Tanja Terstappen
Tanja Terstappen Mind 5 nov 2018

We vervelen ons niet meer (en dat is niet goed)

Niemand heeft zich een saai leven als doel gesteld. We doen er alles aan om ons maar niet te vervelen en daar slagen we goed in. Tegenwoordig hebben we steeds meer te maken met zaken als information overload en telefoonverslavingen, waardoor we ons zélfs op de wc niet meer hoeven te vervelen. Maar of dat nou is wat je moet willen…? Bij Bedrock komen we steeds meer onderzoeken tegen die aantonen dat we te veel geprikkeld worden, dat we verslaafd zijn aan beeldschermen en dat je af en toe vervelen goed voor je is.

Ook filosoof Evgeny Morozov maakt zich hard voor méér verveling: “Als je overspoeld wordt met informatie, heb je geen ruimte om nieuwe inzichten te krijgen. Dan ontstaat er informatiemoeheid in je hoofd. Die maakt je weinig productief. Het klinkt paradoxaal, maar verveling stimuleert dus iemands productiviteit,” vertelde hij aan Trouw.

Kan wel kloppen. Eerder schreven we al dat de beste ideeën vaak onder de douche of op het toilet ontstaan. De momenten dat je even níet overspoeld wordt met informatie geven je letterlijk de ruimte om anders te kijken, een denksprong te maken of je eens niet te laten beïnvloeden door ideeën of meningen van anderen. “Het is het enige moment waarop je niet gestuurd wordt door iemand anders. Verveling is daarmee een vorm van persoonlijke autonomie. Bijzonder waardevol dus,” aldus Morozov.

Vervelen en social media

Maar we vervelen ons minder en minder, en dat maakt dat we langzaam maar zeker inleveren in autonomie, creativiteit en productiviteit. Tuurlijk. Er is altijd wel iets te doen en als je niks te doen hebt, kun je lekker verdwalen in je telefoon. Beetje appen, beetje Facebooken, iets opzoeken, creepen op Instagram. En dat doen we tegenwoordig zélfs op de wc, dus bye bye onverwachte eureka-momenten. Maar Morozov ziet het wel erg zwart en legt de schuld bovendien bij social mediabedrijven: “Je kunt de socialmediabedrijven vergelijken met casino’s in Las Vegas. Of fastfoodketens die bewust extra vet en zout toevoegen aan het eten dat ze verkopen. Dat heeft tot doel om mensen verslaafd te maken, zodat ze steeds meer willen. Met die triggers werkt het net zo.”

Altijd ontevreden

Niet iedereen is het er overigens mee eens. Volgens aanhangers van intermittent living zou juist lichte stress ons scherp houden, productiever en meer vindingrijk maken. En ook in het eerder aangehaalde artikel van Trouw vertelt de Rotterdamse filosoof Awee Prins dat verveling in dit geval overrated wordt. Het maakt creatief noch productief en volgens hem blijven we onszelf bezig houden omdat we hoe dan ook ontevreden zijn.

6 manieren om bewuster in het hier en nu te leven

Volgens Prins wilden we eerst alleen maar meer en snakken we nu opeens weer naar verveling. Mensen zijn nu eenmaal ontevreden dieren en verveling wordt nu weer geromantiseerd. “We zijn zo gewend aan utopisch denken. Het ligt in onze aard om te verlangen naar een situatie waarin je ‘echt’ gelukkig zal zijn. Dat zag je bij de Romeinen al. De elite vond de stad saai en vies. Maar zodra ze in hun buitenhuis in de natuur waren, verveelden ze zich daar ook weer te pletter. Het is gewoon nooit goed,” aldus Prins.

De oplossing tegen verveling

De oplossing volgens hem? “We moeten meer leven in het moment, de dingen nemen zoals ze komen. Je moet gewoon minder willen. Accepteer dat als je uiteindelijk de slingers zelf hebt opgehangen, het nog steeds niet altijd feest is.”

Hoe het ook zij: wat ons betreft is het gewoon heel erg chill om soms even helemaal niks te hoeven. Of dat nou 5 minuutjes op de wc, onder de douche of gewoon een heel weekend lang is.

Meer lezen over leven in het nu en verveling?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Vegan kookinspiratie nodig?

Schrijf je in voor de mailing en ontvang BEDROCK's Grote Vegan Kookboek plús elk weekend de best gelezen artikelen 🌿

Reageer op artikel:
We vervelen ons niet meer (en dat is niet goed)
Sluiten