Marcelle Mudde
Marcelle Mudde Psyche 11 aug 2019
Leestijd: 4 minuten

Wanneer verhuizen naar het buitenland ook moeilijke momenten met zich meebrengt

De ultieme droom van Marcelle Mudde (29) was om, voor onbepaalde tijd, naar Kaapstad te verhuizen. Zodat lekker weer, palmbomen en het lopen op slippers iets dagelijks zouden worden. Ze wonen er nu drie maanden. De stap om te verhuizen was achteraf moeilijker dan ze in eerste instantie dacht. Ze stapte uit haar comfort zone en beschrijft hieronder de drie fases waar ze doorheen ging.

Fase 1. We kunnen de wereld aan!

Je kent het gevoel (hopelijk) wel; je krijgt de baan die je wilde, of je hebt promotie gemaakt, of je krijgt een speech van je manager over wat je hebt betekend voor het bedrijf waar je afscheid van neemt. Je weet wel, van die highlights in je leven.

Lees ook: 23 redenen om een tijdje in het buitenland te gaan wonen

Het moment dat ik hoorde dat ik mijn werkvisum voor vijf jaar Kaapstad mocht ophalen, op de dag van onze grote (no)goodbye party, was zeker een van die highlights. Dat feest in de avond ook, waar ik de liefde zo sterk voelde van onze vrienden. Dat was zeker een van de mooiste avonden van ons leven. Al die liefde, meegenomen in onze rugzak op weg naar het vliegveld en naar Kaapstad, gaf ons het gevoel dat we de wereld aankonden. We gingen onze droom achterna. We zeiden tegen onszelf en iedereen dat we niet voor altijd gingen (niets is definitief), maar voor een paar jaar, om de verhuizing voor ons gevoel wat minder heftig te maken.

Fase 2. Waarom heb ik dit gedaan?

In Kaapstad aangekomen begon het avontuur pas. We moesten nog heel veel regelen en woonden in een tijdelijk gedeeld huisje. De eerste week kreeg ik al gekke gedachten: ‘Heb ik wel het juiste gedaan?’ Ik dacht alleen maar aan mijn vrienden en familie. Samen met mijn vriend had ik het er al snel over om een ticket voor een ‘vakantie’ naar Nederland te boeken voor over een paar maanden: om deze nieuwe gevoelens snel te onderdrukken.

Door alle nieuwe indrukken, nieuwe mensen en het inwerken de eerste maand werden we een beetje geleefd waarbij mijn gedachten waren; ‘Hè, hierom wilde ik juist weg uit Nederland, dat geleefde gevoel.’ We moesten zoveel regelen om hier een leven op te bouwen; nieuwe bankrekeningen, verzekeringen, overname regelen van het bedrijf, nieuw huis. We kregen enorme stress en mijn gedachten waren: ‘Hè stress, daarom heb ik dit niet gedaan!’

Vind je vast ook interessant: Reizen maakt je gelukkiger dan welke spullen ook ter wereld, bewijst dit onderzoek

Ineens komen gevoelens terug die je ook in Nederland had en dat is logisch, want deze gevoelens zitten immers in jezelf, ook als je naar de andere kant van de wereld verhuist. Ik kreeg veel heimwee en dacht ‘waarom heb ik zoveel heimwee, dit was toch mijn droom?’ Ik zei tegen mezelf dat ik dat niet mocht voelen, omdat het niet klopte met waar ik jaren voor had gewerkt. Maar als je je gaat verzetten tegen je eigen gedachten en gevoelens ga je je alleen maar slechter voelen. Maar de nieuwe gedachte overheerste, ‘waarom heb ik dit gedaan?’

Fase 3. Hier hebben we het voor gedaan!

De periode van onzekerheid en wennen heeft ongeveer twee maanden geduurd. Daarna kwam er eindelijk een gevoel van rust over ons heen. En daar waren we naar op zoek. Voor dat gevoel hebben we het gedaan! Het is een kwestie van tijd, wennen aan je nieuwe leven, buiten je comfort zone. Het heeft ook zeker geholpen dat we zijn verhuisd naar een mooie loft voor onszelf waar we hopelijk jaren kunnen blijven wonen en werken.

Lees ook: Vliegen is heilig (of toch niet?)

Op de momenten dat je onzeker bent is het logisch dat je naar je veilige omgeving terug wilt. En het is logisch dat je je familie en vrienden mist. Ik denk weleens dat die periode voordat we gingen alleen maar zo bijzonder was met vrienden en familie omdat we weg gingen. Dat we deze periode hebben doorgezet ondanks die moeilijke momenten geeft ons echt vertrouwen. Dus, op sommige moeilijke momenten als je wilt opgeven, zet dan juist door! Het gaat uiteindelijk om doorzetten en niet opgeven. Ik heb besloten om niet zo streng voor mezelf te zijn als ik negatieve gedachten heb. Mijn moeder zegt ook vaak dat ik liever voor mezelf moet zijn. Ik probeer te genieten van het geweldige Kaapstad, dé reden waarom we zijn verhuisd. De rest komt vanzelf wel. We hebben besloten dat genieten van dit mooie land op nummer 1 staat en dat we daar in gaan investeren. Dus, road trips here we come!

Samen met haar vriend runt Marcelle het allround marketingbureau Label Orange in Kaapstad.

Meer lezen over verhuizen naar het buitenland?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️