Marcelle Mudde
Marcelle Mudde Betere wereld 20 mrt 2016
Leestijd: 4 minuten

Wonen in het buitenland? 5 tips om je droom waar te maken (van iemand die het deed)

Marcelle Mudde (29) droomde ervan naar Kaapstad te vertrekken om daar samen met haar vriend te wonen en werken. Ze maakte het waar. Inmiddels zit ze al een maand in de Zuid-Afrikaanse stad. De weg er naartoe was geen makkelijke, maar: “De juiste mindset heeft me geholpen om daadwerkelijk de stap te zetten.” Marcelle deelt de 5 belangrijkste levenslessen die ze leerde tijdens het realiseren van haar grote droom.

Deel je droom met iedereen

Tijdens een stage werd ik verliefd op Kaapstad. Na een paar vakanties wist ik het zeker: ik wilde er wonen! Al jaren deel ik mijn wilde plannen met iedereen die het maar horen wil. En daardoor wordt het werkelijkheid.

Mindful op reis: op deze manier geniet je nóg meer van je avonturen in het buitenland

Mensen gaan vragen naar de status en dat herinnert je aan je droom. Je komt mensen tegen die ideeën en tips hebben, waardoor je er concreet mee aan de slag kunt. Een onmisbare levensles dus: spread the word. Wees niet bang om je dromen (en dan bedoel ik: als je iets écht heel graag wil) en ambities te delen.

Je kunt alles bereiken als je er zelf in gelooft

De juiste mindset heeft me geholpen om daadwerkelijk de stap te zetten. De juiste positieve instelling zorgt ervoor dat je alles kunt bereiken. Niets is onmogelijk, zolang je er zelf in gelooft. Het is spannend om risico’s te nemen, maar de kick die je ervan krijg als het lukt, overwint. Het geeft je het gevoel dat je zelf controle hebt over je leven. Een paar eye openers die je daarbij kunnen helpen:

  • Door grenzen aan te geven en je eigen keuzes te maken, werk je aan je persoonlijkheid. Het maakt je sterker. Je bepaalt zelf hoe jij je leven indeelt en welke dromen je najaagt.
  • Andere mensen (zelfs je beste vrienden) denken vaak anders dan jij. Iedereen ziet de wereld vanuit zijn eigen kader en heeft andere angsten. Als mensen om je heen zeggen dat je iets niet kunt, is dat vaak omdat ze zelf denken dat ze het niet kunnen.

Wanneer verhuizen naar het buitenland ook moeilijke momenten met zich meebrengt

  • Je bent niet wat je doet, je bent je werk niet. Je past je skills misschien toe in je werk, maar dat betekent niet dat dit de enige plek voor je is. Koppel je identiteit los van wat je doet, dat helpt om bijvoorbeeld een carrièreswitch te durven maken.
  • Je mind bedenkt van alles waardoor je droom niet uit zou kunnen komen. Neem die negatieve gedachten niet zo serieus. Mediteren heeft me geholpen om me minder zorgen te maken, om in het nu te leven en minder met angstgedachten bezig te zijn.

Je kunt wél sparen

Om een avontuur aan te gaan, heb je een buffertje nodig. Een kleine kink in de kabel, want ik hield altijd een stuk maand over aan het eind van mijn geld… Voor veel mensen is ‘te weinig financiële middelen’ een reden om iets niet te doen. Maar ik heb geleerd dat het helpt als je écht een duidelijk doel voor ogen hebt.

Dan ga je opeens met gemak geld aan de kant zetten. Het is goed om zo specifiek mogelijk te zijn. Dus: dit bedrag hebben we nodig voor tickets, dit bedrag is voor nieuwe MacBooks, dit is onze buffer voor de eerste weken. Op die manier kun je steeds een ‘spaardoel’ aftikken en dat moment vieren.

Hoe je een socialer mens wordt door een tijdje in het buitenland te wonen

Sparen is minder moeilijk dan je denkt. Wij verhuurden ons huis bijvoorbeeld via AirBnB, hebben meubels en kleding verkocht via Marktplaats en Fashion Vintage, we deden boodschappen bij Lidl en we hebben veel bij onze ouders en vrienden gelogeerd om kosten te besparen.

Daar tegenover staat uiteraard ook dat je je uitgavenpatroon aanpast. Geen onnodige spullen en kleding meer kopen bijvoorbeeld, dure dinertjes met vrienden afzeggen. Daar word je bovendien een stuk creatiever van!

Heb geduld

We zijn ruim een jaar bezig geweest met de voorbereiding van onze Kaapstad-droom. Een baan zoeken, werkvisum regelen, voorbereiden, sparen, je baan opzeggen als de tijd rijp is… Er waren genoeg momenten dat we het even niet meer wisten. Dat onze relatie onder spanning stond, er iets niet lukte, of een van de twee opeens twijfels kreeg.

Klaar voor avontuur? Dit zijn de mooiste roadtrips dichtbij huis

Maar als je zoiets groots gaat ondernemen is dat eigenlijk logisch. Het is belangrijk om rustig te blijven. Zo’n stressvol moment of woordenwisseling hoort erbij. Ik heb geleerd dat je er altijd wel doorheen komt. Het belangrijkst is dat je vertrouwen hebt en je op moeilijke momenten bedenkt waarom je ook alweer begonnen bent.

Afscheid nemen bestaat niet

Nog een obstakel: ga ik écht alles achter me laten? Afscheid nemen van al mijn vrienden, mijn familie en mijn leventje hier? Maar voor veel vrienden en familie is dit juist een mooie gelegenheid om op reis te gaan naar Zuid-Afrika. Daar kijk ik naar uit. Natuurlijk wordt het contact met mensen minder maar als je elkaar dan spreekt, neem je er echt de tijd voor.

Mijn vriend bedacht een hele fijne instelling: we nemen geen afscheid. We gaan niet emigreren, want dat zou betekenen dat we daar voor altijd blijven. Ons plan is om een paar jaar in Kaapstad te wonen. Dus het woord ‘expats’ past beter bij ons en het woord ‘afscheid’ is verboden. Niets is definitief.

Samen met haar vriend runt Marcelle het pr- en marketingbureau Label Orange in Kaapstad.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️