Kiara Louis
Kiara Louis Psyche 9 mrt 2019
Leestijd: 2 minuten

Leven zonder verwachtingen: dit zijn de voordelen

Verwachtingen hebben we allemaal. Over vriendschappen, situaties en resultaten bijvoorbeeld. Dat is heel normaal, maar helpen ze ons eigenlijk wel echt? Er zitten ook veel voordelen aan leven zonder verwachtingen.

Focus op het proces

Als je (al dan niet onbewust) verwachtingen creëert, focus je vooral op het resultaat. Zo hoop je bijvoorbeeld dat mensen positief zullen zijn over je eindresultaat als het gaat om een presentatie op je werk. Dat gaat prima, tot je het resultaat niet bereikt.

Als je leeft zonder verwachtingen, verdwijnt die focus op het resultaat. In plaats daarvan kun je je tijd en energie gaan steken in je proces. Leven zonder verwachtingen is heel mindful: je concentreert je op het nu en niet op de toekomst. Als je je concentreert op de stappen die je moet zetten om bij je eindresultaat te komen, is de kans bovendien groot dat je uiteindelijke uitkomst zelfs beter wordt.

Word verrast

Als je leeft zonder verwachtingen, is je beeld van de toekomst is nog compleet blanco. Alles wat er op dat lege papier wordt geklad, is een leuke bijkomstigheid. Ga bijvoorbeeld eens zonder verwachtingen naar een feestje: je zult zien dat alle leuke dingen nóg leuker worden. Waarom? Omdat je ze niet verwachtte.

Dit vind je vast ook interessant: Hoe thuis net zo ‘vrij’ te leven als elders (op reis)

Voorkom teleurstelling

Iets wat onverwacht positief uitpakt, is natuurlijk heel fijn. Toch kan ook het tegenovergestelde gebeuren. Het openbaar vervoer is hier een goed voorbeeld van. Regelmatig heeft een trein vertraging, met klagende forenzen als gevolg. Waardoor komt dat? Omdat ze verwacht hadden om wel op tijd te komen. Het probleem ligt dus (voornamelijk) bij hun verwachtingspatroon: als je de trein instapt met nul verwachtingen, kun je ook niet teleurgesteld worden. Voor verwachtingen van mensen geldt dat effect nog sterker, omdat ze enorm onvoorspelbaar zijn.

Onuitgesproken afspraken

Veel mensen hebben onderling zelfs een soort onuitgesproken sociaal contract, blijkt uit onderzoek. Als de ene vriendin jarenlang de sores van een andere vriendin moet aanhoren, verwacht ze bijvoorbeeld dat die vriendin er ook voor haar is als zij problemen heeft. Zulke stille afspraken heeft iedereen, maar omdat de verwachtingen nooit gecommuniceerd zijn, pakken ze niet altijd even goed uit. Het is dus een goed idee om een poging te doen minder verwachtingen van mensen te hebben – en als je toch iets verwacht, spreek het dan gewoon uit.

Meer levenskwesties

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️