Tessa Ham
Tessa Ham Psyche 29 jan 2019
Leestijd: 2 minuten

Millennials lijden het meest onder de verwachtingen van zichzelf

Iedereen heeft verwachtingen van je. Je baas, je collega’s, je ouders, de rest van je familie, je vriend(in), je vrienden… Dat is best benauwend. En dan hebben we het nog niet eens gehad over de verwachtingen die je van jezelf hebt. Uit onderzoek van Careerwise hebben we namelijk het meeste last van de hoge lat die we voor onszelf leggen.

Op de vraag Welke verwachtingen vind je het moeilijkst? antwoordt 59 procent van de 3300 ondervraagde millennials de verwachtingen van mezelf. Met een enorm verschil eindigt de verwachtingen van de organisatie (14 procent) op de tweede plek. De verwachtingen van mijn manager (10 procent) sluit de top drie af.

Uit het onderzoek blijkt – en dat we wisten we stiekem natuurlijk allang – dat we alles perfect willen doen en dat onze drang naar succes sterk is. Bijna de helft (47 procent) van de millennials streeft naar perfectie. En dat is natuurlijk doodvermoeiend.

Perfectie bestaat niet

We willen succesvol zijn en alles perfect doen. De perfecte baan, het perfecte (mooie én betaalbare) huis, de perfecte relatie en perfecte vriendschappen. Maar door constant te streven naar beter worden en het gevoel dat je het leven niet helemaal op orde hebt, heb je stress. We vergeten dat perfectie niet bestaat. Als je een doel hebt behaald, zal er altijd een nieuw doel zijn dat je wil behalen. Perfectionisme is schadelijk, omdat perfectie niet bestaat.

Wat voor persoon ben jij? Hoe je op verwachtingen reageert, zegt heel veel over je

Grote kans dat je vrienden met bewondering naar je leven kijken. Jij doet dat waarschijnlijk ook bij hen. Zelf kijken we alleen maar naar wat beter kan en niet wat we al hebben (bereikt).

Terwijl ik de resultaten van dit onderzoek opschrijf, wordt het pijnlijk duidelijk dat ik een typische millennial ben. Pijnlijk, omdat ik ook realiseer dat ik op deze manier nooit écht helemaal gelukkig kan zijn. Die brandende ambitie en hongerigheid die ik van binnen voel, zal ik op deze manier nooit kunnen stillen. Dat is best confronterend.

Lief zijn voor onszelf

Dat is denk ik de eerste stap: erkennen dat je streeft naar perfectie en ‘succesvol worden’, wat dat ook precies moge zijn. We moeten lief zijn voor onszelf. Leren dat fouten maken oké is en bij het leven hoort. Ook proosten op de kleine succesjes die we behalen. Project gehaald? Trakteer jezelf (en je team) op een taart.

Behandel jezelf als je beste vriend(in). Dat klinkt een beetje gek misschien, maar helpt echt. Als je je bewust bent geworden van je eigen benauwende gedachtes, vertel jezelf dan dat het een gekke gedachte is. Dat je het al héél lekker doet. Dat ‘goed’ goed genoeg is. Als je jouw gedachte niet over je beste vriend(in) zou zeggen, dan zeg je ‘m ook niet tegen jezelf.

Meer tips voor zelfliefde?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️