festival, waarbij je samen met al je vrienden zult dansen en lachen tot in de vroege uurtjes? De kans is aanwezig dat je te weinig tijd investeert in je sociale leven. Je hebt in elk geval behoefte aan sociaal contact.

Lees ook: Waarom groen ons zo gelukkig maakt volgens de psychologie

Is je droom omvangrijker? Wil je een nieuwe baan of liefde? Ga na waarom. Ben je verveeld? Eenzaam? Veel mensen weten niet wat ze willen. Jij blijkbaar wel. Ervaar dit als een grote kwaliteit.

Verlies de werkelijkheid niet uit het oog

Je gaat op vakantie over een aantal maanden, maar waarom zou je niet genieten van het nu? In plaats van te blijven dromen op die ene zondagochtend in de lente zou je ook eens om je heen kunnen kijken. Ga hardlopen of wandelen. Of neem een koffietje en beleef het moment nóg intenser.

En in plaats van dat dat festival nog gaver wordt in gedachten, zou je alvast bij een vriend langs kunnen gaan om sámen te mijmeren over dat wat komen gaat. Zoek elkaar op, heb het ook nu al fijn. Dit geldt ook voor de belangrijke zaken des levens. Misschien heb je een minder leuke baan, maar wél salaris om fijn van te leven; geen grote liefde, maar wel tijd om leuke dingen te doen voor jezelf.

Stel je verwachtingen bij

Als je droomt over zaken in de toekomst heb je kans dat je het veel mooier maakt dan dat het is. Probeer er juist niet over te dromen of je er veel minder bij voor te stellen. Laat de gedachten los en ga wat anders doen. Hoe lager de verwachting, hoe beter de realiteit.

Must read: Leven zonder verwachtingen: dit zijn de voordelen

Waarom denk je dat zoveel mensen hun vakantie doorbrengen in een tentje? Je verwachtingen blijven laag. Het enige wat je bij je hebt zijn wat pannetjes, slaapzakken en een stukje zeil. Juist dán kan de werkelijkheid alleen maar positiever uitpakken. Net zoals het telkens weer gebeurt dat je over je grote liefde struikelt wanneer je éindelijk die maandenlange internet-speurtocht (vol griezels met rare gewoontes) in de ijskast hebt gezet.

Maak van je droom een concreet doel met subdoelen

Droom je over grotere zaken in plaats van over concrete gebeurtenissen? Helaas blijft het voor veel mensen bij dromen. Toch kun je ook hier iets aan doen. Denk weer na over wat je droom je wil vertellen. Stel jezelf een doel. Denk daarbij ook na over wanneer en hoe je dit doel wilt bereiken. Maak een concreet stappenplan met hele kleine substapjes. Waarvan je er dagelijks of wekelijks één kan maken. Er is altijd iets wat je doen kunt. Ga aan de slag!

Het maken van stapjes richting je doel geeft je zelfvertrouwen en gevoel van eigenwaarde een enorme boost. Je wordt er onmiddelijk gelukkiger van.

Gebruik het optimisme in je dagdromen

Dagdromen is leuk. Dagdromen is heerlijk. Dagdromen maakt je blij. Het maakt allerlei fijne stofjes vrij in je brein. En zodra de stofjes beginnen te werken, stap dan uit je droom en steek anderen aan met je optimisme en vrolijkheid. Want geluk verdubbelt wanneer je het deelt.

Mogen we blijven dagdromen? Sure. Vooral lekker doen. Af en toe en vooral niet te lang. Want je dromen van gisteren zijn de realiteit van vandaag. Heb een fijne zomer!

Dit artikel is geschreven door Josje Smeets, GeluksPsycholoog en owner van HelloBetty.nl. “Als gelukspsycholoog weet en lees ik veel over geluk. Mijn doel is om iedereen te laten weten dat geluk deels maakbaar is. In mijn artikelen op Bedrock leer ik je hoe. Heb je podcast met Josje in Bedrock Talks al gehoord?”

Luister nu ook naar Bedrock

Geef jij om ook het welzijn van de wereld en wil je graag bijdragen een mooiere plek? Dan is onze nieuwste podcast Bedrock Talks een perfecte match voor jou! Rosa en Lisanne interviewen in de derde aflevering klimaatjournalist van de Correspondent Jelmer Mommers.

Spoiler: Jelmer vertelt waar de opwarming van de aarde mee begon, dat het niet te laat is en vooral: wat wij kunnen doen. Want dat we iets kunnen doen, dat is zeker. Maar dat we dat nú moeten doen, is nog niet het gesprek van de dag.

Tip: Luister en volg Bedrock Talks via Spotify en iTunes & Apple Podcasts!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️