Rosa Bertram
Rosa Bertram Better World 21 okt 2018

Snap jij ook weinig van afval scheiden? 5 tips voor het scheiden van afval

Er is weinig ontkomen aan: plaatjes, artikelen en films over oceanen vol met plastic: de plastic soup. Als je graag je steentje wilt bijdragen aan minder plastic in de eco-systemen, is de meest effectieve manier gewoonweg mínder afval produceren. Maar het recyclen van je afval is minstens zo belangrijk. Toch is het onduidelijk hoe je je afval moet scheiden. 

Vol goede moed loop je naar de prullebak, en daar sta je dan: met een plastic verpakking in de hand. Eigenlijk weet je niet zo goed hoe je nou moet scheiden: wat moet bij wat? En waar laat je het?

Afval scheiden als een pro

Afval scheiden is goed voor het milieu. De materialen worden gerecycled en dat bespaart nieuwe grondstoffen en energie. Door te recyclen maak je van afval een waardevolle grondstof. In Nederland produceren we per persoon 490 kilo aan afval, dus daar kan je een hoop waardevolle grondstoffen van maken.

Er gaan allerlei verhalen rond dat afval scheiden geen zin heeft omdat ‘gescheiden afval toch weer op één hoop wordt gegooid’. Milieu Centraal vertelt ons dat we ruim 80 procent van ons afval gescheiden kunnen inleveren.

We zijn al lekker bezig, maar het kan nog een stuk beter. Deze tips helpen je af te scheiden als een pro.

Gebruik een gft-bak

Gft staat voor groente-, fruit- en tuinafval. Momenteel wordt bijna de helft van de schillen, stronken en voedselresten gewoon in de prullebak gegooid en uiteindelijk verbrand. Maar met een gft-bak, een composthoop of een wormenhotel word je groene afval vanzelf gecomposteerd.

Plastic afval scheiden: wat mag wel en niet bij het plastic?

Maak een PMD-zak

Nog meer rare letters op een rijtje: PMD. Het staat voor plastic, blikjes en drinkpakken. Deze kan je gescheiden inleveren en worden dan gerecycled tot nieuwe verpakkingen of andere producten.

Glas naar de glasbak

Het leven zit niet altijd vol verrassingen: deze tip klinkt nogal vanzelfsprekend maar dat is het ook. Glas kan, in tegenstelling tot plastic, oneindig vaak gerecycled worden. Als jij je glazen potten en flessen steeds naar de glasbak brengt, bespaart dat enorm veel grondstoffen en energie. Tip van het huis: potten hoeven niet schoon te zijn en de deksel mag erop blijven.

Breng oude kleding of stoffen naar de textielbak

Denk aan oude shirts en broeken, beddengoed, schoenen en riemen: alles kan naar de textielbak. Niet alles kan worden hergebruikt natuurlijk, maar toch een stuk meer dan je denkt. Momenteel wordt minder dan 30 procent van al het textiel dat we in Nederland weggooien naar de kledingcontainer gebracht.

Must read: Zero waste: dit is álles wat je wilt weten over een zero waste lifestyle

Papier hier

Ook oud papier kan je heel goed recyclen. We scheiden nu al bijna 75 procent van het oud papier, maar dat kan beter. Denk bijvoorbeeld ook aan enveloppen, dozen, karton, kartonnen verpakkingen en wc-rolletjes. Het mag allemaal bij het oud papier.

In 2020 75 procent van het afval scheiden

Van de 490 kilo afval die we jaarlijks produceren, leveren we al 55 procent gescheiden in. Dat is beter dan gemiddeld in Europa en daar mogen we trots op zijn, maar we zijn er nog niet. Ongeveer 190 kilo van dat afval komt bij het restafval terecht. Het doel van Nederland is om in 2020 in totaal 75 procent van het huishoudelijke afval te scheiden.

Dus, maak het jezelf makkelijk en zorg voor meerdere bakken. Het is een kleine moeite en daarna gaat het scheiden vanzelf. Zoek ook op waar bij jou in de buurt een glas- en textielbak staan. Als je dit eenmaal weet en het een paar keer doet, wordt recyclen vanzelf een gewoonte.

Wat gebeurt er eigenlijk met m’n afval?

Zodra je de vuilniszak op de stoep of in een bak gooit, is het weg. Uit het oog, uit het hart. Maar wat gebeurt er eigenlijk met je afval als het eenmaal wordt opgehaald door de vuilnisman? Restafval gaat naar afvalenergiecentrales en wordt daar verbrand. Het levert aan de ene kant energie op, maar afval scheiden blijft een duurzamere optie.

Gescheiden afval kan gerecycled worden en wordt dus een nieuwe grondstof. Het bespaart grondstoffen als aardolie, ijzer, aluminium, katoen en zeldzame metalen. Interesting fact: voor recyclen is minder energie nodig dan voor het verwerken van nieuwe grondstoffen.

Dus, weet wat je te doen staat en word een heuse pro in afval scheiden!

Meer lezen over afval scheiden?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Vegan kookinspiratie nodig?

Schrijf je in voor de mailing en ontvang BEDROCK's Grote Vegan Kookboek plús elk weekend de best gelezen artikelen 🌿

Reageer op artikel:
Snap jij ook weinig van afval scheiden? 5 tips voor het scheiden van afval
Sluiten