Maaike Kooijman
Maaike Kooijman Featured 16 nov 2018
Leestijd: 4 minuten

Wat blijft er over als je je leven ontspult? (spoiler: duurzaam geluk)

Minimaliseren wordt steeds hipper: er verschijnen blogs, boeken en podcasts over, en zelfs documentaires. Veel mensen wíllen het wel, maar tegelijkertijd is er iets wat ze tegenhoudt. Niet zomaar iets, maar een angst dat er niets van hen overblijft als ze al hun spullen weggooien. Wie zijn fashionista’s zonder hun kast met jurkjes, gamers zonder hun verzameling spellen en lezers zonder hun boekenkast?

Vanaf jonge leeftijd leren we al dat een goed gevoel meestal van buitenaf komt, zegt spiritueel coach Jan Geurtz in de vierde aflevering van onze documentaireserie Mini my life. Kinderen worden blij van knuffels van familie, en later van speelgoed en andere beloningen. Goede dingen komen van buiten, angst en behoeftigheid komen van binnen. Zo worden we getraind, en dat lijkt in het begin ook goed te gaan. Tot het dat niet meer gaat, bijvoorbeeld in een relatiecrisis, noemt Geurtz.

‘Op zo’n moment gebruik je een truc die je hebt aangeleerd – een fles wijn leegdrinken, spullen kopen – om je beter te voelen. Dat werkt heel even, maar daarna niet meer.’ We horen altijd dat we iets moeten dóen om ons goed te voelen, maar eigenlijk moet dat van binnenuit komen, uit datgene wat we allemaal vermijden: gevoel.

Wie we echt zijn

Onze spullen en onze bezigheden zorgen ervoor dat we niet stil hoeven staan bij ons gevoel. ‘Als we ontspullen, komt dat gevoel aan de oppervlakte, en 99 procent van de mensen vindt voelen heel eng’, vult spiritueel coach Marieke van Meijeren aan. We leven dus continu in angst, en daarom zijn we ook bang om dingen los te laten. Niet omdat we het erg zouden vinden om die spullen te verliezen, maar omdat we de waarde die ze in de toekomst kunnen hebben, niet los willen laten.

Maar waarom verschuilen we ons zo achter spullen? Simpel: we zijn bang dat mensen ons beoordelen op hoe we echt zijn. Nu is het zo dat mensen kijken naar hoe rijk we zijn, welke kleding we dragen, hoe ons huis eruit ziet. Als dat allemaal overbodig wordt, in een minimalistische levensstijl, zit dat anders. Dan worden we enerzijds veroordeeld om de weinige spullen die we hebben, maar anderzijds kijken mensen daardoor juist naar onze persoonlijkheid.

5 simpele manieren om te ‘ontspullen’ voor meer rust in huis

Meer geluk

Dat is precies wat we niet willen, maar het is wel wat we ervoor terugkrijgen als we ontspullen: een focus op persoonlijkheden, én meer duurzaam geluk. Want hoe minder spullen we hebben, hoe meer we ons geluk in onszelf moeten zoeken. ‘Afscheid nemen van je spullen is meer dan een training in opruimen, het is een training in echt geluk’, schrijft Fumio Sasaki dan ook in zijn boek Goodbye Things.

Je kunt zelfs zo ver gaan om te zeggen dat minder spullen je meer vrijheid geven: spullen kopen we immers van geld, daarvoor moeten we werken, en werken kost tijd. Hoe minder spullen we nodig hebben, hoe minder we hoeven werken. Die tijd kun je dan weer gebruiken om jezelf te ontwikkelen, bijvoorbeeld door creatieve bezigheden of yoga. Niet voor niets zijn er mensen die minimalisme linken aan een ‘spiritual awakening’.

Waar ben je bang voor?

Dat is natuurlijk gemakkelijker gezegd dan gedaan, want we zijn gewend om te werken, gewend om spullen te kopen. Maar Sasaki noemt het niet voor niets een training: je kunt het psychische proces van ontspullen langzaam oefenen. Dat begint bij meer bewustzijn, zeggen The Minimalists. Stel jezelf bijvoorbeeld steeds de vraag: waar ben ik bang voor? Waar ben ik bang voor als ik deze broek weggooi, als ik mijn tv de deur uit doe of nooit meer boeken koop? Het antwoord is meestal iets waar je eigenlijk geen waarde aan wilt hechten (maar dat doe je natuurlijk toch): je bent bang dat andere mensen je dan niet meer respecteren. Maar surprise: mensen oordelen toch wel over je persoonlijkheid, ook als je rijk en chic bent. En dat is helemaal niet erg.

Een iets praktischere vraag is ‘heb ik dit echt nodig?’ Waarom kocht ik dit? Voegt het echt iets toe aan mijn leven? Hoe vaker je nee antwoordt, hoe meer je je er bewust van zult worden dat je best wel zonder veel spullen kunt, en dat dat niets afdoet aan je persoonlijkheid. Minimalisme is een meer simplistische kijk op het leven, en daardoor ga je je waarden heroverwegen. Jij bent niet je spullen – je moet je daar alleen nog bewust van worden. Dus doe je spullen weg, zet het masker af en ga voor écht gevoel.

Zien hoe Nina Pierson en Nicole Huisman dat doen? Bekijk dan aflevering vier van Mini my life.

Meer leven over hoe je kunt ontspullen?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️