Rosa Bertram
Rosa Bertram Psyche 25 jul 2019
Leestijd: 5 minuten

Hoe weet je eigenlijk wanneer je je soulmate hebt gevonden?

Het vinden van je soulmate – ofwel je zielsverwant – kan lijken op het zoeken naar een speld in een hooiberg. Je bent immers op zoek naar die ene persoon (of eigenlijk ziel) die jou door en door begrijpt (en andersom), jou feilloos aanvoelt en met wie een diepe spirituele verbinding voelt. Maar hoe weet of het gaat om een tijdelijke bijzondere connectie of dat de alarmbellen af moeten gaan omdat je soulmate voor je neus staat?

Omdat de term soulmate toch een redelijk abstract begrip blijft (en het bijna onmogelijk lijkt één soulmate te hebben tussen deze 7 miljard mensen op de wereld), zijn we er eens vanuit een psychologisch oogpunt naar gaan kijken: hoe weet je of je soulmate hebt gevonden?

Wat maakt een soulmate een soulmate?

We schreven al eens eerder dat er 5 typen zielsverwanten zijn. Daaruit bleek dat je bij je soulmate het gevoel hebt dat de ander jou spiegelt en iets over jezelf laat ontdekken door simpelweg in je leven te zijn. Sommige mensen geloven dat zielsverwanten elkaar kennen uit een andere dimensie. Daar spreken ze af elkaar in dit leven op te zoeken om elkaar te helpen met het helen van emotionele wonden.

Dit vind je vast ook interessant: bestaat er zoiets als een sexual soulmate?

Anderen geloven weer dat je die personen aantrekt die je op dat moment in je leven nodig hebt om te groeien. En dat hoeft niet alleen in de vorm van een liefdesrelatie te zijn. Ook een mooie gedachte. Zielsverwanten communiceren in elk geval verbaal én non-verbaal met elkaar. De communicatie gaat dus verder dan alleen het gesproken woord, ze vinden elkaar ook in gezichtsuitdrukkingen, oogcontact en lichaamstaal.

Je soulmate wordt bepaald in je rechter hersenhelft

Op PsychologyToday lezen we dat het gevoel van resoneren met iemand (je soulmate dus) ook wel wordt omschreven als ‘een dialoog tussen twee rechter hersenhelften: het relationele onderbewuste van twee mensen’. De verbinding zou namelijk komen door de toon in je stem. De intonatie-eenheid (dat gebeurt via de rechter hersenhelft) zorgt voor impliciete (verborgen) communicatie tussen twee mensen. Aha.

In de rechter hersenhelft wordt namelijk de ‘muziek’ achter woorden verwerkt, net zoals verschillende levels van stress en toonhoogte. Dit in tegenstelling tot de linker hersenhelft die vooral analytisch te werk gaat.

Een soulmate vinden gebeurt niet zomaar

Oké nu weten we waarom een soulmate een soulmate is. Maar zou je je soulmate dan uit het niets kunnen vinden? Nee, schrijft Mary Lamia, klinisch psycholoog en auteur op PsychologyToday. Een belangrijk onderdeel van een zielsconnectie is het vertrouwen tussen twee mensen.

Dat betekent dat de twee mensen in kwestie aan het begin van ‘de relatie’ zich in zekere zin moeten openstellen om een soulmate-verbinding te kunnen creëren. “Beide personen moeten hun diepste zelf aan de ander willen blootgeven.”

Ook interessant: Waarom je waarschijnlijk met de verkeerde persoon gaat trouwen

Mocht het zo zijn dat je je zielsverwant tegen de ziel – uh het lijf – bent gelopen én jullie staan beiden open voor deze connectie, dan kunnen deze gevoelen opspelen (schreven we eerder in dit artikel):

Zo voelt de relatie met je soulmate

  • Je voelt een diepe, spirituele verbinding met deze persoon. Soms voelt het bijna alsof je elkaar al lange tijd kent. Paulo Coelho vat het mooi samen in deze zin: “Important encounters are planned by the souls long before the bodies see each other.”
  • Je lijkt elkaar écht te begrijpen en je hebt een soortgelijke manier van denken. Hierdoor weet je intuïtief wat de ander denkt of voelt.
  • De connectie die jullie hebben is intens, emotioneel, en kan vaak bewegen van extreme hoogten tot extreme diepten.
  • Het voelt alsof jullie één front vormen, ook als je niet fysiek samen bent. Je kunt bijvoorbeeld het idee hebben dat je samen moet werken om iets te bereiken.
  • Je relatie duurt misschien niet voor altijd, maar de liefde blijft bestaan.

Lees ook: Een soulmate of een levenspartner? (dit zijn de verschillen)

Klinkt het nog steeds een beetje vaag? De Huffpost vroeg een aantal van hun lezers (die naar eigen zeggen hun soulmate hebben gevonden) de tekenen van hun zielsverwant te omschrijven:

  • “Je voelt je snel in de relatie op je gemak” – Ashley Durham
  • “Je mag dan wel wel anders zijn, maar dat balanceert juist met elkaar.” – Renita Freeney
  • “Je kernwaarden zijn gelijk aan elkaar” – Amanda Oleander
  • “Je hebt deze persoon op z’n slechtst gezien en houdt toch van degene.” – Olivia Fraser
  • “Je merkt dat deze persoon in je leven is gekomen om je een les te leren.” – Rosenberg

Een zielsverwant is dus voor iedereen anders en hoeft in elk geval geen ‘perfecte’ match of zelfs maar romantische relatie te zijn. Waardoor je zielsverwant er dan wel tussenuit springt? De moeilijke omstandigheden en gebeurtenissen in het leven maken jullie band juist sterker en dieper en dát helpt je om je authentieke zelf te zijn.

Luister nu ook naar Bedrock

Geef jij om ook het welzijn van de wereld en wil je graag bijdragen een mooiere plek? Dan is onze nieuwste podcast Bedrock Talks een perfecte match voor jou! Rosa en Lisanne interviewen in de derde aflevering klimaatjournalist van de Correspondent Jelmer Mommers.

Spoiler: Jelmer vertelt waar de opwarming van de aarde mee begon, dat het niet te laat is en vooral: wat wij kunnen doen. Want dat we iets kunnen doen, dat is zeker. Maar dat we dat nú moeten doen, is nog niet het gesprek van de dag.

Tip: Luister de nieuwe aflevering aan het begin van elke volgende maand en volg Bedrock Talks via Spotify en iTunes & Apple Podcasts

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️