Kiara Louis
Kiara Louis Psyche 2 mei 2018
Leestijd: 3 minuten

De echte reden waarom we orgasmes faken (volgens de wetenschap)

Over orgasmes en klaarkomen praten de meeste mensen niet vaak – laat staan over het faken hiervan. Toch gebeurt dat nog regelmatig tussen de lakens. Heel jammer, want natuurlijk is the real deal véél beter. Waarom doen we het dan? De vraag waarom vrouwen orgasmes faken, is er een die de wetenschap al lang bezighoudt. Vanuit zowel psychologisch als seksueel perspectief is het heel interessant hoe dit precies werkt. Wat betekent het als er in een relatie veelvuldig wordt geacteerd in bed?

Ook onderzoekers van de Universiteit van Kansas hebben daarnaar gekeken. Hierbij hebben ze de voornaamste redenen van het faken kunnen uitpluizen.

Orgasmes faken als je er geen zin in hebt

Eén van de redenen van het faken was dat iemand voelde dat klaarkomen er niet inzat. Soms lukt het gewoon even niet, bijvoorbeeld doordat er alcohol is gedronken. Door te faken, lijkt het dan alsof het toch fijne seks was voor je. Dat kan weer te maken hebben met een andere redenen die de onderzoekers vonden, namelijk het willen dat de seks stopte. Het is dan logisch om te doen alsof je klaarkomt, omdat veel bedpartners door willen gaan tot het hoogtepunt.

Pleasend in bed

Ook heeft orgasmes faken vaak iets te maken met pleasend gedrag, waar vooral vrouwen vaak last van hebben. Veel mensen willen voorkomen dat ze hun (bed)partner kwetsen, zeker als het om een romantische relatie gaat. Door te doen alsof je tot een hoogtepunt bent gekomen, geef je de bevestiging aan je bedpartner dat hij of zij iets goed heeft gedaan: een heel empathische actie waarbij je let op het zelfvertrouwen van je sekspartner. Toch is dit zeker op lange termijn niet goed voor je seksleven, want je zet iemand op deze manier op een totaal verkeerd spoor.

Dit vind je vast ook interessant: ‘Ook nu staat de seksualiteit van de gemiddelde vrouw nog in dienst van de man’.

 

Eerlijk en open communiceren

Het nep-klaarkomen is ook logisch om te doen wanneer je onzeker bent over je bedprestaties of open communicatie heel lastig vindt, bleek uit het onderzoek. Het is voor sommigen veel makkelijker om even kort te doen alsof, dan om aan te moeten geven wat je precies wel en niet fijn vindt. Dit kan ook zeker samengaan met het pleasende gedrag, waarbij je dus de behoeftes van je bedpartner boven die van jezelf stelt. Dat komt soms doordat het genot van de man vaak centraal staat, wat je ook duidelijk terugziet in bijvoorbeeld porno.

Gescripte seks

Deze algemene maatschappelijke houding ten opzichte van seks, kwam ook terug in het onderzoek. Hierbij vonden de onderzoekers dat de meeste mensen een soort script volgen in bed. En dat script is zeker gedateerd te noemen: de jongen ontmoet een meisje, het meisje neemt de jongen mee naar bed, het meisje komt klaar door de jongen en de jongen komt klaar, of andersom. Of dit script wel echt representatief is voor de realiteit, is maar de vraag. Maar door een orgasme te faken wordt er in ieder geval wel aan de verwachtingen voldaan, zodat alles precies verloopt zoals het zogenaamd hoort.

Misschien dus een idee om dit acteerwerk te doorbreken, en eerlijk aan te geven wat je wilt in bed. De tijd dat vrouwen zwijgzaam waren op het gebied van seks, mag echt wel voorbij zijn.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Vegan kookinspiratie nodig?

Schrijf je in voor de mailing en ontvang BEDROCK's Grote Vegan Kookboek plús elk weekend de best gelezen artikelen 🌿

Reageer op artikel:
De echte reden waarom we orgasmes faken (volgens de wetenschap)
Sluiten