Verhuis of vlucht je naar het buitenland? Denk goed na voordat je de beslissing neemt

De ultieme droom van Marcelle Mudde om samen met haar vriend naar Kaapstad te verhuizen voor een langere periode is uitgekomen. Ze wonen er nu bijna anderhalf jaar (op het moment van schrijven een half jaar) en worden iedere dag wakker in hun loft met uitzicht op palmbomen en de Tafelberg.

Nu ze een langere tijd van het vertrouwde Nederland weg is, kan ze goed nadenken over het ‘waarom’ van deze stap en kijkt ze van een afstand naar het drukke (geleefde) leven wat ze in Nederland had.

Hoe het ooit begon

Na mijn stage in Kaapstad in 2010 kon ik deze plek niet meer loslaten. De plek waar ik nieuwe passies had ontdekt als hiken en surfen en waar het bijna elke dag mooi weer is. Ik ging later terug naar Kaapstad op vakantie met familie en dat was een trip down memory lane. En logisch dat dezelfde plekken een beetje tegenvielen, want die tijd was vooral zo speciaal met die mensen van toen.

Maar toch voelde ik me er weer goed en maakte ik met familie veel nieuwe herinneringen. Het is vooral een bepaalde levensstijl die mij zo aantrekt in Kaapstad. De tweede keer ging ik een van mijn beste vriendinnen opzoeken die daar stageliep. Zij liet mij allemaal nieuwe plekken zien en ik besefte dat deze stad echt zoveel te bieden heeft. Toen heb ik de knoop doorgehakt en begon ik mijn nieuwe droom te delen: hier wil ik weer wonen voor een langere tijd.

Van een afstand kijken naar Nederland

De afgelopen zes maanden in Kaapstad heb ik vaak het ultieme gevoel gehad dat ik ‘leef’: het gevoel van vrijheid. Maar toch vraag ik mij weleens af waarom ik dat gevoel niet zo sterk had in Nederland. Ik heb vaak het gevoel gehad dat je in Nederland met de vrienden die je maakt tijdens de basisschool, middelbare school, studententijd en collega’s én familie, je erg stevig in je schoenen moet staan om dit allemaal te kunnen managen.

Daar bedoel ik mee; de agenda. Wat ga je vanavond doen? Wat ga je volgende week zaterdag doen? Nadat je met iemand hebt gegeten zet je de volgende afspraak alweer in je agenda want de kans dat je iemand spontaan ziet is best klein. Sommige vriendinnen hadden ineens geen agenda (goed idee), maar toch lastig om elkaar dan te zien. Spontaniteit werkte niet echt. Iedereen is maar druk, druk en druk. Dan schijn je goed bezig te zijn (!) en als je het weekend een keer de klok rond slaapt wordt dat gezien als een luxe. Dit staat voor mij lijnrecht tegenover het gevoel van vrijheid. Je eigen ontwikkeling en écht genieten van het leven zou op nummer één moeten staan en niet de drukke agenda’s van werk of andere mensen.

Het gevoel dat ik leef!

Waarom woon ik in Kaapstad? Na het vaak tegelijkertijd ja-knikken met mijn vriend of (nieuwe) vrienden tijdens een van de hoogtepunten hier, ben ik eruit waarom ik hier woon. Uiteraard ben ik hierom gegaan, maar het blijft fijn dat het extra wordt bevestigd:

  • De zon die 90% van de tijd schijnt waardoor ik superveel energie krijg.
  • De prachtige ongerepte standen waar je uren naar kunt kijken of kunt surfen.
  • Het pure en heerlijke eten bij restaurants, waar je een paar keer per week naartoe gaat, omdat boodschappen doen vaak duurder is.
  • De hoeveelheid bergen (met prachtige uitzichten) waar je kunt hiken en kamperen.
  • De spontaniteit van het leven en het leven met de dag. Je ontmoet veel mensen en het is normaal om die op de hoogte te houden als je iets gaat doen. De kans is namelijk groot dat ze ook kunnen omdat er weinig plannen vooruit worden gemaakt.
  • De mogelijkheden. In Nederland zijn veel dingen heel goed geregeld en overal is wel een website of app voor. In Kaapstad zijn er nog veel dingen mogelijk en dat geeft mij energie om met onze Nederlandse hands on mentaliteit te ondernemen in een land vol kansen.

Kortom: Ik heb een gevoel van vrijheid. Het pure gevoel dat ik leef. Daarom heb ik dit gedaan! Het is een levensstijl waar ik van droomde en nu is uitgekomen. Als je zo’n stap zet net als wij en je verhuist naar het buitenland moet je jezelf heel goed afvragen waarom je het doet. Ben je op zoek naar het avontuur, nieuwe ervaringen en krijg je daar energie van? Dan komt het goed.

Samen met haar vriend runt Marcelle het allround marketingbureau Label Orange in Kaapstad.

Meer lezen

Wonen in het buitenland? 5 tips om je droom waar te maken van iemand die het deed.

Niets meer missen van Bedrock?

Like hier onze Facebook-pagina en blijf up to date. Of schrijf je in voor de Bedrock-nieuwsbrief.

Vegan kookinspiratie nodig?

Schrijf je in voor de mailing en download Bedrock's Grote Vegan Kookboek 🌿

Reageer op artikel:
Verhuis of vlucht je naar het buitenland? Denk goed na voordat je de beslissing neemt
Sluiten