Joanne Wienen
Joanne Wienen Mind 1 jan 2017

Probeer verwachtingen los te laten (ze maken je ongelukkig)

De wereld zou er geweldig uitzien als iedereen zich zo zou gedragen als ik wil. Mijn wereld in ieder geval. Denk ik. Maar omdat dit fenomeen zich in de nabije toekomst vast niet gaat voordoen, zal ik eraan moeten wennen dat mensen hun eigen gang gaan, ongeacht wat ik daarvan vind.

Een van de grootste oorzaken voor frustratie is dat de verwachtingen die we van anderen hebben niet stroken met de werkelijkheid. Want dat ik bepaalde idealen heb, betekent natuurlijk niet dat anderen die ook hebben.

Ik zou het bijvoorbeeld geweldig vinden als mijn vriend zich altijd zo zou gedragen als ik wil. Dat mijn vrienden altijd tijd hebben als ik tijd heb en dan ook nog precies willen doen wat ik wil doen. En dat mijn opdrachtgevers 贸贸k vinden dat ik extra betaald zou moeten worden. Maar de realiteit is helaas anders.

Zo heeft iedereen bepaalde idealen en idee毛n van hoe de ander zich zou moeten gedragen. Als dat vervolgens niet gebeurt, frustreert dat ons. We worden boos, verdrietig, teleurgesteld en gestrest. Daardoor gedragen we ons weer onuitstaanbaar, waardoor we ofwel onze relaties schaden, ofwel een betweterig persoon worden die de noodzaak voelt anderen te pas en te onpas te overtuigen van onze idealen. Een recept met als enige resultaat: een leven met veel ongelukkige momenten.

Op de hoogte blijven van Bedrock-nieuws? Schrijf je in voor onze Bedrock-sparks!

Leo Babauta, oprichter van Zen Habits, schreef er onlangs een interessant stuk over. Hij zegt dat we drie opties hebben.

  1. We houden krampachtig vast aan onze verwachtingen van anderen en raken overstuur als dit niet rijmt met de werkelijkheid.
  2. We houden krampachtig vast aan onze verwachtingen van anderen en doen hard ons best om ze te veranderen als ze er andere idee毛n op nahouden (wat nooit werkt).
  3. We laten onze verwachtingen en idealen los en leiden een gelukkiger en zorgelozer leven.

Het mag geen verrassing zijn dat optie 3 ons uiteindelijk het meest gelukkig zal maken. Toch vinden we het lastig om daar altijd bewust voor te kiezen. Het voelt namelijk niet goed om gedrag dat in jouw ogen slecht is door de vingers te zien. Stel, ik ben veganist. Dan zou ik graag zien dat andere mensen 贸贸k stoppen met vlees eten. Ik geloof immers heilig in het nut en de noodzaak van een plantaardig dieet. Stop met het andere mensen overtuigen van jouw visie, zegt Babauta. Dat leidt er namelijk alleen maar toe dat je gefrustreerd raakt als mensen t贸ch hun biefstukje blijven eten. Babauta’s oplossing: besef dat je mensen niet kunt controleren, maar probeer hen uit te leggen wat jouw motivatie is z贸nder daarbij een bepaalde uitkomst te verwachten. Kortom: leg uit waarom je doet wat je doet, maar laat de keuze om hetzelfde te doen (of niet) bij de ander.

Vergeet niet Bedrock鈥檚 Facebook-pagina te liken, zodat je nooit meer iets mist.

Maar hoe laat je die verwachtingen van hoe andere mensen zich zouden moeten gedragen los? Babauta beschrijft een aantal idee毛n die je hierbij zouden kunnen helpen.

  1. Accepteer dat je de wijsheid niet in pacht hebt en dat er meerdere wegen zijn die naar Rome leiden. Er is zelden 茅茅n juiste manier van hoe mensen zich zouden moeten gedragen (en nooit maar 茅茅n manier waarop problemen kunnen worden opgelost).
  2. Probeer de ander te begrijpen in plaats van veroordelen. Waarom gedraagt iemand zich op een bepaalde manier? Misschien uit angst, boosheid of onzekerheid. Misschien is het een afweermechanisme. Misschien is het vluchtgedrag. Er kunnen redenen zijn die jij nooit van buitenaf zou kunnen zien.
  3. Herinner je jezelf eraan dat mensen diep van binnen niet slecht zijn. Hoe naar bepaald gedrag ook mag zijn, vaak ligt er iets aan ten grondslag dat niet direct kwaadaardig is. Woede kan voortkomen uit jaloezie. Jaloezie uit onzekerheid of angst. Dat rechtvaardigt niet een belachelijke woede-aanval, maar het helpt op z’n minst om de ander te begrijpen.
  4. Zie een vervelende situatie niet slechts als een vervelende situatie, maar ook als leermoment. Het klinkt wat zweverig, maar eigenlijk helpt het je verder. Het helpt je los te komen van oude patronen. Het helpt je om in te zien dat de realiteit niet altijd overeenkomt met je verwachtingen. En ja, what doesn’t kill you makes you 茅cht stronger, hoe uitgemolken die oeroude wijsheid ook is (thanks daarvoor nog, Kanye).

Meer lezen?

Over veganisme en de hoop op een betere wereld

Niets meer missen van Bedrock?

Like hier onze Facebook-pagina en blijf up to date. Of schrijf je in voor de Bedrock-nieuwsbrief.

Vegan kookinspiratie nodig?

Schrijf je in voor de mailing en download Bedrock's Grote Vegan Kookboek 馃尶

Reageer op artikel:
Probeer verwachtingen los te laten (ze maken je ongelukkig)
Sluiten