Sharon van der Werf
Sharon van der Werf Welzijn 7 aug 2019
Leestijd: 3 minuten

Sporten voor het slapen: go of no go? Wij hebben het antwoord

Een intensieve work-out in de avonduren wordt vaak afgeraden. Tijdens zo’n gymsessie zou er té veel adrenaline vrijkomen om nog lekker te kunnen slapen. Maar klopt dit wel? Is sporten voor het slapen een go, of een dikke no go?

Sporten maakt gelukkig. Sterker nog, uit onderzoek blijkt zelfs dat sporten gelukkiger maakt dan geld. Het is dan ook helemaal niet gek dat jij na een lange werkdag nog zin hebt om een uur intensief te sporten, omdat je daar juist energie van krijgt.

Wel of niet sporten voor het slapen gaan?

Maar misschien herken je het wel: na die lekkere work-out duik je voldaan je bed in (na een verkwikkende douche, uiteraard), en vervolgens kan je niet in slaap komen. Je staat nog stijf van de adrenaline.

Mensen die vaak ‘s avonds sporten hebben vast wel eens gehoord dat sporten in de late uurtjes niet goed voor je is, omdat die adrenaline kick slecht voor je nachtrust kan zijn. Volgens onderzoek van Gezondheidsnet ligt dat echter iets anders, en kan je prima ‘s avonds sporten. De enige voorwaarde: het mag niet te intensief zijn tot een uur voordat je gaat slapen.

Waarom je prima ‘s avonds kunt sporten

In een onderzoek van de Harvard Medical School werden 23 onderzoeken bestudeerd waarbij de kwaliteit van de nachtrust van avondsporters vergeleken werd met een groep mensen die níét ‘s avonds sportte. De conclusie: ‘s avonds trainen heeft geen negatieve invloed op je slaap.

Sterker nog, de mensen die ‘s avonds trainden vielen sneller in slaap, en sliepen zelfs langer en dieper.

> Ook de kwaliteit van je slaap verbeteren? Zo kalmeer je je gedachten voordat je gaat slapen

Maar let op: niet vlák voor het slapen trainen

Maar wanneer je een uur voor het slapen nog te intensief sport (denk aan een spinning les, een uurtje boxen of een zware krachttraining), heeft dat wél een negatief effect op jouw nachtrust. De kans is groot dat je er langer over doet om in slaap te vakken, maar ook dat de kwaliteit van die slaap een stuk minder is.

Wil je helemaal geen risico’s nemen? Dan raden we je aan om ‘s morgens te sporten. Ja, voor je werk. ‘s Morgens sporten kan je werkdag namelijk positief beïnvloeden. Het is even doorbijten als die wekker om 06:00 gaat, maar als je eenmaal buiten bent voor jouw work-out kan je de hele dag aan.

Meer lezen over sporten:

Luister nu ook naar Bedrock

Bestaat ware liefde? Is het huwelijk niet achterhaald? Is een open relatie helemaal van nu? En is polyamorie een duur woord voor vreemdgaan? In de nieuwste Bedrock Talks interviewen Rosa en Lisanne seksuologe en relatietherapeut Nynke Nijman over de vrije liefde.

Spoiler: Walt Disney en Hollywood laten ons niet bepaald een weerspiegeling van werkelijke relaties en seks zien. Maar, wat moeten we dan wél geloven? Je hoort het in de vierde aflevering van Bedrock Talks!

Tip: Luister de nieuwe aflevering aan het begin van elke volgende maand en volg Bedrock Talks via Spotify en iTunes & Apple Podcasts! Leuk als ons laat weten wat je ervan vond in de reviews!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️