Rosa Bertram
Rosa Bertram Maatschappij 28 mei 2019
Leestijd: 4 minuten

Deze alterntieve en duurzame festivals in Europa wil je niet missen deze zomer

Het duurde even, maar het voelt eindelijk alsof de zomer langzaam zijn intrede maakt. Zeg je zomer, dan zeg je festivals. Maar in Nederland zijn we zo oververtegenwoordigd met festivals dat je haast door de bomen het bos niet meer ziet. Daarom maken we een lijstje met de meest onbekende, alternatieve én mindful festivals van Europa.

Omdat ons festivalhartje groen, avontuur én feest begeert, is het soms best even zoeken naar de beste festival go to’s. Waar kijken we naar? Is er groen? Is het eten meer dan de snelle friet, kroket en burger-cultuur zoals we die op veel grote festivals kennen? Zijn er toffe workshops? Besteedt het festival aandacht aan duurzaamheid? En natuurlijk: de sfeer van het festival.

Mid Burn – Israel: 4 tot 9 juni

Het bekende Burning Man in Amerika heeft heel veel kleine zusterfestivals, verspreid over de hele wereld. Zo heb je Africa Burn in Zuid-Afrika (in april) en Kiwi Burn in Nieuw-Zeeland (in januari). Maar ook dichterbij huis vind je een heuse burn, namelijk Mid Burn, in de woestijn van Israel.

Geld speelt hier geen rol, je neemt je eigen eten en drinken mee en doet aan ruilhandel (een gin en tonic voor een pannenkoek?). Het festival voelt als een ware community; met tentenkampen die je zelf opbouwt, rondrijdende kunstwerken, metershoge houten kunstwerken (die aan het eind van de week ceremonieel worden verbrand) en natuurlijk: de beste festival vibes.

Bekijk hier de website van MidBurn.

Kala 2018 Aftermovie

One week of quality music, jaw-dropping scenery, paradisiacal beaches and intimate party locations in an unspoiled Mediterranean destination. Hotel + wristband from £185 www.kala.al

Kala – Albanië: 12 tot 19 juni

Bij het zien van het filmpje van Kala festival vorig jaar, denken we bijna aan een mindful versie van FYRE festival: het lijkt haast te mooi om waar te zijn. Voor de tweede editie van het sprookjesachtige festival wordt een dorpje aan het strand in Albanië omgetoverd tot een waar mindful festivaloord, waar het festival begint met een openigsceremonie, je verschillende yoga– en meditatie workshops kunt volgen, verblijft in appartementen (ook weleens lekker in plaats van zo’n kleffe tent) en vind je de afterparty’s op boten.

Wie in is voor een feestje, is ook hier aan het goede adres. Er zijn zelfs een aantal Nederlandse artiesten die vrolijke plaatjes komen draaien. En eten? Dat doe je bij lokale restaurantjes, geen fast food van festivalkraampjes dus!

Bekijk de website van Kala hier

Must read: Dit zijn de coolste zero-waste festivals van Nederland

Nibana – Frankrijk: 29 juni tot 6 juli

Het was even spannend of de eerste editie van het nieuwe festival door zou gaan: maar de knoop is doorgehakt. Eind juni kan je het kleine, extravagante festival in de buurt van Parijs bezoeken. Het festival, georganiseerd door Nederlanders, draait om: body, creativity, dance & movement, self exploration, concious sexuality en community.

Verwacht naast een hele reeks en superinteressant workshops, elke ochtend een fijne dagopening waarna je samen ontbijt en even later ook met z’n allen luncht én dineert. En dat alles – jawel – veganistisch. Anders dan de meeste festivals staat muziek hier niet op nummer één, maar is het eerder een onderdeel. Er is maar plek voor 200 mensen en het wordt door insiders ook wel ‘een kleine burning man’ genoemd…

Bekijk hier de website van Nibana.

Must read: Een wilde festivalzomer gehad? Dit is waarom je je niet schuldig hoeft te voelen

Who’s excited for #surfanafestival2019 ? … … … #beach #beachlife #beachvibes #oceanvibes #agameoftones #justpassingthrough #thenativecreative #creativelifehappylife #sunshinetherapy #sunshine #beachbum #endlesssummer #findyourbeach #oceanbreeze #gogetter #surfinglife #oceanlover #livethesearch #surfingiseverything #surfphotography #thesearch #ocean #surfana #travel #beachy #whitesand #saltlife #surfing #madeofocean

365 Likes, 27 Comments – SURFANA (@surfana_collective) on Instagram: “Who’s excited for #surfanafestival2019 ? … … … #beach #beachlife #beachvibes #oceanvibes…”

Surfana Festival – Nederland: 6 tot 8 september

Wie houdt van bewegen, buiten zijn, zwemmen, surfen, yoga én hele toffe bandjes hoeft deze zomer enkel af te reizen naar de duinen van Bloemendaal. Daar vind je ook dit jaar het down to earth Surfana festival. Hun zero waste mindset zorgt dat er geen bekertjes op de grond belanden en dat er zoveel mogelijk wordt gerecycled.

Met een breed scala aan workshops, volg je misschien een zero waste-workshop, leer je wildplukken uit de natuur, doe je mee aan een yogaklasjes of ga je lekker surfen in de middag. Overdag, maar eigenlijk vooral ‘s avonds is het tijd om met je voeten in het zand mee te dansen op de muziek van lokale én internationale bands. Hier vind je de surfscene van héél Nederland.

Bekijk hier de website van Surfana festival. 

Luister nu ook naar Bedrock

Ben je – net als wij – op zoek naar geluk en probeer je je quarterlifecrisis zonder al te veel kleedscheuren door te komen? Dan is onze podcast Bedrock Talks een perfecte match voor jou! Rosa en Lisanne interviewen in de eerste aflevering expert en gelukspsycholoog Josje Smeets.

Spoiler: ze vertelt waar geluk allemaal mee samenhangt en wat je vooral wel en níét wilt doen. Luister je mee?

Tip: Luister en volg Bedrock Talks via Spotify en iTunes & Apple Podcasts!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief die wij met liefde voor jou maken.

Reageer op artikel:
Deze alterntieve en duurzame festivals in Europa wil je niet missen deze zomer
Sluiten