Kiara Louis
Kiara Louis Psyche 28 apr 2019
Leestijd: 2 minuten

Zal een behandeling van depressie aanslaan? Dat laat je breinactiviteit zien

Depressie is een complexe ziekte, waarbij de zoektocht naar de juiste behandeling lastig kan zijn. Al eerder schreven we dat antidepressiva niet altijd toereikend zijn. Gelukkig lijkt er nu een methode te zijn om te kijken of iemand goed op antidepressiva reageert. In een studie, uitgevoerd door twee PhD’s, werd onderzocht of er aan de hand van hersenscans voorspeld kan worden in hoeverre antidepressiva iemand zouden kunnen helpen. Diego A. Pizzagalli, directeur van het Center For Depression en tevens onderzoeker, vertelt: ‘Ons onderzoek laat zien dat we kunnen voorspellen hoe een patiënt reageert op een antidepressivum, door te kijken naar de activiteit in de anterieure cingulate cortex. Dat meten we door middel van EEG’s.’

Dit vind je vast ook interessant: Wanneer ben je écht depressief (en is het niet slechts ‘niet zo lekker in je vel zitten’)?

Betrouwbare voorspellingen

De anterieure cingulate cortex (ACC) is een hersenonderdeel dat helpt bij het verwerken van emoties en bij leren. Logisch dat hiernaar wordt gekeken bij de behandeling van depressie, want neerslachtige gevoelens zijn er een duidelijk symptoom van.

Eerder werd al vermoed dat de ACC-activiteit kan worden gemeten met hersenscans. Pizzagalli stelt: ‘In een vorige studie hebben we gezien dat er een duidelijk verband was tussen de effectiviteit van de behandeling en de activiteit van de ACC. Hoe hoger deze activiteit, hoe beter de behandeling bleek te verlopen.’

Lees ook: De invloed van darmen op een depressie is groter dan we denken

Daar hebben ze in deze studie dus op voortgeborduurd. 300 patiënten, op vier verschillende plekken in de VS, zijn getest. Voor het onderzoek is het middel sertraline gebruik. Dat valt onder de SSRI’s, het soort antidepressiva dat de hoeveelheid serotonine, een neurotransmitter, in onze hersenen regelt. Tijdens het onderzoek kon ook gebruik worden gemaakt van psychotherapie.

Behandeling van depressie

De uitkomst van het onderzoek laat zien dat bepaalde activiteiten in de ACC konden voorspellen hoe de klinische respons op de antidepressiva acht weken na de meting zou zijn. De patiënten die veel van deze activiteiten vertoonden, zouden op lange termijn veel baat hebben bij de behandeling – en kunnen de dus het beste voortzetten.

Door deze ontdekking kan er makkelijker en effectiever worden onderzocht hoe een behandeling zal verlopen. Wie weet wordt de behandeling van depressie door deze ontdekking in de toekomst veel makkelijker; een hoopvol idee voor iedereen die met de ziekte kampt.

Meer lezen over depressies?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️