Lisanne van Marrewijk
Lisanne van Marrewijk Psyche 12 sep 2018
Leestijd: 2 minuten

Depressief zijn: één op de vijf Nederlanders krijgt te maken met een depressie (en hoe herken je die?)

Als we kijken naar de gelukscijfers van ons koude kikkerland, hebben we met z’n allen vrij weinig te klagen. Bijna 9 op de 10 Nederlanders bestempeld zichzelf als een gelukkig persoon, vertelt het CBS ons. Een feit waar ik persoonlijk ook weer erg gelukkig van word. Helaas betekent dit niet dat we in Nederland bijna niet depressief zijn, want depressiviteit staat nog steeds in de top 5 van grootste veroorzakers van arbeidsverzuim.

Bijna 20 procent van de Nederlandse volwassenen krijgt ooit in zijn of haar leven te maken met een depressie. Dat is 1 op de 5 mensen. Jaarlijks is dit ongeveer 5 procent van de volwassenen.

Hoeveel mensen zijn depressief

Het nieuwsgierige aagje in mij wilde weten uit hoeveel mensen die 5 procent dan bestaat (want 5 procent zegt mij zo weinig). En schrik niet, maar op de bijna 13,6 miljoen volwassenen die Nederland rijk is, zijn dit toch zo’n 546.500 mensen die depressief zijn. Als je ook jongeren meerekent, kampen er jaarlijks 800.000 mensen met een stemmingsstoornis.

Harde cijfers en een harde waarheid. Er is ook niet maar één ‘manier’ om depressief te zijn. Sterker nog, er zijn 6 verschillende soorten depressies en die zijn allemaal anders en niet met elkaar te vergelijken. Zo krijgt bijvoorbeeld 13 procent van de vrouwen te maken met een postpartum depressie, iets wat zich ontwikkelt na de bevalling van een kind.

Depressie is een belangrijk probleem

Depressief zijn staat al jaren in de top 5 van hoogste ziektelasten, hoogste ziektekosten en grootste veroorzakers van arbeidsverzuim, vertelt het Trimbos instituut ons. Daarmee vormt depressiviteit een belangrijk probleem voor de volksgezondheid.

Dit vind je misschien ook interessant: Depressie tips: zo krijg je grip op een (beginnende) depressie

Depressief? Dit zijn de kenmerken

Het is dus belangrijk om een depressie tijdig te signaleren. Ondanks dat dit niet altijd makkelijk is om te herkennen, zijn er twee signalen het meest doorslaggevend:

  • Neerslachtige stemming
  • Duidelijk verlies aan interesse in (bijna) alle activiteiten

Andere symptomen die kunnen duiden op een depressie:

  • Eetproblemen (heel veel of heel weinig eten) of verandering in gewicht
  • Minder goed kunnen slapen of juist te veel slapen
  • Niet tot rust kunnen komen of juist geremd zijn
  • Vermoeidheid en verlies van energie
  • Overmatige schuldgevoelens of het gevoel waardeloos te zijn
  • Moeite met concentreren, traag denken en geen beslissingen kunnen nemen
  • Regelmatig denken aan de dood of zelfdoding

Herken je 5 van deze symptomen bij jezelf (of bij iemand anders) en houdt dit langer dan 14 dagen aan? Dan is er sprake van een depressieve stoornis, volgens het Trimbos Instituut.

Een depressieve stoornis gaat verder dan een winterdip, maar toch misschien goed om in de gaten te houden nu de donkere dagen weer op de loer liggen.

Meer over depressief zijn

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Vegan kookinspiratie nodig?

Schrijf je in voor de mailing en ontvang BEDROCK's Grote Vegan Kookboek plús elk weekend de best gelezen artikelen 🌿

Reageer op artikel:
Depressief zijn: één op de vijf Nederlanders krijgt te maken met een depressie (en hoe herken je die?)
Sluiten