Kiara Louis
Kiara Louis Mind 5 apr 2018

Waarom antidepressiva niet altijd toereikend zijn (en wat een mogelijke oplossing is)

Op Bedrock besteedden we al vaker aandacht aan depressie, omdat het een belangrijk onderwerp is waar meer over gepraat mag worden. De kans is helaas erg groot dat iemand in jouw leven ooit met deze ziekte te kampen krijgt: volgens het Trimbos Instituut krijgt bijna één op de vijf mensen te maken met deze mentale ziekte, die je leven compleet kan verwoesten. Dit is op geen enkele wijze medisch advies. Als je zelf een depressie hebt of denkt te hebben, kun je dit het beste overleggen met je behandelend arts of psychiater. 

Voor sommige mensen is het dan een logische keuze om antidepressiva te gaan nemen, maar zijn antidepressiva – naast psychotherapie – wel altijd de juiste oplossing? Niet voor iedereen. In haar nieuwe boek Blue Dreams vertelt psychiater en schrijver Lauren Slater over de geschiedenis van antidepressiva, de wetenschap hierachter en haar suggestie om ze te vervangen. In een interview vertelt ze over haar ideeën.

De werking van antidepressiva

Vaak wordt er gedacht dat een depressie wordt veroorzaakt door een chemische disbalans in de hersenen, maar de wetenschap is hier nog niet helemaal over uit. Toch zijn de populairste antidepressiva, SSRI’s, gebaseerd op dit idee. SSRI’s zijn selectieve serotonine heropnameremmers, die er simpel gezegd voor zorgen dat het gelukshormoon serotonine langer in je hersenen blijft. Daardoor zou je dus minder neerslachtig worden, volgens de Nederlandse Vereniging van Psychiatrie.

Psychiater Lauren Slater vertelt waarom we antidepressiva gebruiken en hierin geloven: ‘Antidepressiva werken twee van de drie keer. We weten alleen niet hoe ze werken of waarom ze werken. Medicijnen zoals Prozac kunnen op een bijna magische wijze de klachten van mentale ziekte wegnemen. De andere soorten antidepressiva, zoals SSRI’s, werken ook. Daarom gebruiken veel mensen ze en geloven we in hun werking. Maar ondanks dat dokters en de farmaceutische industrie ons vertellen dat we de oorzaak van depressie precies weten, is dat niet zo.’

Antidepressiva zijn dus niet voor iedereen toereikend, onder andere omdat nog niet precies duidelijk is hoe depressie ontstaat en wat voor factoren hierin meespelen. Psychology Today stelt dat antidepressiva alleen werken bij mensen met een ernstige depressie. Bij de helft van alle Amerikaanse studies bleek dat een placebomedicijn even effectief was als het antidepressivum zelf.

Het mogelijke alternatief

Maar wat is dan wél de oplossing voor mensen die aan deze ziekte lijden? Slater denkt zelf dat het gebruik van psychedelica de toekomst is voor de psychiatrie. Volgens haar draait psychotherapie om het veranderen van iemands paradigma, dat erg negatief is tijdens een depressie. Psychedelica kunnen je blikveld verruimen en helend werken. Dat was overig ook het geval bij Coen, die genas van zijn depressie door middel van ayahuasca.

Slater legt haar idee uit. ‘Mensen die depressief zijn, vertellen zichzelf constant dat hun leven niks voorstelt, dat ze niets kunnen en niemand van ze houdt. Door psychedelica wordt dit verhaal opgeblazen en is er ruimte voor nieuwe inzichten. Ik heb zelf nog niks voorbij zien komen wat even krachtig is als wat deze middelen te bieden hebben.’

We hopen dat jij of iemand in je omgeving nooit wordt getroffen door een depressie, maar als dit dan toch het geval is – weet dan dat antidepressiva niet altijd toereikend zijn.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Vegan kookinspiratie nodig?

Schrijf je in voor de mailing en ontvang BEDROCK's Grote Vegan Kookboek plús elk weekend de best gelezen artikelen 🌿

Reageer op artikel:
Waarom antidepressiva niet altijd toereikend zijn (en wat een mogelijke oplossing is)
Sluiten