Waarom is de voorpret vaak leuker dan de reis zelf?
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.bedrock.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2019%2F04%2Fvoorpret-reis-e1554718373150.jpg)
Als ik op reis ga, check ik 3 weken van tevoren al de weersverwachting. Op Pinterest ben ik al ver daarvoor mooie plaatjes aan het pinnen van mijn reisbestemming en op Google Maps heb ik wat tentjes opgeslagen die ik móét bezoeken. Voorpret, I love it.
Een tip: plan je vakantie zo vroeg mogelijk. Niet vanwege vroegboekkorting (alhoewel dat een mooi extraatje is), maar om optimaal te kunnen genieten van je vakantie. Geloof het of niet, de voorpret voor een vakantie is soms leuker dan de reis of vakantie zelf. Dat had je misschien zelf al eens gemerkt (en niet durven toe te geven), maar het is zelfs wetenschappelijk bewezen.
Voorpret is beter dan pret op reis
Onderzoekers uit ons kikkerlandje wilden meten welk effect vakanties hebben op ons geluksgevoel en hoe lang dat dan duurt. Ze onderzochten het geluksgevoel van 1.530 Nederlanders, waarvan er 974 op vakantie gingen. Wat bleek? Na de vakantie zakte het geluk al weer snel naar het normale geluksgevoel. Als een reis ‘stressvol’ of ‘neutraal’ was, bleek er zelfs helemaal geen nageluk te zijn.
De onderzoekers zagen juist een piek in het geluksgevoel voor de reis: de voorpret dus. Maar hoe komt dat nou?
Ongemakken op vakantie
Eerlijk is eerlijk: vlak voor de reis ben ik wel een stresskip. Dan moet ik opeens nog wel heel veel doen, hebben de treinen naar Schiphol weer vertraging en denk ik tien helse seconden lang dat ik mijn paspoort thuis heb laten liggen. En dat zou dan ook weleens één van de redenen kunnen zijn dat ons geluksgevoel hoger is vóór de reis dan tijdens: op vakantie gaan is meer een onderneming dan we willen toegeven.
We vergeten hoe weinig (been)ruimte je eigenlijk hebt in een vliegtuig of auto. En wat we ook tegen anderen zeggen: het ontdekken van een nieuwe stad is leuk, maar nooit stressvrij. Zeker als je na een acht uur lange vlucht met huilende baby’s landt op een warm vliegveld, waar alles staat vermeld in een andere taal. Je zweet je ondertussen dood in je vliegtuigtrui. Waarom doen ze die airco ook altijd zo hard in een vliegtuig?
Ook de 52 muggenbeten en hoe erg ze jeukten ben je alweer vergeten als je je volgende zonvakantie boekt. En als je dan eenmaal thuis bent van vakantie, heb je een stapel aan was én werk die er op je wacht.
Lees ook: 6 manieren waarop reizen een positieve invloed heeft op je gezondheid
Hoe erg is het dat de realiteit anders is dan je had verwacht?
Dat je fantasieën over hoe geweldig je vakantie zal zijn, niet matchen met de realiteit lijkt niet echt voordelig te zijn. Maar volgens Elizabeth Dunn, een psychologie professor aan de University of British Columbia en geluksonderzoeker, is dat helemaal niet erg. Ze geeft een voorbeeld: Dunn had een vakantie geboekt naar Hawaï en fantaseerde er voor de reis op los over hoe mooi en leuk het wel niet zou zijn.
Eenmaal op Hawaï werd Dunn aangevallen door een haai. Ook al bracht ze het er uiteindelijk zonder blijvende verwondingen vanaf, het was zonder twijfel haar ergste vakantie ooit. “Toch was het verheugen op de vakantie wel geweldig”, zegt Dunn. De les die we hieruit kunnen trekken is: zelfs als je vakantie niets is van wat je ervan had verwacht, kan niemand het geluk bij je wegnemen die je voelde door er alleen maar over te fantaseren. Daarnaast doorbreekt voorpret, net zo erg als de vakantie zelf, je dagelijkse sleur.
Vanaf nu neem ik me daarom voor om me nooit meer te schamen als ik minstens vijf blogposts heb gelezen over mijn bestemming voor ik ook maar in de auto of het vliegtuig stap. Laat mij lekker pinnen, Instagrammen en dagdromen. Kom maar op met dat geluk.
Verder lezen over reizen
- Dit is wat onvoorbereid op reis gaan met mijn zen-gevoel deed
- 3 wetenschappelijke redenen waarom reizen goed voor je is
- Waarom je jezelf het beste leert kennen door te reizen